‘Şu CHP olmasaydı, ülkeyi ne güzel idare ederdik’

‘Şu CHP olmasaydı, ülkeyi ne güzel idare ederdik’
8 Eylül 2020 09:45

Partisinin 97. yaşını kutlayan Mahmut Tanal, muktedirlerin yanlışlarına mani olan CHP’den rahatsızlık duyduğunu söyledi.

 
Beceriksizliği, hesap vermekten kaçınmayı vurgulamak için zaman zaman hatırlatılan Osmanlı Nazırı Emrullah Efendi’nin “Şu mektepler olmasaydı, Maarif’i ne güzel idare ederdim” sözüne atıf yapan Tanal, “İktidar sahiplerinin de ‘Şu CHP olmasaydı ülkeyi ne güzel idare ederdik’ dediğini duyar gibiyim. Çok beklerler! CHP, ülkenin sigortasıdır” dedi.

 

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, partisinin 97. yıl dönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

 

 

Bir neferi ve mensubu olmaktan gurur duyduğu CHP’nin kurtuluşun ve kuruluşun partisi olduğunu vurgulayan Tanal, “9 Eylül 1923 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde kurulan Cumhuriyet Halk Partimizin 97. yaşını kutluyoruz. Sevinçliyiz, gururluyuz. Büyük Önder Atatürk ve İsmet İnönü başta olmak üzere partimizin bugünlere ulaşmasında emeği geçen herkesi şükranla ve saygıyla anıyorum. Atatürk’ün ‘Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet’i, diğeri Cumhuriyet Halk Partisi’dir’ sözünü, zihnimize ve kalbimize kazıdık. Cumhuriyetimizi, Partimizi, aldığımız mirası daha ileriye taşımak boynumuzun borcudur” dedi.

 

 

‘CHP SEÇKİNLERİN PARTİSİDİR’ DİYENLER TARİH BİLMİYOR!

 

 

CHP’nin ilk günden itibaren gücünü halktan aldığını belirten Tanal, şöyle devam etti: “Türkiye’nin birleştirici gücüyüz’ ifadesi, öyle gelişigüzel, rastgele sarf edilmiş bir ifade değildir. Dün olduğu gibi bugün de toplumun bütün kesimlerine hitap eden, herkese kucak açan bir partiyiz. Cumhuriyet Halk Partisi’ni ‘seçkinlerin partisi’ olmakla suçlayanlar, geçmişi, yakın tarihi bilmiyor. Kurucumuz ve ilk Genel Başkanımız Mustafa Kemal Atatürk, CHP’nin kurulmasına ilişkin ilk açıklamalarında hep temeli atılacak Cumhuriyet Halk Fırkası’nın sınıf temelli olmayacağını, tüm sınıfları kapsayan bir parti olacağını vurgulamıştır. CHP, ülkemizi işgalden kurtaran, emperyalist güçlere diz çöktüren Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin devamıdır. Zaten parti kurulduğunda il ve ilçelerdeki Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti şubeleri tabelalarını indirerek Halk Fırkası tabelasını asmıştır. Bu şekilde ülkenin dört bir yanında CHP teşkilatları kurulmuş oldu. CHP kurulduğunda toplumun çoğunluğu tarımla uğraşıyordu. Geleneksel bir yapı vardı. 1927 nüfus sayımında tespit edilen meslek gruplarına baktığımızda sanayi, ticaret, hizmet ve serbest meslekler gibi toplumsal sınıfları teslim eden kesimlerin oranı yüzde 7 civarındaydı. Diğer taraftan çiftçi ve meslek sahibi olmayanların, yani geleneksel toplum yapısını temsil edenlerin oranı ise yüzde 90’dan fazlaydı. CHP, adı gibi halk partisidir. Hiçbir ayrım yapmadan toplumun tümünü kucaklayan, herkesin kendinden bir parça bulduğu siyasi bir harekettir.”

 

 

“ŞU CHP OLMASAYDI ÜLKEYİ NE GÜZEL İDARE EDERDİK” DEDİKLERİNİ DUYAR GİBİYİM!

 

 

Atatürk önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran ve ülkeyi kalkındıran CHP’nin 1950’lerden itibaren de muhalefeti kurumsallaştırdığına dikkat çeken Tanal, “CHP, sosyal demokrat bir parti olarak insan hakları, özgürlük ve eşitlik anlayışının, demokrasi anlayışının gelişmesine katkı sağladı. Partimiz yapıcı muhalefetiyle her zaman iktidarlara yol gösterdi. Ülkeyi yönetenlerin yanlış yollara sapmasına mani oldu. Denge ve denetleme görevini en iyi şekilde yerine getiriyor. Bu yüzden muktedirler CHP’yi sevmez. Osmanlı’nın son maarif nazırlarından (Milli Eğitim Bakanı) Emrullah Efendi’ye atfedilen ‘Şu mektepler olmasaydı, Maarif’i ne güzel idare ederdim’ sözü vardır. Bu söz zaman zaman beceriksizliği, yetersizliği, tembelliği, kaytarma hevesini, hesap vermekten, sorumluluk almaktan kaçınmayı vurgulamak için kullanılır. İktidar sahiplerinin de ‘Şu CHP olmasaydı ülkeyi ne güzel idare ederdik’ dediğini duyar gibiyim. Çok beklerler! Partimiz, Büyük Önder Atatürk’ün mirasçısı olarak her zaman var olacaktır. Cumhuriyet Halk Partisi bu ülkenin güvencesidir, sigortasıdır. İlk seçimde iktidarı devralana kadar yapıcı muhalefet görevimizi hakkıyla yerine getirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

 

İLK GÜNKÜ HEYECANLA MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

 

 

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, ülkedeki haksızlıklara, hukuksuzluklara, ayrımcılığa karşı mücadele etme kararı aldığında kendisi açısından en doğru adresin CHP olduğuna karar vererek siyasete atıldığını anlatarak, “Hep ortada bir haksızlık, adaletsizlik, eşitsizlik varsa bunu düzeltmenin yolunun demokratik mücadeleden, siyasetten geçtiğine inandım. CHP’ye yıllarımız geçti. İlk günkü aşkla ve heyecanla CHP’nin bir neferi olarak mücadele etmeye, koşturmaya devam edeceğiz. Haksızlıklara, yanlışa dur demek isteyen herkesi CHP’nin çatısı altında bekliyoruz” dedi.