Skandal atamalar Sayıştay raporunda: Müdüre işçi vekâlet etti

Skandal atamalar Sayıştay raporunda: Müdüre işçi vekâlet etti
10 Kasım 2018 14:19

Sayıştay’ın hazırladığı denetim raporunda, AKP’li Balıkesir Gönen Belediyesi’nin yaptığı skandal atamalara yer verildi. Gönen Belediyesi’nde, işçi ve sözleşmeli personelin müdür kadrosuna vekâlet ettiği, zabıtaların da kanuna aykırı şekilde müdür olarak atandığı ortaya çıktı.

 

 

 

 

Sayıştay, belediyelerin 2017 denetim raporlarını yayınladı. Balıkesir Gönen Belediyesi’nin raporunda ise çok sayıda mevzuata aykırı uygulama tespit edilirken “denetim görüşünü etkilemeyen tespit ve değerlendirmeler” kısmında toplamda 36 bulgu yer aldı.

 
SAYIŞTAY, ATAMALARA DİKKAT ÇEKTİ

 

Söz konusu raporda, en çok dikkat çeken bulgular ise “Kurumda işçi ve sözleşmeli olarak istihdam edilen personelin müdür olarak görevlendirilmesi” ve “Zabıta personeline belediye zabıta yönetmeliğine aykırı olarak müdürlük görevi verilmesi” oldu. Bulgulara göre; işçi ve sözleşmeli personellerin müdür kadrosunda vekâlet ettiği, zabıtaların da kanuna aykırı olarak müdür olarak atandığı tespit edildi.

 

 

ZABITALAR MÜDÜR YAPILDI

 

Yapılan incelemeler sonucunda belediyenin iki zabıta personelinin kanuna aykırı şekilde müdür atadığını belirten Sayıştay, “Kanun ve Yönetmelik hükümleri birlikte değerlendirildiğinde; zabıta personeline başka görev yasağı getirildiği, başka hizmetlerde ancak olağanüstü hallerde mülki amirin veya belediye başkanının emri ile görev alabilecekleri açık şekilde anlaşılmaktadır. Ancak; yapılan incelemede, kurumun zabıta kadrosunda yer alan iki zabıta personelinin mevzuat hükümlerine aykırı olarak zabıta hizmeti dışında müdürlük kadrosunda görevlendirildiği tespit edilmiştir” ifadelerine yer verdi.

 

Raporda ayrıca, belediye yetkililerinin söz konusu durumun giderilmesi için gerekli çalışmayı yapacağı belirtildi.

 

MÜDÜRE İŞÇİ VEKÂLET ETTİ

 

Raporda bir diğer dikkat çeken usulsüzlük ise müdür kadrosuna işçi ve sözleşmeli personelin vekâlet etmesi oldu. İşçinin vekalet etmesinin kanunlara aykırı olduğunu belirten Sayıştay, şu tespitlerde bulundu:
“Kurum bünyesinde işçi ve sözleşmeli personelin müdür kadrolarında vekâleten istihdam edildiği tespit edilmiştir. Müdürlüklere yapılan görevlendirmelerin yürürlükte bulunan yasal mevzuatın izin verdiği şekilde yapılmaması ve işçi ve sözleşmeli personelin müdür hizmetlerinde istihdam edilmesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”

 

Belediye ise Sayıştay’ın açıklamasına istinaden “İlgili bulgu hükmü gereğince, görevlendirmelerin yürürlükte bulunan yasal mevzuatın belirlediği usul ve sınırlar dâhilinde yapılması sağlanacaktır” dedi.

 

 

Kaynak: Mehmet Andaç/Sözcü

Skandal atamalar Sayıştay raporunda: Müdüre işçi vekâlet etti