Suriyeliler de Diyanet’e havale!

Suriyeliler de Diyanet’e havale!
8 Kasım 2019 09:22

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Suriyeli mültecilerin “göçmen” statüsü ile nitelendirildiği “Ulusal Eylem Planı”nda, Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere, devletin tüm kurumları Suriyeliler için seferber edildi. Planda, İŞKUR’dan belediyelere, Dışişleri Bakanlığı’ndan TRT’ye kadar onlarca kurum, Suriyeli mültecilerin “Türk toplumuna uyumunun desteklenmesi” ile görevlendirildi.

 

 

 

Cumhuriyet’ten Sena Yaşar’ın haberine göre Türkiye’deki resmi rakamları 4 milyona yakın Suriyelilerin, geri dönmeyeceği kabul edilerek hazırlanan “Uyum Strateji Belgesi ve Ulusal Eylem Planı”nı Cumhuriyet dün manşetten duyurmuştu.

Bakanlığın stratejik hedeflerinde, Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere; Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü (GİGM), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Gençlik ve Spor Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, İŞKUR, RTÜK, İletişim Başkanlığı, TRT, AA, Belediyeler, SGK, YÖK, TÜİK gibi 37 kurum “ilgili kurum” olarak belirlendi.

 
YETKİLERLE DONATILDI

 

 

Planın, özellikle “Eğitim ve Uyum” ile “Toplumsal Katılım ve Uyum” başlıklarında ilgili kurum olarak başta Diyanet gösterildi. Geçici koruma statüsündeki Suriyeli mültecilerin “göçmen” statüsü ile nitelendirildiği planda, dikkat çeken bazı görevlendirmeler şöyle:

– Kamu kuruluşlarınca hazırlanmış göçmenlere yönelik standart bilgilendirme mekanizmalarının yeni araçlarla güçlendirilmesi ve bu mekanizmaların kamusal alanda temel bilgilendirme kaynağını oluşturması: Diyanet, bakanlıklar, TRT, STK’ler.

– Göçmenlerin yükseköğrenime erişimlerinin desteklenmesi, gerekli bilgilendirmenin yapılması ve erişimi destekleyici mekanizmaların geliştirilmesi: Diyanet, MEB, YÖK, YTB.

– Uyum eğitim müfredatının geliştirilmesi ve göçmenlerin MEB’in Hayat Boyu Öğrenme Programlarına katılımın sağlanması: Diyanet, GİGM, Aile Bakanlığı.

– Göçmenlerin örgün eğitime erişimlerinin ve katılımlarının artırılmasına yönelik çalışmaların güçlendirilmesi: Yunus Emre Enstitüsü, Kızılay, Kültür ve Turizm Bakanlığı, MEB.

– Üniversitelerin toplumsal uyumu ve göçün olumlu katkılarını destekleyici çalışmalar yürütülmesi: Diyanet, bakanlıklar.