O sofistike silahlar külliyen IŞİD’e geçti

O sofistike silahlar külliyen IŞİD’e geçti
13 Eylül 2014 14:03

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Amerika’nın Irak’a bıraktığı silahlar, külliyen, topluca, en sofistike silahlar IŞİD’in eline geçti” dedi.

 

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün akşam katıldığı bir TV programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Davutoğlu gündeme ilişkin şunları söyledi:

 

 

RADİKALLEŞME BÜYÜK TEHDİT

 

 

Amerika’nın Irak’a bıraktığı silahların IŞİD’in eline geçtiğini kaydeden Başbakan Davutoğlu, “Kendilerinin dışlandığını hissedenler radikalleşmeye yönelir. Maalesef olan Suriye’de yüzde 12’lik sınırlı bir azınlık geri kalanına hükmetmeye çalışınca bir mezhep çatışmasına dönüştü. Amerika’nın Irak’a bıraktığı silahlar, külliyen, topluca, en sofistike silahlar IŞİD’in eline geçti. Radikalleşme büyük tehdit. Biz sınırımızda herhangi bir terör yapılanması, radikalleşme istemeyiz. Sünni, Şii olması önemli değil. Şiiler yalnızlaşmış olsa onları da savunmak gerekirdi. Yapılması gereken derhal bu tür tehditlere karşı ortak bir tutum sergilemek. Ortak tutumun bir taraf adına dönüşmemesine özen göstermek” diye konuştu.

 

 

NEDEN İMZA ATMADIĞIMIZ AÇIK

 

 

Davutoğlu, IŞİD’e karşı Amerikan-Arap Ortak Bildirisi’ne Türkiye’nin imza atmamasını değerlendirdi. Başbakan Davutoğlu, “ABD’nin ne istediği ne kadar belliyse bizim de neden imza atmadığımız o kadar açık ve bellidir. Arife tarif gerekmez. İmza atmamamızın gerekçesine de zarar verir” ifadelerini kullandı.

 

 

KILIÇDAROĞLU GİTTİ MALİKİ’NİN ELİNİ SIKTI

 

 

Türkiye’nin Suriye politikasına ilişkin Başbakan Davutoğlu, “Türkiye tek başına çok çalıştı bunu her yerde anlattı. Kılıçdaroğlu gitti Maliki’nin elini sıktı. Sırf bizi rahatsız etmek için. Sonra ne oldu? Maliki her şeyi bıraktı gitti ve her şey IŞİD’in eline geçti. ABD’nin Irak’a bıraktığı silahlar külliyen IŞİD’in eline geçti” dedi.

 

 

IRAK-SURİYE-LÜBNAN ORTAK GERİLİM HATTINA DÖNÜŞTÜ

 

 

Başbakan Davutoğlu ortadoğuda bazı devletlerin gerilim hattına dönüştüğünü söyleyip, “Irak, Suriye, Lübnan ortak gerilim, fay hattına dönüştü. Sınırlı dönüşüm yaparsanız öbür tarafta büyük deprem olur. Ilımlı, Arap ve etnik milliyetçi olmayan grupların bir araya getirilmesi, desteklenmesi lazım. Yeni bir inisiyatif gelişecek. Bu siyasi inisiyatif de askeri olarak desteklenecek” diye konuştu.

 

 

ABD’NİN STRATEJİSİ GEREKLİ AMA SİYASAL İSTİKRAR İÇİN YETMEZ

 

 

Ortadoğu halklarının 2 kötüden birisini tercih etmekle karşı karşıya bırakılmamalı diyen Başbakan Davutoğlu, “ABD’nin stratejisi gerekli, ama düzen kurmak, siyasal istikrarı tesis etmek için yeterli değil. ’IŞİD’i yok etmek için Esad ile iş birliği yapalım’ deniliyor. Bu ne demek Ortadoğu halkları artık iki kötüden birini tercih etmekle karşı karşıya bırakılmamalı” dedi.

 

 

3 AYDIR BİZİ HER GÜN REHİNELERLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPMAYA ZORLUYORLAR

 

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu rehineler ile ilgili olarak, “3 aydır bizi her gün açıklama yapmaya zorluyorlar. Hala bir eski bir diplomat sorunsuzca bunu dile getiriyor. Ve istiyor ki bunun karşılığında bizim rehinelerimiz zarar görsün. Bundan memnun mu olunacak. Muhalefette ve basında duyarsızlık var. Bizim birinci önceliğimiz şuanda o kardeşlerimizin, canlarımızın ailelerine en kısa zamanda kavuşmasıdır. Beklediğimiz tek şey şu sorumluluk içerisinde davranılması. Devlet birimlerimize destek olmalıyız köstek değil. Bunun için insan olmak ve empati yapmak bunun için yeterli. Bu zor durum başka ülkelerin başına da geldi. Onlar için dua etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

 

 

IRAK’TA ABADİ HÜKÜMETİ VARSA BUNDA TÜRKİYE’NİN KATKISI VARDIR

 

 

Sınır komşumuz Irak’da kurulan yeni hükümet ile ilgili değerlendirmeleri sorulan Başbakan Davutoğlu, “Irak’ta bugün Abadi hükümeti varsa bunda Türkiye’nin katkısı vardır. Bugün de katkı vermeye hazırız. Obama’nın planı stratejinin ne kadar kuşatıcı ve siyasal parametrelerin desteklenip desteklenemeyeceğine bağlı. Bu boyutu taşırsa başarılı olur. Türkiye’nin katkısı her aşamada istendi. Bağdat’ta en büyük başarı Türkiye’ye aittir” dedi.

 

 

AKADEMİSYENLERE HİSSEDİLİR BİR İYİLEŞTİRME YAPMAYI PLANLIYORUZ

 

 

Başbakan Davutoğlu, akademisyenlere ekim ayında zam yapılabileceğini belirterek, “Çok daha nitelikli insan kaynağına ulaşmamız lazım. En iyi beyinler üniversitede kalsın. Hissedilir bir iyileştirme planlıyoruz. Ekim ayı ortalarında nihai noktaya geliriz” ifadelerine yer verdi.

 

 

KILIÇDAROĞLU’NUN RESEPSİYONDA OLMAMASI KENDİSİ İÇİN KAYIP

 

 

Cumhurbaşkanlığı ile herhangi bir krizin söz konusu olmayacağını ifade eden Başbakan Davutoğlu, “Karşılıklı saygı ve etik olduğu sürece, kimse kriz beklemesin. Hepimizin muhalefetin de cumhurbaşkanlığı makamıdır. Cumhurbaşkanlığı resepsiyonu en kalabalık resepsiyondu. Kılıçdaroğlu yoktu. Olmaması büyük bir kayıp mı cumhurbaşkanımız için değil kendisi için kayıp. Ümit ederiz ki bir ana önce bu inadını bırakır da taşlar yerine oturur” dedi.

 

 

SİZ NASIL UYGUN GÖRÜRSENİZ DEDİM

 

 

Çankaya Köşkü’nü başbakanlığın kullanabileceği konusuna açıklık getiren Ahmet Davutoğlu şunları söyledi: “Kendileri nasıl uygun görürlerse her türlü yer yeterlidir. Siz nasıl uygun görürseniz dedim.”

 

 

12 EKİM’DE ÖYLE BİR HSYK GELECEK Kİ BUNLARA BİZ HESABINI SORACAĞIZ

 

 

Paralel yapı ile mücadelenin devam edeceğini ifade eden Başbakan Davutoğlu, “Bir grup yargıya egemen olmuşsa, artık siz adaletten emin olamazsınız. Hakim ve savcılar tek başına vicdanları ile karar vermemeye başlar. Bugün TÜSİAD Başkanına da söyledim. Yargı mensuplarına sesleniyorum; HSYK seçimleri sizin seçiminiz siz karar vereceksiniz. Şimdi yığınakları merak etmeyin. 12 Ekim’de öyle bir HSYK gelecek ki bunlara biz hesabını soracağız. Böyle bir hesap içindelerse buna izin vermeyiz. İzin verirsek, yasama, yürütme, yargı kalmaz” diye konuştu.