Süt Parası Nasıl Alabilirim?

Süt Parası Nasıl Alabilirim?
11 Temmuz 2018 11:32

Normalde 4K sigortasına sahip annelerden süt parası almaya hak kazananların normal durumlarda hastane tarafından SGK girişi yapılmalıdır. İş böyle olunca süt parası hemen Ziraat Bankası aracılıyla hesabınıza yatar. Ancak işler farklı geliştiyse ve hesabınıza para yatmadıysa bulunduğunuzun ilin bağlı olduğu Sosyal İl Müdürlüğüne giderek sizden istedikleri evrakları teslim etmeniz gerekir. Süt parası almaya hak kazandıysanız e-devletten kontrol edip T.C kimlik numaranız olan kimliğiniz ya da yerine geçen bir başka belge ile PTT şubesinden çekebilmeniz mümkündür. E-devlete giriş yapıldıktan sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına girin ve buradan kontrol edin ve PTT’ye öyle gidin.

 

Süt Parası Nedir?

 

Devlet yeni doğanlara hizmet sağlamak için verdiği ödenektir. Bu ödenekten faydalanmak isteyen anne ya da babanın muhakkak doğumdan önce evlenmiş olması gerekir. Emzirme ödeneği talep eden bir kadının çalışıyor olma zorunluluğu yok. Ancak eşi sigortalı olmak zorundadır. Süt parasından faydalanacak kişilerde bakılan diğer bir hususta en az 120 gün boyunca 1 yıl içerisinde, primlerinin yatmış olmasıdır. Bağ-kurlu kişiler içinde aynı durum söz konusudur ve Bağ-kurlu kişinin bağ-kura borcu varsa ödenek alma hakkından yararlanamaz.

 

Süt Parasını Kimler Alabilir?

 

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununu ile belirlenmiş olup, sigortalı anne ya da sigortalı babaların çalışmayan eşlerine ödenir.Süt parası nasıl alabilirim sorusunun cevabı, süt parasının ödendiği durumları şu şekilde sıralaya biliriz, analık sigortası sebebiyle anneye, eşi çalışmayan sigortalı olan babaya, emzirme parası verilir. 4B sigortasına sahip annelerde durum biraz farklılık gösterir. 4B sigortasına sahip annelerin para hesabına doğrudan yatmaz. Onların bulundukları ilin Sosyal İl Müdürlüğüne gidip doğum belgesi, kimlik vb. belgeleri ve talep ettiğine dair dilekçe vermeleri gerekir. Talep dilekçesine ek olarak bazı belgelerde koymanız gerekir. Bunlar bebek için çıkarttığınız kimlik ve doğum belgesidir.

 

Süt Parası Ödeneği Ne Kadardır? Ve Ne Zamana Kadar Ödenir?

 

Süt parası 2018 yılı için 132 lira olarak belirlenmiştir. Doğumdan sonra 5 yıl içerisinde bu parayı bankadan çekmeniz mümkündür. Süt parası anneye 1 defaya mahsus olmak üzere verilir. Devamlı bir ödeme söz konusu değildir. Çocuk sayısı arttıkça ödenek miktarı da artış gösterir. Örneğin birinci çocuk için 300 ikinci çocuk için 400 üçüncü çocuk için 600 lira gibi artış olur. Süt parasına hak kazandıktan sonra siz ya da eşiniz işten ayrıldınız bu durumda sigortası kesilen kişilerin kesildikten sonra 300 gün içerisinde bebek dünyaya gelirse, 15 ay içerisinde 120 günlük prim yatıp yatmadığına bakılır. Süt parasını hak etme ihtimalleri gündeme gelir. Buna ek olarak emekli sandığı ile sigortalı olanlara bu ödenek verilmez. Çünkü emekli sandığı doğum yardımı ile emzirme ödeneğinden ya da süt parasından daha fazla para verir.

 

https://www.ssk.biz.tr/sut-parasi-basvurusu-2018-sut-parasi-nasil-alinir/