Sporcular neden protein tozu kullanır, faydaları nelerdir?

Sporcular neden protein tozu kullanır, faydaları nelerdir?
6 Şubat 2017 13:59

Sporcular neden protein tozu kullanır sorusunun yanıtına geçmeden önce bilinmesi gereken şeyin protein tozu nedir ve nasıl kullanılır?

 

 

 

Sorusuna yanıt vermenin daha doğru olduğu görüşündeyiz bu nedenle ilk önce bu iki önemli konunun altını çizerek yazımıza başlamak en doğru karar olacak kanaatindeyiz.

 

 
Protein Tozu Nedir? Nasıl Kullanılır?

 

 
Proteinler kas dokularının temel yapı taşlarıdır. Bu bağlamda düşünecek olursanız vücudunuzda bulunan tüm hücrelerinde büyük bir kısmının proteinlerden meydana geldiğini anlayabilirsiniz. Bu hücrelerin özellikleri ise sürekli olarak kendilerini yenilemeleridir bu nedenle de vücudunuzun sürekli olarak bir proteine ihtiyacı vardır. Siz eğer ki burada yeteri kadar proteini alamazsanız bu kez bu ölen hücrelerinizin yenilenmesi mümkün olmayacak ve kaslarınız da bir çöküş meydana gelecek ki bu hiçte istenmeyen bir durumdur. Çünkü insan vücudunda kas kaybı demek kendinizi halsiz güçsüz ve enerjisiz hissetmeniz demektir. Örneğin kaldırmanız gereken bir ağırlığı da kaldırmazsınız. İşte bu nedenle proteinlerin önemi büyüktür. Proteinlerin insan vücudu üzerindeki faydaları yalnızca kaslarınız üzerinde değildir.

 
Her insanın günlük belli bir miktar enerjiye ihtiyacı vardır. İşte bu enerjinin de % 20’sini proteinler sağlamaktadır. Bu sayede gün içerisinde daha zinde olursunuz. Ancak sizin yapmış olduğunuz spor güce dayalı ise o zaman burada besinlerden alacağınız protein miktarı da az olacaktır bu nedenle de dışarıdan takviye almanız gerekir. İşte sporcular bu nedenden dolayı protein tozu kullanma ihtiyacı duyarlar. Sporcuların günlük alması gereken protein miktarı % 40 civarındadır. Bunun % 20’sini besinlerden kalan tarafını da protein tozlarından alırlar. Zaman zaman karbonhidrat tozları ile karıştırılsa da protein tozları kas yapmak için en ideal gıda takviyeleridir. Karbonhidrat tozu tüketimi genellikle kilo almak isteyen kişilerin tercih etmesi gereken tüketim biçimlerdendir.

 
Özellikle vücut geliştirme sporuyla uğraşan kişiler yoğun bir antrenmana tabi olurlar bu da vücutlarındaki protein açığının daha fazla olmasına neden olur burada besinlerden alınan miktar yetmeyeceği için en fazla protein tozu kullanan grup olarak bilinirler. Bir diğer özellik ise doğada bulunan besinlerde karbonhidratlar ve de protein yağ kaynakları halinde değillerdir. Bu nedenle de kendi içerisinde belli bir oranları vardır sizin bunları ayırt ederek yemek gibi bir durumunuz yoktur ihtiyacınız olan proteini de kendiniz alamayacağınızdan dolayı bu şekilde bir kullanım gerçekleştirmek durumunda kalırsınız. İşin sağlık yönünden açısına bakarsak en fazla protein bulunan besinler hayvansal gıdalardır ancak bu gıdalarda da doymuş yağ oranı yüksek ve kolesterolün yükselmesi açısından zararlı olduğunu göz önünde bulundurursanız fazla tüketim çok iyi olmayacaktır. İşte takviye tozlarının sporculara sağlamış oldukları kaynak budur.

 
Protein tozlarının çeşitleri de mevcuttur. Örneğin; başlangıç seviyelerindeki kişiler için her protein tozu genelde önerilmez. Yeni başlayanlar genellikle whey protein kullanırken orta ve ileri seviye sporcular izole protein tozlarını tercih edebilirler.

 

 

Ne zaman kullanmalısınız?

 
Burada protein takviyelerinin çeşitlerine göre bir kullanma zamanı vardır. Yani kısacası sabah ilk kalktığınız da vücudunuz aç olacak ve kendini tam anlamıyla korumaya alamayacaktır. Bu da hızlı bir şekilde sindirilen bir protein gereksinimi demektir. Aldığınız besinlerin hızlıca sindirilemediğini göz önünde bulunduracak olursanız sabah protein tozu kullanmanız sizi daha enerjik ve zinde yapacaktır. Bir diğer konu ise antrenman zamanlarında alınmasıdır. Bu vakitte protein tozu altığınız da kaslarınız ve vücudunuz doğrudan besleneceği için daha güçlü olursunuz.

 
Kısaca sporcular için protein tozları oldukça önemlidir ve mutlaka kaybolan enerjinin yerine getirilmesi için şarttır.