Soma katliamının failleri de af kapsamında

Soma katliamının failleri de af kapsamında
30 Eylül 2018 10:59

MHP’nin af teklifinden işçi cinayetlerinden hüküm giyenler de faydalanacak. Başlığa taşıdığımız ifadelerse 301 ocağı söndüren Soma katliamında eşini kaybedenlerden Naciye Kaya’nın isyanı…

 

 

 

SEDA AKYÜZ / ANKARA/AYDINLIK

 

Türkiye, MHP’nin TBMM’ye sunduğu af teklifini tartışıyor. 162 bin hükümlü ve tutuklunun faydalanacağı belirtilen teklifte zimmet, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma, uyuşturucu satıcılığı ve dolandırıcılık suçları af kapsamında. Ayrıca ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden’ olma suçundan cezaevinde olanlar da aftan yararlanacak. Yani, teklif yasalaşırsa tam 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma katliamının hükümlüleri ve yine 18 madencinin can verdiği Ermenek faciasının sorumluları da bu aftan faydalanabilecek.

 

Soma katliamında eşini kaybeden Naciye Kaya MHP’nin af teklifiyle ilgili Aydınlık’a konuştu.

 

‘MİLLİYETÇİYİZ DİYE GEÇİNİYORLAR’

 

Temmuz ayında çıkan Soma katliamı kararını hatırlatan Naciye Kaya, “Zaten yargılamamak için ellerinden geleni yaptılar. Kararda da az cezalar verdiler. Şimdi de serbest mi bırakacaklar? Bu nasıl vicdan?” dedi. Kaya, şunları söyledi:

 

“MHP’nin af teklifi katilleri, rüşvetçileri cezaevinden çıkartıyor. Gerçekten cezaevinde kader mahkumu varsa tamam, çıksın. Ama bile bile kaza geliyorum demiş; 301 kişi öldü. Af geçerse bu katliamın sorumluları dışarı çıkacak. Bunu asla kabul etmiyoruz. Aldıkları cezalardan dolayı içimiz kanarken bir de dışarı çıkarlarsa içimiz yanar yanar… Milliyetçiyiz diye geçiniyorlar. 301 kişi öldü öldü… Vicdanınız nasıl el veriyor bu katilleri affetmeye? Bu teklifi nasıl Meclis’ten geçireceksiniz? Kabul edemiyoruz. Akıllarını başlarına toplasınlar. 301 çocuk yetim kaldı. Kimseyi hiçe sayamazsınız. MHP, af sevdasından vazgeçsin.”

 

‘ÖZEL AF GENEL AFFA DOĞRU GİDER’

 

İşçi cinayetlerinin sorumlularının da aftan faydalanmasını hukukçularla konuştuk. Teklifin yasalaşması halinde sorumluların işçi cinayetlerinden ders almayacağını belirten Avukat Ceyhan Mumcu, şunları söyledi: “Teklifin yasalaşması halinde Soma davasında ceza alan kişilere 5 yıl indirim yapılacak. Cumhur İttifakının AKP tarafı, ‘Devlete yapılanı devlet affeder’ diyor. Bu olacak iş mi? 301 maden işçisinin hayatı gitmiş, ailelerin ocakları sönmüş! Bu af ile birlikte ileride iş kazaları için ibret-i müessire olmayacaklar. Sorumlu kişiler tedbirini almayacak. Nasıl olsa önlemese de bir şey olmayacak, diye düşünecek. Yani aslında işçi kazalarının önü açılacak ve kimse bundan ders falan almayacak. Öte yandan MHP’nin bu teklifinin Meclis’te görüşmeleri yapılınca kapsamı genişler. Önceki yıllarda da öyle oldu. CHP, Enis Berberoğlu için ‘casusluğu’ kapsama alalım der. HDP, Demirtaş için bir şey der. Yani özel af genel affa doğru gider.”

 

‘İŞÇİ CİNAYETLERİNİ BÖYLE Mİ ÇÖZECEKLER?’

 

Avukat Ertuğrul Cem Cihan da şunları ifade etti: “Türk Ceza Kanununun 81 ve 82. maddeleri kapsam dahilinde. Yani, taksirle adam öldürme, iş kazası, trafik kazası suçlularının hepsi bu aftan yararlanabilecek. 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma katliamının sorumluları da aftan faydalanacaklar arasında. 301 kişi hayatını kaybettiyse 301 kez aynı suçtan sorumlu olmaları gerekir. Sadece Soma da değil. Sorumluların almadığı önlemler yüzünden hayatını kaybeden tüm işçilerin, emekçilerin failleri de yararlanacak. İş cinayetlerini nasıl çözeceğiz? Bu şekilde mi? Sorumluları serbest bırakarak mı? Bir hukukçu olarak bunu asla kabul etmiyorum.”