Suriye’ye sarinin malzemesini İngiltere satmış

Suriye’ye sarinin malzemesini İngiltere satmış
2 Eylül 2013 10:59

İngiliz hükümeti sinir gazının kimyasallarının Suriye’ye satılmasına izin verdi

 

İngiltere’de yayımlanan The Independent ve İskoçya’da basılan Sunday Mail gazetelerinin birinci sayfadan verdiği manşet haberlere göre, geçen yıl Suriye’ye lisansları askıya alması gereken bir dönemde İngiliz hükümeti bir İngiliz firmasının sinir gazında bulunan kimyasal maddeleri Suriye’ye ihraç etmesine izin verdi. Sarin sinir gazının yapımında kullanılabilen potasyum florid ve sodyum florid gibi kimyasal maddelerin ihracat lisanslarıyla ilgili nefes kesici gevşekliğe dikkat çeken İngiliz gazeteleri, ilgililerin bir yıl önce bu lisanları verdiğine dikkat çekti.

 

İngiltere ile ticaret yapan Türk işadamlarının yakından tanıdığı Vince Cable’in başında olduğu İş, Yenilik ve Yetenekler Bakanlığı’nın bu lisansları verdiğini ileri süren haberde , 2012 yılında Suriye iç savaşı sürerken altı ay Suriye rejiminin kendi halkı üzerine kimyasal silahları kullanabileceği endişesi yaygınken bir İngiliz firmasına neden ihracat lisansları verildiğini İngiliz ve İskoç milletvekillerinin bugün (pazartesi) Vincent Cable’a soracaklarına dikkat çekildi.

 

Lisanslarla ilgili haberler, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Şam’daki 21 Ağustos’daki saldırıda satin gazının kullanıldığına ilişkin ABD’nin elinde kanıt olduğunu söylediği güne rastladı. Jon Kerry, sinir gazı izlerinin 1400 kişinin öldüğü Şam saldırısı kurbanlarından alınan saç ve kan örneklerinde bulunduğunu belirtti. Bu bulgular Obama yönetimine askeri müdahale kararı almasına yol açtı.
Lisansların geçen Ocak ayına kadar Avrupa Birliği’nin Esad rejimine yönelik sert yaptırımlar alma kararına kadar aslıya alınmaması eleştirildi.

 

İş,Yenilik ve Yetenekler Bakanlığı, 2012 yılı Ocak ayında lisansları ismi gizli tutulan bir İngiliz kimya firmasına verdiğini fakat kimyasal maddelerin permitler geçen yıl temmuz ayında bitmeden önce AB yaptırımlarına uyularak Suriye’ye gönderilmediğini ileri sürdü.
Bakanlık, ihracatçı firmadan kimyasal maddelerin metal pencere çerçevelerinde kullanılacağına dair teminat aldıklarını ve kimyasal maddelerin şansa Suriye dışında kaldıklarını söyledi.The Independent gazetesine konuşan Gçlge İş Bakanı Chuka Umunna, “ Allahtan sözkonusu kimyevi maddeler yerine teslim edilmedi.2012 yılı başında Esad rejimi aylardır insanları eziyordu. BU kimyevi maddelere neden izin veridiğinin açıklanması gerekiyor” diyerek soruşturma istedi.

 

İki kimyevi madde için lisansların 17 ve 18 Ocak 2012’de çıktığı öğrenildi.

 

Vincent Cable, “Lisanslar verildi çünkü o zaman reddetmek için neden yoktu” diyerek kendini savundu.
Suriye’ye ihracat AB tarafından 17 Haziran 2012’de yasaklanmasına rağmen lisanlar 30 Temmuzâ kadar feshedilmedi.