Sosyal medya Davutoğlu’nun formülünü konuşuyor

Sosyal medya Davutoğlu’nun formülünü konuşuyor
26 Kasım 2015 09:35

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun akademisyenlik yaptığı dönemde kaleme aldığı bir makale sosyal medyanın gündemine oturdu.

 

Sözcü

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 1997 yılında Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde doçent doktor olarak görev yaptığı dönemde Yeni Şafak gazetesinde kaleme aldığı bir makalesi son yaşanan siyasi gelişmelerle birlikte yeniden gündeme geldi. Davutoğlu’nun “Uluslararası ilişkileri formüle ettiği” makalesi sosyal medyada paylaşım rekorları kırdı.

 

 

Sonraki yıllarda kaleme aldığı Stratejik Derinlik isimli kitabının temelini oluşturan yazılarından birisi olan makalede Davutoğlu, bir ülkenin gücünü formülize ederken ağır bir akademik dil kullanıyor.

 

 

davutoglu-formulu

 

 

İşte Davutoğlu o yazısından ‘bir ülkenin gücünün formülize’ edilişi;

 
“Bir ülkenin gücü değişik şekillerde tanımlanabilir. Klasik ve teknik bir tanımlama yapmak istenirse, sabit verileri (SV) tarih (t) coğrafya (c) ve nüfus (n) olarak, potansiyel verileri (PV) ekonomik kapasite (e), teknolojik kapasite (tk) ve askeri kapasite (a) olarak tanımlarsak bir ülkenin gücünü şu formülle gösterebiliriz: G=(SV+PV) X (SPXSİ). Bu formülde SP stratejik planlamaya, Sİ siyasi iradeye tekabül etmektedir. SV=t+c+n ve PV=e+tk+a olduğu için formülün açılımı G={(t+c+n)=(e+tk+a)} X (SPXSİ) şeklindedir.”

 
4 YILA YAKIN KÖŞE YAZARLIĞI YAPTI

 

 

Davutoğlu, akademisyen olduğu dönemde Yeni Şafak Gazetesi’nde 1995-99 yılları arasında köşe yazarlığı yapmıştı.