Suudi Arabistan’da milyar dolarlık iddia

Suudi Arabistan’da milyar dolarlık iddia
11 Ocak 2018 20:48

Suudi Arabistan devletinin devasa müteahhitlik şirketi Saudi Binladin Group’un yönetim kontrolünü devraldığı ve şirketin varlıklarının bir kısmının devlete geçmesinin değerlendirildiği bildirildi.

 

 

 

Bir zamanlar 100,000’in üzerinde çalışanı olan Binladin grubu ülkenin en büyük müteahhitlik şirketi olduğu gibi Riyad’ın petrol ağırlıklı ekonominin gayrimenkul, sanayi ve turizm alanlarına çeşitlendirilme planını yürüten başlıca aktörler arasında yer alıyordu.

 

Ancak geçen yıllarda inşaat sektöründeki daralmadan etkilenen ve 2015 yılında Mekke’deki büyük cami inşaatındaki kazada 107 kişiyi ölmesinin ardından devlet projelerine bir süreliğine alınmayan şirket finansal zorluğa düştü, binlerce kişiyi işten çıkardı. Konunun siyasi ve ekonomik hassasiyeti nedeniyle adlarının açıklanmasını istemeyen bankacılık ve inşaat sektörü kaynakları Riyad’ın şirketin kontrolünü ele geçirirken ülkenin kalkınma politikalarında rol almayı sürdürmesini hedeflemiş olabileceğini ifade ettiler.

 

Ekim ayında yolsuzluk ile mücadele operasyonu başlattığını açıklayan Suudi Arabistan hükümeti onlarca üst düzey yetkili ve iş adamını tutukladı. Kaynaklar Binladin grubunun başında bulunan Bakr Bin Ladin ve bazı aile mensuplarının da tutuklu olduklarını ifade ettiler. Kaynakların verdiği bilgiye göre, Suudi yetkililer tutuklularla anlaşmaya ve devlete ait olduğunu ifade ettikleri 100 milyar dolar civarındaki parayı geri almaya çalışıyorlar. Binladin grubunun akıbeti de bu müzakerelerin bir parçasını oluşturuyor.

 

Kaynaklar, Bin Ladin aile üyelerinin tutuklanmasından bu yana maliye bakanlığının üçü devlet temsilcisi olmak üzere beş kişilik bir komisyon kurduğunu ve şirketin günlük işleri ile tedarikçileri ve alt yüklenicileri arasındaki ilişkileri yönetmeye çalıştığını ifade ettiler. Reuters Binladin yetkililerine telefonla ulaşamadı. Suudi Arabistan maliye bakanlığı yetkilileri ve devlet basın birimi sorulara cevap vermedi.

 

 

Kaynak: Sözcü