Somalı madenciler zorla AKP’li yapılmış

Somalı madenciler zorla AKP’li yapılmış
21 Ağustos 2014 11:09

Soma’lı madencilerin zorla AKP’li yapıldığı iddialarını araştıran CHP’li Tanal, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye bağlı olarak çalışan siyasi parti üyesi 1.716 işçinin 1.366’sının AKP üyesi olduğunu açıkladı.

 

 

Son 12 yılda kurulan 52 maden şirketinin 36’sı AKP’li milletvekili veya partiliye ait olduğu ortaya çıkmıştı. Madenlerde çalışabilmek için AKP üyesi olma ve AKP’ye oy verme şartı koşulduğu iddialarını doğrulayacak bilgilere CHP’li Mahmut Tanal ulaştı. Tanal’ın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan aldığı bilgilere göre, Soma Kömür İşletmeleri’nde çalışan 1796 işçinin 1366’sı AKP üyesi.

 

 

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Soma maden işçisi olabilmenin koşulu olarak AKP’ye üye olunmasının öne sürüldüğü iddiaları üzerine Bilgi Edinme Kanunu kapsamında girişimlerde bulunmuştu. Tanal’ın başvurusunu değerlendiren ve yanıtlayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Sicil Bürosu, çok tartışılacak şu veriyi paylaştı: “Siyasi Partiler sicil kayıtları üzerinde yapılan incelemede; İlgi dilekçenizle siyasi parti üyelik durumları sorulan 5995 kişiden; 1716 kişinin halen bir siyasi parti üyesi olduğu, 74 kişinin ise daha önce bir siyasi parti üyesi olup bu üyeliklerinden ayrıldıkları, 3805 kişinin ise herhangi bir siyasi partiye üye olmadıkları gözlenmiştir.”

 

 

“SORUMLU HÜKÜMET”

 

 

Elde ettiği rakamlara isyan eden CHP’li Tanal, “Soma’daki cinayetlerin sorumlusu hükümettir” dedi. Tanal şunları söyledi: “Madenlerde çalışabilmek için AKP üyesi olma ve AKP’ye oy verme şartı koşulan kardeşlerimizden sadece Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye bağlı olarak çalışan siyasi parti üyesi 1716 işçinin, 1366’sı AKP üyesidir. AKP bir siyasi parti değildir. AKP bir rant partisidir. Bu rant için ise yüzlerce yuvayı yıkıp, binlerce yaşamı söndürmek, zor ekonomik koşullar altında yaşam mücadelesi veren insanlarımızı önce üç kuruşa muhtaç hale getirip, ardından yaşam haklarına, özlük haklarına saygı göstermeksizin köle gibi çalıştırmak vicdanlarını sızlatmamaktadır. Belgeler bu kardeşlerimizin sadece haksız ticari kazançlar için değil kirli siyasi amaçlar için de kullanıldığını açıkça ortaya koymaktadır. Adaletin sağlanması adına kömür madenlerinde şehit olan kardeşlerimizi siyasi amaçları uğruna, rant uğruna bile bile ölüme gönderenlerin yargıya hesap vermeleri ve hak ettikleri cezayı almaları gerekmektedir. Aksi takdirde bu masum vatandaşlarımızın vebali adaletsizlik yapanların da adaleti tesis etmeyenlerin de boynunda olacaktır.”

 

 

İşçiler AKP üyesi yapılmış

 

 

AKP döneminde kurulan 52 maden şirketinin AKP’li bakan ve bürokratların olduğunun ortaya çıkmasının ardından, 301 işçinin öldüğü madenin sahibi Soma Kömür İşletmeleri’ndeki işçilerin de parti üyesi yapıldığı belirlendi. Soma Kömür İşletmeleri’nde çalışan 1796 işçinin 1366’sı AKP üyesi yapılmış.