Somalı ailelerden Torba yasaya eleştiri

Somalı ailelerden Torba yasaya eleştiri
17 Eylül 2014 10:04

Somalı aileler, Torba Yasa’daki haklardan yoksun kalan Zonguldaklı madenci yakınlarına sahip çıktı. Aileler, kendilerine tanınan hakların Zonguldak’taki işçilere de tanınmasını istedi.

 

 

So­ma­’da da­ha ön­ce ken­di­si de iş ka­za­sı ge­çir­miş olan ma­den­ci Ser­kan Ak­de­mir, So­ma, Zon­gul­dak ay­rı­mı ya­pıl­ma­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni be­lirt­ti. “Ayı­rım yap­mak yan­lış olur. Tüm Tür­ki­ye ola­rak dü­şün­mek ge­re­ki­yor. Ma­den­ci­lik sek­tö­rün­de ça­lı­şıp iş ka­za­sı ge­çir­miş ma­den­ci­le­re de Tor­ba Ya­sa­’da ba­zı hak­lar ta­nın­ma­lı­dır. Biz iş ka­za­sı ge­çi­ren ma­den­ci­ler her yer­de ça­lı­şa­mı­yo­ruz. Dev­le­tin ver­miş ol­du­ğu 290 li­ra­lık yar­dım­la ge­çin­me­ye ça­lı­şı­yo­ruz. Şart­lar her­kes için ay­nı, dav­ra­nış fark­lı ol­ma­ma­lı­” de­di.

 

 

ÖN­CE­Lİ­Ğİ­MİZ İŞ GÜ­VEN­Lİ­Ğİ

 

 

301 ki­şi­nin ha­ya­tı­nı kay­bet­ti­ği ma­den­den sağ çı­kan Er­kan Ak­çıl ise ken­di­le­ri­ne ta­nı­nan hak­la­rın tüm ma­den­ci­le­re ta­nın­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni di­le ge­tir­di. “Bi­zim is­te­ği­miz sağ­lık­lı or­tam­lar­da ça­lış­mak. İş sağ­lı­ğı ve gü­ven­li­ği uy­gu­la­ma­la­rı­nın ya­pıl­ma­sı bi­zim ön­ce­li­ği­miz. Sağ­lık­sız ve gü­ven­lik­siz yer­de ça­lış­tık­tan son­ra di­ğer hak­la­rın öne­mi kal­mı­yo­r” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

 

 

BİZ BO­ŞU­NA MI ÖL­DÜK?

 

 

CHP Ma­ni­sa Mil­let­ve­ki­li Sa­ki­ne Öz ise şun­la­rı di­le ge­tir­di: “Ma­den­ler­de ha­ya­tı­nı kay­be­den ma­den­ci­ler ‘Biz bo­şu­na mı öl­dü­k’ di­ye­cek­tir.
Her gün on­lar­ca iş ka­za­sı mey­da­na ge­li­yor. İş ka­za­la­rın­da ölüm­le­rin ön­len­me­si için de dü­zen­le­me ya­pıl­ma­lı­dır. So­ma­’da­ki ka­za acı ama Zon­gul­da­k’­ta­ki ka­za­lar da çok acı. Bu ne­den­le her­ke­si kap­sa­ya­cak acil dü­zen­le­me­le­rin ya­pıl­ma­sı şart.”

 

 

‘Yaşam odası sloganik bir yaklaşımdır’

 

 

Ça­lış­ma ve Sos­yal Gü­ven­lik Ba­ka­nı Fa­ruk Çe­lik, “Tür­ki­ye iş sağ­lı­ğı gü­ven­li­ğin­de son de­re­ce olum­lu bir se­yir için­dey­di ama So­ma ola­yı, 301 şe­hi­di­miz, ger­çek­ten bi­zim bu alan­da­ki tüm ba­şa­rı­la­rı­mı­zı göl­ge­le­di” dedi. Çe­lik, “Ya­şam oda­sı ol­say­dı bu 301 iş­çi­miz ha­ya­tı­nı kay­bet­mez­di’ gi­bi bir yak­la­şım var. Bu slo­ga­nik bir yak­la­şım­dır. Kö­mür ma­den­le­rin­de bu müm­kün de­ğil­dir. Ya­pıl­ma­sı ge­re­ken in­san­la­rın hız­lı bir şe­kil­de gaz mas­kesi is­tas­yon­la­rın­da gaz mas­ke­si­ni de­ğiş­ti­re­rek yer­yü­zü­ne çık­ma­la­rı­nı sağ­la­mak­tır” ifadelerini kullandı.

 

 

Kaynak: Bugün / Ömer Önder