Suriye’deki yağmalanan eserler koruma altına alındı

Suriye’deki yağmalanan eserler koruma altına alındı
7 Haziran 2015 10:50

Her ne kadar savaş bölgelerindeki tarihi eserlerin korunmasına yönelik Lahey Sözleşmesi’ne imza atmayan Büyük Britanya, Suriye’de İŞID tarafından yağmalanan eserleri koruma altına aldıklarını açıkladı. British Museum’dan yapılan açıklamaya göre, eserler korunacak ve savaştan sonra ülkeye iade edilecek.

 

 

İngiltere’nin ünlü müzesi British Museum, Suriye’den özellikle IŞİD tarafından yağmalanıp kaçırılan paha biçilmez tarihî eserleri izleyip “koruma” altına aldıklarını ve bunları ülkeye geri dönecekleri gün için sakladıklarını açıkladı. Benzer bir görevi daha önce Afganistan için de yaptıklarını ve eserleri ülkelerine geri döndürmeyi başardıklarını dile getiren British Museum yöneticisi Neil MacGregor, yağmalanan ve ülkeden kaçırılan tarihî eserleri korumak için önemli bir rol üstlendiklerini söyledi.

 

 

İngiltere hükümetinin tarihî eserleri korumak için uluslararası sözleşme imzaladığının altını çizen MacGregor, BM’in yasaklamasına rağmen, IŞİD militanlarının Suriye’nin tarihî eserlerini ülkeden kaçırarak ülkenin kültürel mirasını yağmalayıp sattıklarını, bu yolla kendilerine finans sağladıklarını ifade etti. Ancak MacGregor, Suriye’den kaçırılan ve sonra kendileri tarafından korumaya alınan tarihî eserlerin “hangileri” olduğunu ve “nerelerden geldiğini” açıklamadı. MacGregor, “Önemli olan ülkenin kültürel mirasını korumuş olmamızdır” dedi. MacGregor, ülkesinin siyasetçilerine de sitem ederek, “Savaş bölgelerindeki tarihî eserlerin korunmasına yönelik uluslararası LaHaye Sözleşmesi’ni, sadece BM Güvenlik konseyi üyesi Büyük Britanya imzalamadı” dedi.

 

 

ELGİN MERMERLERİ İADE EDİLMEDİ

 

 

Buna karşılık, British Museum, Yunanistan’dan 1816’da yasadışı yollardan kaçırılan Elgin Mermerleri’ni Yunanistan’a iade etmeyi reddediyor. Suriye’deki kültürel ve tarihî eserlerin savaş yüzünden yok olması, “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en büyük kültürel yıkım” olarak adlandırılırken, IŞİD militanlarının geçen haftalarda ele geçirdikleri 2 bin yıllık Roma kenti Palmira’yı da yok etmesinden korkuluyor. Suriyeli yetkililer, IŞİD, antik kenti ele geçirmeden önce Palmyra’daki antik heykelleri güvenli bir yere nakletmeyi başardıklarını, ancak büyük tarihî anıtları taşıyamadıklarını açıkladı. Bu arada Suriye’de bazı gönüllülerin neredeyse 2 bin yıllık tarihî eserleri korumak için hayatlarını riskte attıkları bildiriliyor. Savaşan kaçan binlerce sivilin de tarihî eserlerin bulunduğu alanları “güvenli yer” olarak gördükleri ve buralarda yaşamaya başladıkları da Suriye’den gelen haberler arasında.

 

 

BBC