Stalk Nedir? Nasıl Yapılır?

Stalk Nedir? Nasıl Yapılır?
15 Kasım 2017 12:11

 

Stalk nedir? sorusu biraz karışık bir cevaba sahip olsa da aslında günlük hayatta herkesin alışkın olduğu bir cevabı olduğunu söylemek mümkündür.  bir kişiyi gizlice be sinsice takip etmek anlamına gelen aslında yeni nesil röntgencilik olarak da ifade edilebilecek bir terimdir. İnsanlar merak ettikleri ancak iletişimde olmadıkları kişiler hakkında bilgi sahibi olmak isterler. Geçmişte bu bilgiler dedikodu olarak adlandırılan konuşmalar ile kulaktan kucağa aktarılırken günümüzde teknolojinin gelişmesi ile sosyal medya üzerinden takip etmek kolaylaşmıştır. İnsanları isteği ve izni dışında takip etmek anlamı ile Oxford sözlüğe giren stalk kelimesi aslında röntgenciliğin modern ve naif bir şekilde söylenme şekli olarak da tanımlanabilir.

 

 

En Çok Stalklanan Kişiler

 

 

Eski sevgililer ve hoşlanılan kişiler en çok stalklanan kişiler arasında yer alır. Elbette bunu kitle ile kalmayan stalklama kişilerin çevresinde bulunan merak ettikleri, özendikleri ya da kıskandıkları insanlar için de yapılan bir eylemdir. Eski sevgilinin yeni sevgilisi, hoşlanılan kişinin sosyal medya paylaşımlarını beğenenler ya da bu paylaşımlara yorum yapanlar da stalk yapan kişinin radarına kolayca girebilirler.

 

İnsanlar artık hayatlarının bir bölümünü sosyal medya üzerinden paylaşmaktan çekinmedikleri için stalk yapan kişilerin işi kolaylaşır. Aileler çocuklarını stalklayabilir. Bu davranış iyi niyetli olsa da yine de yapılmaması gerekir. Sosyal medyada yapılan araştırmalar sonucunda insanların herkese açık yaptığı paylaşımların oranlarının yüksek olması stalkerların artmasına neden olmaktadır.

 

 

Stalker mı Sosyal Tacizci mi?

 

 

İnsanlar sosyal medya kullanımı konusunda yeterince dikkatli davranmayabiliyorlar. Bu durumun ortaya çıkmasının en temel nedeni de sosyal medya hesaplarında bulunan arkadaş ve beğeni sayılarının artık bir statü göstergesi olmasıdır. Fenomen ya da popüler olma isteği yüzünden pek çok insan, özellikle gençler, tanımadıkları insanlardan gelen arkadaşlık ve takipçi isteklerini kabul etmektedir. Bu davranış biçimi yüzünden sosyal tacize maruz kalmak oldukça sık karşılaşılan bir durumdur.

 

 

Stalk Nasıl Yapılır?

 

 

Stalk nedir? Sorusuna cevap verdikten sonra stalk nasıl yapılır? sorusuna cevap vermek gerekir. Stalk yapmanın iki yöntemi vardır. Stalk yaparken bir kişinin profillerini arayabilir ya da belirli bir profilin hareketlerini takip edebilirsiniz. Bu işlemleri yapmak için ufak bile olsa ipuçlarına ihtiyacınız vardır. Kişinin adı hatta mümkünse soyadı size tüm bilgilere ulaşmanız açısından yardımcı olacaktır. Aynı ada sahip kişilerle karşılaştığınız zaman ise kişinin arkadaşları, okulu, işi, tuttuğu takım gibi bilgiler ile nokta atışı yapabilirsiniz.

 

 

Sosyal Medyada Stalk Nedir?

 

 

Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat stalk yapmak için kullanılan sosyal medya platformları arasında yer alır. Google ise stalk yapmak için en çok kullanılan arama motorudur. Sosyal medya üzerinden stalk yaparken iki seçeceğiniz vardır. Kendi hesaplarınız ile stalk yapabilirsiniz ya da sahte hesaplar açarak daha yakından inceleme yapabilirsiniz. Profillerin gizliliği ile ilgili yapılan ayarlamalar stalk yapmak için sahte hesap açmanızı gerektirebilir. İnsanlar gizlilik elde etmek için hesaplarını ve gönderilerini gizlemektedir. Gizli olan profilleri ve paylaşımlar görmek için o kişi ile platform üzerinden iletişimde olmanız gerekir. Kimliğinizi ifşa ederseniz stalk yapmanın hiçbir amacı da kalmayacağı için sahte hesap açmak zorundasınızdır.

 

 

Sahte hesap açarken insanların sizi fark etmemesi için gerçek hesaplardan ayırt edilmeyecek türde hesap açmanız gerekir. Arkadaşlar, hobileri olan bir hesap oluşturabilirseniz kolayca fark edilmezsiniz. İnsanlar stalk nedir? Sorusunu çok fazla sorduğu için artık bu konuda yeterince bilgi sahibidir. Fotoğrafı olmayan profillerin sahte olduğu düşünüldüğü için bu noktada işler zorlaşır. Çünkü başka bir insanın fotoğrafını alıp kullanarak sahte sosyal medya hesabı açtığınız zaman bu bir nevi kimlik hırsızlığına gireceği için tehlikelidir. Böyle bir risk almak ve başka insanlara zarar verebilecek olaylara neden olmak yerine ücretsiz fotoğraf sitelerinde bulunan ve kullanıma açılmış fotoğrafları profilinizde kullanabilirsiniz.