Soma’da kafa karıştıran sorular

Soma’da kafa karıştıran sorular
27 Şubat 2017 12:27

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin can verdiği facianın davasıyla ilgili şok iddialar gündeme getirildi. Yargılama sürecinin uzatıldığı, tutuklu iş adamlarının ‘az ceza’ alması için sözler verildiği iddiası TBMM gündemine taşındı.

 

 

 

 

 

CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın cevaplandırması için TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Soma davasıyla ilgili iddiaları sordu. Türkiye’nin yaşadığı en büyük iş faciasının üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen davanın sonuçlanmadığını bildiren CHP’li Nurlu, “Bu faciada yaşamını yitiren işçiler ve aileleri ile birlikte Soma bu kazanın bedelini ağır bir şekilde ödemiştir. Aradan geçen zamana rağmen maalesef Soma’nın acısı bir türlü dindirilememiştir” dedi.

 

 

MAHKEMEYE BASKI İDDİASI: Akhisar’da devam eden davanın 15. duruşmasının geçen hafta yapıldığını ancak Cumhuriyet Savcısının mütalaa vermediğini hatırlatan Nurlu, “Yargılamanın uzatılması, Manisa halkı ve kamuoyu vicdanında adaletin sağlanmasına olan güveni sarsmaktadır. Kazadan ancak bir yıl sonra davanın açılmış olması ve iki yıldır karar verilememiş olması yargılamanın geciktirildiği ve mahkemeye baskı yapıldığı, iddialarını gündeme getirmektedir” ifadesini kullandı.

 

 

İŞADAMLARINA SÖZ VERİLDİ Mİ?: Facia nedeniyle işletmenin sahipleri cezaevinde tutuklu bulunuyor. CHP’li Mazlum Nurlu, hatırı sayılır kişilerin iş adamlarıyla görüşme yaptığı iddialarını önergesinde hatırlatarak, “Yaşanan katliamda sorumlulukları bulunan ve halen cezaevinde bulunan şirket sahibi ve yöneticilerine az ceza verileceği yönünde sözler verildiği ve bu amaçla HSYK ve bakanlığınıza şikayetlerde bulunulduğu iddiaları biz milletvekillerine iletilmektedir” dedi.

 

 
SOMA SORULARI

 

 

CHP’li Mazlum Nurlu, Bakan Bekir Bozdağ’a şu soruları yöneltti:

 

*301 işçimizin hayatını kaybettiği Soma Maden Kazasın davasının görüldüğü mahkemeye kararın geciktirilmesi yönünde baskı yapıldığı iddiaları doğru mudur?

 

*Mahkeme heyeti ile ilgili Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK) herhangi bir şikayet yapılmış mıdır? Yapıldı ise şikayeti kimler yapmıştır?

 

*Bu şikayetlerle ilgili HSYK tarafından herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

 

*Bakanlığınız tarafından takdir hakkını kullanarak davanın görüldüğü Mahkemenin Hakimleri hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

 

*İki yıldır devam eden davanın Hakim ve Savcılarında değişiklik yapılmış mıdır? Yapıldı ise gerekçesi nedir?

 

Kaynak: Veli Toprak/Sözcü

Soma’da kafa karıştıran sorular