Suriye’den atılan roketler Meclis gündeminde!

Suriye’den atılan roketler Meclis gündeminde!
8 Şubat 2018 10:49

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer terör örgütlerince Suriye sınırının ötesinden Kilis şehir merkezi ve Hatay’ın sınır ilçelerine atılan ve ölümlere ve yaralanmalara neden olan roket saldırılarını Meclis gündemine taşıdı.

 

 

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer terör örgütlerince Suriye sınırının ötesinden Kilis şehir merkezi ve Hatay’ın sınır ilçelerine atılan ve ölümlere ve yaralanmalara neden olan roket saldırılarını Meclis’e taşıyarak, bu roketleri önleyecek silah sistemlerinin neden tedarik edilmediğini sordu.

 
Afrin operasyonun başlamasının ardından terör örgütleri tarafından sınırın Suriye tarafından başta Kilis ve Hatay olmak üzere sınır bölgelerine gerçekleştirilen roket saldırılarında son günlerde ard arda can kayıpları yaşandığına dikkat çeken Çakırözer; “Savunma ve güvenliğimize yılda on milyarlarca lira para harcıyoruz. Savunma harcamamızın büyüklüğüyle övünüyoruz. Bu kadar para harcıyoruz ama hala sınır ötesinden gelen roketleri önleyecek bir savunma sistemi kurabilmiş değiliz. Bu rezaletin hesabı halka verilmeli” dedi.

 

 

HALA SAVUNMA SİSTEMİ YOK!

 
CHP’li Çakırözer Suriye sınırındaki Kilis ve Reyhanlı şehir merkezlerine IŞİD ve YPG terör örgütlerince atılan roketler sonucu yurttaşların yaşamını yitirmesini bir kez daha Meclis gündemine taşıdı. Onlarca yurttaşın yaşamını yitirmesine neden olan roketleri önlemek için neden bir sistem kurulmadığını daha önce Mayıs 2016’da dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’na soran Çakırözer, bir buçuk yıl sonra Başbakan Binali Yıldırım’a ikinci kez aynı soruları yöneltti.

 
Çakırözer, “Son 15 günde Suriye sınırından atılan 94 roket sonucu aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 7 yurttaşımız hayatını kaybetti, 113 yurttaşımız yaralandı. 2016 yılındaki saldırılarda da 25 yurttaşımız hayatını kaybetmişti. O dönem bu roketlere füzelere karşı neden bir sistem kurulamadığını sormuştum. Hiçbir cevap gelmedi. Hala insanımız bu roketlerle ölmeye devam ediyor. Savunma ve güvenlik harcamalarına yılda 50 milyar liranın üzerinde bütçe ayıran Türkiye için bu koca bir ayıptır. Lafa gelince ‘Dev savunma şirketlerimiz var. Şu kadar yerli üretim yapıyoruz’ diye övünenler gelip bu rezaletin hesabını bu millete vermelidir” dedi.

 

 

KAÇ SALDIRIDA, KAÇ KİŞİ ÖLDÜ

 
Çakırözer önergesinde şu soruları gündeme getirdi:
– Suriye’de ayaklanmaların başladığı günden bu yana son 7 yıl içinde her yıl için ayrı ayrı Suriye tarafından Türkiye’ye yönelen kaç roket saldırısı oldu?
– Bu saldırılarda her yıl kaç kişi yaralanmış, kaç kişi hayatını kaybetmiştir?
– Bu saldırıların önlenmesi için ihtiyaç duyulan alçak irtifa hava savunma sistemleri tedarik çalışmalarında gelinen aşama nedir?

 

 

AMERİKAN SİSTEMİ DEVREDE DEĞİL Mİ?

 
Daha önce bu sorular gündeme geldiğinde ABD’den HIMARS adı verilen bir roketatar sistemi alınması yönünde Türk ve Amerikan kaynaklarından yapılan açıklamaları hatırlatan Çakırözer, “Türkiye’nin Suriye sınırına konuşlandırılmış olan HIMARS füze sisteminin aktif hale getirdiği yönünde basında açıklamalar görmüştük. Bu sistemler sınıra yerleştirildi mi? Yerleştirildiyse şu ana kadar kaç saldırı önlendi? Son saldırılarda bu sistem devreye girdi mi, girmedi mi? Neden devreye girmedi? Eğer bu sistem ihtiyacı gideremiyorsa neden kamuoyuna bunun çözüm olacağı şeklinde açıklamalar yapılmıştır?” diye sordu.

 

 

HALA YAPILMAMASI BÜYÜK SORUMSUZLUK

 
Çakırözer, roketleri önlemek için ihtiyaç duyulan savunma sistemlerini Türkiye’nin dünya çapında bilinen Aselsan, Havelsan, Roketsan gibi yerli savunma şirketler tarafından yapılmasının mümkün olduğuna dair geçmişte yapılan açıklamaları da anımsattı. Önergesinde şu ifadeleri kullandı:
“Yerli savunma şirketlerinin de çalışmaları olduğu söylenmişti. Bu çalışmalar neden hala bitirilmiyor? Türkiye 35-40 yıldır sınır ötesinden terör tehdidiyle karşı karşıya. Bu kadar zamanda böyle sine ihtiyaç duyulan bir sistem kurulamaz mı? Savunma ve güvenliğe her yıl doğrudan ve dolaylı on milyarlarca lira harcıyoruz. Bu milletin kıt kanaat bütçesinden harcıyoruz. Buna karşılık hala insanımızı başına düşecek roketlerden koruyacak bir sistem kurabilmiş değiliz. Bu ayıbın, sorumsuzluğun hesabını kim, nasıl izah edecek bu halka?”

 

 

İSRAİL KURDU ÇALIŞTIRIYOR

 
Çakırözer önergesinde benzer tehditlerle karşı karşıya kalan İsrail’in ‘Çelik Kubbe’ adlı bir hava savunma sistemi kurduğunu anımsatarak “İsrail kurdu büyük ölçüde başarıyla çalıştırıyor. O zaman bizde neden kurulamıyor. Yıllardır terörle mücadelede bu ihtiyaç biliniyor. Gerçekten yerli ve milli olmak böylesine hayatı, böylesine insanımızın can ve mal güvenliğiyle ilgili bir sorunu ortadan kaldırmayı gerektirir” dedi.

 

 

2016’DA DA SORDU, YANIT ALAMADI

 
CHP’li Çakırözer, 20.05.2016 tarihinde de dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle benzer soruları sorduğunu hatırlatarak, “Sorularımıza yanıt alamadığımız gibi, ihtiyaç duyulan sistemler tüm uyarılarımıza rağmen hala tedarik edilebilmiş değil. Bu sorumsuzluğun hesabı halka verilmeli ” dedi.