Sokaklarda boş tabutlar gezdirip maske kullanımını teşvik etmeye çalışıyorlar

Sokaklarda boş tabutlar gezdirip maske kullanımını teşvik etmeye çalışıyorlar
13 Eylül 2020 09:16

Endonezya’nın Cakarta kentinde koronavirüs tedbirlerine uyulmasının sağlanması amacıyla sokaklarda boş tabular gezdirilerek halk uyarılıyor.

 

 

Cumhuriyet Gazetesi’nde Gülseren Tozkoparan’ın aktardığına göre; Salgına karşı korunmadaki önemi, ne kadar işe yaradığı, evde dikilen maskeler, sağlıkçıların taktıkları, kullanma talimatları, şifreyle gelenler, hibe edilenler..! Bazı ülkelerde zorunlu olmaması, kiminde ise takmayana ceza uygulanması, sokaklarda yetkiliden vatandaşa maske taktın takmadın gerilimlerinin sıkça yaşanması…

Tüm bu tartışmalar arasında Endonezya’nın başkenti Cakarta’da maske kullanımını teşvik için dikkat çekici bir uygulama başladı. Bu ölümü gösterip sıtmaya razı etmek türünden… Tabutu gösterip maskeye razı ediyor! Uygulama kapsamında halka açık yerlerde maske takmadığı tespit edilen kişilere derhal ceza seçenekleri sunuluyor. Bunlardan en çarpıcı olan, bir kapağı açık bir tabutun içine girip bir dakika süreyle yatmak! Bunu istemeyenlerse ya toplum yararına gönüllü işler yapacak, temizlik-çöp toplama vb. gibi ya da verilen para cezasına katlanacak.

Güney Cakarta Polis Şefi Budhy Novial, “Salgında gerçek bir tabutta yatma riski mevcut. Maske kuralını ihlal edenler bu riski almış ama aynı zamanda başkalarını da aynı riske atmış oluyor. Öyle sorumsuz davrandıklarında sonucun ne olacağını görmeleri ve hissetmeleri açısından bu tecrübeyi yaşatmak istedik, şimdilik çok yeni, deniyoruz, halkın maske takmak konusunda tutumunu ne kadar değiştireceğini görmek istiyoruz, ona göre uygulamaya devam edeceğiz” diyor.

Tabutlu uygulama bununla da kalmıyor. Şehrin başka bir bölgesinde de bitmek bilmeyen cenaze merasimleri şeklinde halkın içinde dolaşıyor. Koruyucu giysiler giymiş, maskeli görevliler cenaze arabalarına konulmuş boş tabutlarla şehirde turlar atarak maske takmanın önemini pekiştirmeye çalışıyor. Kimi sokaklara, yol kenarlarına salgında kaybedilen hayatları hatırlatacak küçük tabutlar yerleştiriliyor.

 

 

KENDİ CENAZE TÖRENİN!..

 
Cakarta yönetimi bu fikri ordan mı almış bilmiyorum ama benzer bir uygulama 2010’lu yıllarda Güney Kore’de de epey popüler olmuştu. Anımsayanlar vardır belki, ölmeden tabuta girmeyi tecrübe ettiren bu deneyimin haberleri dünya basınında da yer bulmuştu. Güney Kore’de sahte cenaze töreni tecrübesi sunan şirket, kendini bir tür tedavi merkezi olarak adlandırıyordu.