Stres ve üzüntü

Stres ve üzüntü
10 Kasım 2013 13:45

Ey Büyük Türk Milleti! Yazımızın konusu HIRS-STRES VE ÜZÜNTÜ hakkında olacaktır.

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

Yıl 1989, Hindistan-Haydarabat: Dr. Rashid Azim Ansari’nin stres ve üzüntü ile ilgili benimle paylaştığı sohbet notlarının devamıdır.

 

Ey Yüce Türk İslam alemi!

 

Hırs ve üzüntüyü yenmek ve maneviyatımızı yüksek tutmak için kısa yollar:

 

Uyku dışında geçen yaşama günde bir saat daha nasıl ekleyebilisiniz? Üzüntüyü önlemek için sizlerle paylaşmakta olduğum yazıya, niçin yorgunluğu önlemek konusunda bir bölüm ilave ediyorum? Çok kolay. Çünkü, yorgunluk genellikle üzüntüyü doğurur, üzüntüyü düşündürür. Bazı tıp bilim adamları, yorgunluğun, soğuk algınlığı ve yüzlerce diğer mikroplara karşı vücudun mukavemetini azalttığını söyleyebilir. Bazı psikyatristlerin de, yorgunluğun, korku ve üzüntü hislerine karşı dayanma gücünüzü azalttığını söyleyeceklerdir. Böylece, yorgunluğu önlemek anlamına gelir.

 

Modern tıbbın, istirahatı bir tedavi metodu olarak kullanabilmesini sağlamak amacıyla, yıllarca yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Her asabi ve hissi bir durumun, tam bir istirahat halinde mevcut olamayacağını sergilemektedir. Bu, ”İstirahat ettiğiniz takdirde, üzülmeğe devam edemezsiniz” demenin, bir başka ifadesidir.

 

Yakınen tanıdığım, dostum ve büyüğüm, 1985 yılında Hindistan’nın İslam araştırma enstütüsü kurumunun önde gelenlerinden biri olan, ”Mevlevi” Seyyit Asaf Ali hoca, hırs-stres ve üzüntü’yü yenmek için ne diyiyor? ”Kur’an-ı Kerim okumasını bilenler, 5-6 sayfa Kur’an okumaları halinde, hırs-stres ve üzüntü’den ALLAH’ın izniyle kurtulacaktır’‘ buyurmaktadır.

 

Hırs-stres ve üzüntüyle başa çıkmanın en önemli çaresi şudur: Sık sık dinlenin. Yorulmaya başlamadan önce istirahat edin. Yorgunluk ve üzüntüyü önlemek için işinize severek zevk katın. İşler önem sırasına göre yapılmalıdır. Eğer bir problem önünüze çıkarsa, gerekli bilgilere sahipseniz, onu hemen yerinde çözün. Üzüntüden kurtulmanın en iyi yollarından biri de, düşüncelerini başka alanlara yönetmek ve ilgi alanınızla ilgili yeniliklere odaklanmalısınız.

 

Ey Yüce Türk İslam alemi! Hırs-üzüntü ve stres alışkanlığı sizi yenmeden siz onu nasıl yenebilirsiniz?

 

1- Güncel ve lüzumsuz olayların mutluluğunuzu bozmasına müsaade etmeyin.

 

2- Sevdiğiniz bir uğraş ve meşguliyet, insanı hırs-üzüntü ve stresten kurtulmanın, kimyasal ilaç kullanmadan en iyi tedavi yöntemlerindendir.

 

3- Hırs-üzüntü ve stresinize ”Zararı durdur” iradenizi kullanarak uzaklaştırabilirsiniz.

 

4- İntizam iş faaliyetlerinizde birinci kanun olmalıdır. ”ALLAH’ın ilk emirlerinden biri de, intizamdır”

 

5- Numan Aladağ olarak, üzüntüyü yenmek için; ‘‘Üzülmekle geçirdiğin zamanın yarısını üzüldüğün sorunları çözmeye harcarsan üzüntü kalmaz. Ayrıca üzüntülü olduğunuz zaman, imkanınız varsa sık ormanlık dağa gidip 1-2 saat dolaşın” üzüntüyü yeneceğinize sizde hayret edeceksiniz.

 

6- Yatağınızın başucunda mutlaka kitap bulundurun, yatmadan önce kitap okursanız üzüntüsüz uykuya dalacaksınız.

 

7- Seyyit Asaf Ali Hoca, ”Bazı kişiler yatarlardan (Türbe ziyaretleri) dileklerde bulunurlar. Bu dilekleri yaparken, şöyle dua etmek daha anlamlı olur. Yarabbi, şu mübarek yatarların, …….. ın yüzü suyu hürmetine şu isteğimi yerine getiriniz…. Yüce ALLAH, Velilerin, Enbiyaların yanında bulunulan istekleri, daha çabuk yerine getirir.” buyururor.

 

8- Seyyit Asaf Ali Hoca, ”Hiçbir kimseyi aracı yapmadan ALLAH’a yalvarmanın, bütün işlerimizi kolayca halledebileceğini ve manevi huzura kavuşabileceğimizi göstermesi bakımından oldukça ilginç olduğunu hafızanızdan silmezsiniz.” buyuruyor.

 

Vatan şehitlerini ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Hakkın Rahmetine kavuşmasının 75 ci yıldönümü münasebetiyle, bir kez daha saygıyla, Rahmetle, onu anıyor. Ruhu Şad olsun. ”Unutmayacağız”

 

HGFNUY-mustafa-kemal-ataturk-torende-selam-veriyor

 

Cenab-ı ALLAH, Yüce Türk İslam alemini, bencil ve anlık düşünceye sahip olup, Milli sorunları önemsemeyip maddi-manevi ve makamda kalabilmek için, taviz verip göz yuman ve cüzdan muhasebesine odaklanan riyakar önderlerin şerrinden muhafaza etsin.

 

Riyakarlık yaparak ALLAH korkusu ve Vatan sevgisi olamaz. Bu zihniyete haiz insanlar her zaman stres ve üzüntü ile yaşayacaklarını unutmamalıdırlar?

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun