Sporcu vitaminleri ve karnitin (yağ yakıcı) hakkında bilmeniz gerekenler

Sporcu vitaminleri ve karnitin (yağ yakıcı) hakkında bilmeniz gerekenler
16 Ekim 2017 17:35

Vitaminler sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak isteyen herkesin ihtiyacıdır ama sporcular için çok daha önemlidir.

 

 

 

Sağlıklı bir yaşam için gerekli olan vitaminleri doğal besinlerle alırız. Dengeli ve düzenli bir beslenme programımız varsa vücudumuz için gerekli vitaminleri almış oluruz. Ama düzenli beslenemiyorsak, sadece karbonhidrat ağırlıklı besleniyorsak bazı vitaminleri alamayız ve vitamin eksikliğine bağlı rahatsızlıklar yaşarız. Bu durumda dışarıdan vitamin almak kaçınılmaz olur. Ancak vitaminleri doktor önerisiyle almak gerekir. Hangi vitamine ne kadar süreyle ihtiyacımız olduğuna doktor karar vermelidir. Ama sporculara spor hocaları da sporcu vitaminleri tavsiye edebilir.

 

Sporcu vitaminleri kas gelişimi ve performansın artmasına önemli katkı sunar. Ayrıca yıkılan kasların onarımı ve yenilenmesi açısından da önemlidir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve enerji üretimine de katkı sağlarlar. Vitamin supplementlerini hayvansal gıda almayan vejetaryenler mutlaka almak zorundadır. Et, süt ve diğer hayvansal gıdaları yemeyen vejetaryenler birçok vitamini alamıyor. Bu eksikliği özellikle multivatiminlerle gidermeye çalışıyor. Multivitaminler birkaç vitaminin bir arada sunulduğu ürünlerdir. Hamilelik dönemlerinde de vitamin alımı birçok sağlık sorununu önlemektedir.

 

Yağ yakıcı denince akla ilk gelen karnitin, vücudun kendi üretebildiği bir amino asittir. Fazla yağlarından kurtulup fit ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak isteyenler, spor yapanlar ve profesyonel sporcular karnitini çok iyi bilir. Karaciğer ve böbreklerin ürettiği karnitin kaslarda, kalpte, beyin ve spermlerde depolanır. Normal şartlarda vücudun ürettiği karnitin kişi için yeterlidir. Ama bazı durumlarda vücudun ürettiği karnitin yeterli olmaz ve takviye gıda olarak dışarıdan alınması gerekir. Ayrıca doğal besinlerden et, süt, süt ürünleri, tavuk, balık gibi besinlerde de karnitin bulunmaktadır. Karnitin günlük yaşamda kilo verme ilacı olarak da bilinir.

 

Karnitinin görevi vücuttaki yağları parçalayarak enerjiye dönüştürmektir. Ancak karnitin bu işlevi tek başına yapamaz. Karnitin kullanıldığında spor yapmak da gerekir. Fazla kilolu olanlar, göbek ve basen bölgesinde yağlanma olanlar sporla birlikte karnitin takviyesi alarak fazla yağlarından kurtulabilir. Yağ yakımına yardımcı olmak, enerji artışını sağlamak, spor yaparken yorgunluğu önlemek, karnitinin faydaları arasındadır. Aşırı kilolu ve yağlı olanlar, spor yapanlar günlük 2-3 gram karnitin alabilir. Hafif egzersiz yapanlar ve normal bir yaşamı olanlar için ise 1-1,5 gram karnitin yeterlidir.

 

Daha fazla detay için web sitemiz: https://www.proteinclubs.com/ u ziyaret edebilirsiniz.