‘Tahir Elçi’ protestosuna polis müdahalesi!

‘Tahir Elçi’ protestosuna polis müdahalesi!
28 Kasım 2015 19:59

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesini protesto etmek için Galatasaray Meydanı’nda toplanan gruba polis tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti.

 

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesini protesto etmek ve basın açıklaması yapmak isteyen aralarında avukatların ve siyasi partililerin bulunduğu gruba polis Galatasaray Meydanı’nda müdahale etti.

 

TAZYİKLİ SU VE BİBER GAZI İLE MÜDAHALE

 

İstiklal Caddesinde bulunan eski İstanbul Barosu önünde 16:30 sıralarında toplanan Hasip Kaplan, Levent Tüzel, Eren Keskin ve cübbelerini giymiş avukatlarında bulunduğu grup “Hepimiz Elçiyiz hepimiz Tahiriz”, ” Hepimiz Elçiyiz öldürmekle bitmeyiz” sloganları atarak Galatasaray Meydanı’na doğru yürümeye başladılar. Galatasaray Meydanı’nda bekleyen kalabalık ile birleşen grup burada basın açıklaması yapmak istedi.Bu arada Taksim yönünden İstiklal Caddesi’nde ilerleyen TOMA’dan grubun üzerine su sıkılarak müdahale edildi. TOMA dan su sıkılmasının ardından kalabalığa plastik mermi ve biber gazlı müdahelenin ardından topluluklar ara sokaklara ve Tünel yönüne kaçtı. Bu sırada TOMA’nın önünde durarak polise engel olmaya çalışan engelli bir kişi dikkat çekti.

 

MÜDAHALENİN ARDINDAN TEKRAR TOPLANDILAR

 

Müdahalenin ardından grup bir süre daha sonra sayıları daha az şekilde Galatasaray Meydanı’nda tekrar toplandı. Bu sırada HDP Milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve Pervin Buldan da eyleme destek için gruba dahil oldu. Bu kez polis müdahale etmedi.

 

Öldürülen Tahir Elçi için bir dakikalık saygı duruşunun ardından HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, gruba seslendi.

 

“Tahir Elçi’nin öldürülmesi hükümetin inanmamızı istediği gibi bir kaza değildir. Tahir Elçi hedef alınarak, bilinerek, istenerek, kasten, hedef alınarak öldürülmüştür. Tahir Elçi’nin çoktandır katillerin hedefinde olduğunu hepimiz biliyoruz. Çatışmanın şiddetle değil müzakere yoluyla çözülmesini istediği için hedef alınmıştır. Hükümetin sözcüleri ve onlara yakın medya Tahir Elçi’yi önce itibarsızlaştırdı, sonra cezaevine koymak için ellerinden geleni yaptılar. Tahir Elçi’nin cezaevine konulmamakla hedef olmaktan çıkmadığını kendisiyle ilgili yeni iddiaların atılmasında, yeni saldırıların olmasından biliyorduk. Ama bu kadar çabuk, bu kadar hızlı bir şekilde hayatının hedef alınacağını tahmin etmemiştik. Yanılmışız. Herkes bu ülkede Tahir Elçi kadar cesur olmaya mecbur ve mahkumdur. Ülkeyi yönetenler geleceklerini, Türkiye içinde halklarla, Türkiye dışında ülkelerle savaşlarda görüyorlar” dedi.

 

TARLABAŞI’NDA İKİNCİ MÜDAHALE

 

Basın açıklamasının ardından grup dağıldı. Dağılım sırasında, Tarlabaşı Ömer Hayyam Köprüsü üzerinde yürüyen gruba çevik kuvvet polislerince gaz ve plastik mermi ile müdahalede bulunuldu. Cadde üzerinde araçların arasına kaçışan eylemcilere TOMA’dan tazyikli su ile de müdahale oldu. Eylemciler ara sokaklardan kaçışarak dağıldı.

 

Özgür EREN – Mehmet AKTARAN – Mustafa ÖZDABAK – İSTANBUL DHA