Su ürünleri düzenlemesine CHP’den itiraz: Kiralama yetkisi Tarım Bakanlığı keyfine bırakılıyor

Su ürünleri düzenlemesine CHP’den itiraz: Kiralama yetkisi Tarım Bakanlığı keyfine bırakılıyor
9 Ekim 2019 13:47

CHP, Su Ürünleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine yazdığı muhalefet şerhinde, “Kamu İhale Kanunu esaslarına göre yapılması gereken kiraya verme işlemlerini kanun dışına çıkaran ve kiralama yetkisini sadece Tarım ve Orman Bakanlığının keyfine bırakan bir düzenlemedir” dedi.

 

 

Tarafsız Haber Ajansı’ndan Mehtap Gökdemir’in haberine göre CHP, Su Ürünleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine muhalefet şerhi yazdı. CHP’nin muhalefet şerhinde şu ifadeler yer aldı:

 

 

“Teklifin başkanlığa sunulduğu takdim yazısında Adalet ve Kalkınma Partili 42 milletvekilinin imzası yer almaktadır.

 
Teklifin hazırlanması aşamasında komisyona davet edilen, görüş ve düşüncelerini paylaşan su ürünleri fakültelerinden gelen dekanların, Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği ve Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği gibi sektörün paydaşlarının yaptığı değerlendirmelere baktığımızda hiçbir katkı, destek, görüş ve öneri alınmadığı tespit edilmiştir.
Gündeme getirilen teklif özetle, sektörün ve sektör paydaşlarının talep ve arzularından uzak, hatta mevcut kanun hükümlerinde yani 1971 yılında su ürünü üretim ve pazarlaması ile meşgul olan kooperatiflere, kooperatif birliklerine veya köy birliklerine tanınan hakları ve yetkileri baypas eden,
mesleğin temel taşları su ürünleri mühendisleri, balıkçılık teknolojisi mühendisleri, su bilimleri ve mühendislerini yok sayan,
bu alanda akademik düzeyde eğitim almış meslek mensuplarının yerine ‘fahri su ürünleri görevlisi’ adı altında bir görevlendirme yapan,
kanunun yürürlükteki halinde 2286 sayılı Kamu İhale Kanunu esaslarına göre yapılması gereken kiraya verme işlemlerini de kanun dışına çıkaran ve kiralama yetkisini sadece Tarım ve Orman Bakanlığının keyfine bırakan bir düzenlemedir.
Denizler, iç sular ve kara alanlarında yapılacak olan kiralanmaların Devlet İhale Kanunu hükümlerine göre yapılan teklifte kaldırılmıştır.

 

 

“ADRESE TESLİM KİRALAMALARIN YAPILMASINA NEDEN OLABİLİR”

 

 

 

Kiralamaların 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında yapılmadan sadece Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılması adrese teslim kiralamaların yapılmasına neden olabilir.

 

“TEK ADAM REJİMİ OLARAK İNŞA EDİLEN YÖNETİM ANLAYIŞININ BİR ÜRÜNÜ”

 

Kanun teklifi bu haliyle katılımcı, çoğulcu ve ortak akıl üreterek kanun oluşturmak anlayışını reddeden, ülkemizde tek adam rejimi olarak inşa edilen yönetim anlayışının bir ürünü olarak komisyonumuzda görüşülmüştür.
27 dönem 3’ncü yasama yılının ilk komisyon toplantısı da bize gösterdi ki ülkemiz yönetilmeyip savrulmaktadır.”