“Suriye’ye müdahaleden önce kongreden de izin alacağız”

“Suriye’ye müdahaleden önce kongreden de izin alacağız”
1 Eylül 2013 09:37

ABD Başkanı Barack Obama Suriye’ye olası müdahale konusunda açıklama yaptı.

 

Obama, müdahale ile ilgili olarak, “Suriye’ye müdahaleden önce kongreden de izin alacağız. Kongrenin izni olmadan müdahale olmayacak” dedi. Obama, Suriye’yle ilgili açıklamalarda bulundu.

Suriye’de 21’nci yüzyılın en kötü kimyasal saldırısı gerçekleştiğini ifade eden Obama şöyle konuştu: “Kimyasal silahların kullanılmasının kesin bir ihlali var. Türkiye ve Lübnan gibi ülkeler için de açık bir tehdittir. Ya da bize zarar verebilecek terör örgütlerinin eline geçebilecek silahlardır bunlar. Suriye’de rejim hedeflerine yönelik ABD’nin harekete geçmesi kararını aldım. Bizim müdahalemiz sınırlı olacak. Bölgede askeri olarak varlığımız konuşlanmış durumda ve ne zaman istersek de vurmaya hazırız. Yarın da olabilir, 1 haftaya da olabilir, 1 ayda olabilir.”

 

MÜDAHALE KONUSUNU KONGREYE GÖTÜRECEĞİZ

 

Müdahale konusunu kongreye götüreceklerini belirten Obama şunları söyledi: “Amerikan halkının temsilcisi olan kongreden güç kullanımına yönelik yetki arama yoluna gideceğim. Son günlerde kongre üyeleri seslerinin duyulmasını istediler. Ben de buna kesinlikle katılıyorum. Bu sabah tüm kongre üyeleriyle konuştum ve hepsi bunun tartışılması için gündeme alınması ve tatil dönüşü oylamaya sunulması görüşüne katıldı. Kongre üyelerinden de seslerini duyurmak isteyenler oldu. Kongre tatilden döndüğü zaman mümkün olan en kısa sürede bir oylama yapılması kararını aldık. Kongre üyelerini dünyaya mesaj vermeye çağırıyorum.”

 

KARA OPERASYONU DÜŞÜNMÜYORUZ

 

Müdahalede kara operasyonu düşünmediklerini dile getiren Obama, “Amerikan halkına seslenmek istiyorum. Artık savaştan yorulduğunuzu biliyorum ve Suriye’deki sorunu bir savaşla çözemeyiz. Bu nedenle bir kara operasyonu düşünmüyoruz. Muhaliflere desteğimiz sürecek. Şam’da yaşananlara seyirci kalamayız. Bireylerin barış içerisinde yaşaması ülkelerin sorumluluk almasına bağlıdır. Kongrede her iki partiden bazı şeylerin siyasetten daha önemli olduğunu göz önüne almasını istiyorum. Amerika’nın sınırları dışında neler yapabileceği mesajını vermek istiyorum. Kongre’den beklentim bu” diye konuştu.