Siyasi partiler tam gaz 31 Mart’a hazırlanıyor!

Siyasi partiler tam gaz 31 Mart’a hazırlanıyor!
12 Kasım 2018 09:29

24 Haziran genel seçimlerinden sonra Türkiye’de, gözler 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere çevrildi. Yerel seçim hazırlıklarına başlayan siyasi partilerde aday belirleme süreçleri devam ediyor.

 

 

79 BELEDİYE BAŞKANI ÜÇ DÖNEME TAKILIYOR

 

 

AKP’de belediye başkanlığı ve meclis üyelikleri için aday adaylığı başvuru süreci 5 Kasım’da başladı. Bu kapsamda belediye başkanlıkları için 12 Kasım, belediye meclis üyelikleri için 3 Aralık tarihlerine kadar başvurular alınacak. AKP, 18 Kasım’daki temayül yoklamasını ilk kez elektronik ortamda yapacak. AKP’de devam eden üç dönem kuralına takılan belediye başkanları da tekrar aday gösterilemeyecek. Bu kurala takılan 79 belediye başkanı bulunuyor. Bunlardan biri büyükşehir, biri il, 59’u ilçe, 18’i ise belde belediye başkanı. AKP’nin 81 ilde yürüttüğü çalışmalarda öne çıkan isimlerde, istenen kriterlerin bulunmaması durumunda, parti dışından isimlere de teklif götüreceği belirtiliyor.

 

 

CHP AÇIKLAMAYA BAŞLADI

 

 

CHP’de, 24 Ekim’de toplanan Parti Meclisi’nde (PM) 105 ilçe ve belde belediye başkan adayı açıklanırken, 150 civarında aday ise 14 Kasım Çarşamba günü olağanüstü toplanacak PM’de belirlenecek. CHP’nin herhangi bir bölgede hiçbir partinin lehine aday çekmeyi planlamadığı, diğer partilerin de tabanına hitap edecek adayları çıkarma eğiliminde olduğu öğrenildi. Adayları belirlemek için ön seçim yapmayı planlamayan CHP’de kamuoyuyla paylaşılmasa da çoğu il adayı netleşmiş durumda. Ankara, İstanbul ve İzmir için ise henüz kesin karar verilmedi.

 

 

MHP’DE FETÖ’YE ÖZEL ÖNLEM

 

 

MHP’de resmi olarak 15 Kasım’da başlayacak belediye başkan aday adaylığı başvuruları 15 Aralık’ta sona erecek. Parti, kamu görevlilerinin başvurularını da 1-15 Aralık tarihleri arasında alacak. 23-25 Kasım’da Antalya’da mevcut belediye başkanlarının katılımıyla kamp yapılacak. Kampın ardından sahaya inilmesi planlanıyor. Genel seçimde olduğu gibi yerel seçimde de partiye, “kripto FETÖ’cü” sızmasını önlemek için özel bir çalışma yapacak olan MHP, bu çerçevede aday adaylarını adli sicil kayıtlarından yaşadıkları semte, komşusundan okul ve iş arkadaşına kadar araştıracak. MHP, adaylara yönelik temayül ve merkez yoklamasının yanında kamuoyu yoklamaları da yaptıracak.

 

 

İYİ PARTİ’DE TARİH 1 ARALIK

 

 

İyi Parti’de aday adaylığı için resmi başvurular 1 Aralık’ta alınmaya başlanacak. Aday adaylarını belirlerken öncelikle teşkilatın görüşünü göz önünde bulunduracak parti, Genel İdare Kurulunun kararı kapsamında merkez yoklaması ve teşkilatlarda temayül yoklaması yapacak.

 

 

‘SON ANA KADAR ÇALIŞMAMIZ SÜRECEK’

 

 

Vatan Partisi Genel Sekreteri Utku Reyhan, aday belirme sürecinde aceleci olmayacaklarını, son ana yani Mart başına kadar yani sürenin değerlendirileceğini söyledi. Reyhan şu bilgileri paylaştı: “İki hafta önceki Merkez Karar Kurulumuzda oybirliği ile aldığımız karara göre Vatan Partisi her seçim bölgesinde, hem belediye başkanlığı, hem belediye meclis üyeliği, hem de il genel meclis üyeliğinde kendi adaylarıyla seçime girecek. Aday belirlemeyle ilgili inisiyatifi il ve ilçe örgütlerimize verdik. Örgütlerimizin danışma toplantılarıyla belirledikleri adaylar son olarak Genel Merkez’e sunulacak. Son kararı Genel Merkez ve il örgüt yöneticileriyle verecek. Şu anda aday belirleme çalışmalarımız devam ediyor. Etkili isimlerle görüşmeler devam ediyor. Burada aceleci değiliz. Adayların kesinleşeceği son ana kadar aday tespit çalışmalarımız sürecek.”