Siyasi müdahale risk yarattı

Siyasi müdahale risk yarattı
20 Eylül 2014 08:40

‘Ekonomi güven üzerine kurulur’ diyen akedemisyenlere göre güven, en çok bankacılık sektörü için gerekiyor.

 

Son dönemlerde Bank Asya özelinde gündeme gelen “devlet eliyle banka batırılıyor” algısının ülkeye pahalıya patlayacağı öngörüsünde bulunan uzmanlar, sıkıntılı sonuçlar yaşanmaması için politik aktörlerin sağduyulu davranması, BDDK ve benzeri kurumların da üstüne düşeni yapması gerektiği uyarısında bulundular. Uzmanların üzerinde anlaştığı bir diğer konu da, sonuç ne olursa olsun ortaya çıkan tablo gerek yabancı sermaye gerekse uluslararası otoritelerde kalın ya da ince bir iz bırakacak.

 

Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız banka analisiti, ekonomist, akademisyen ve sektör temsilcilerinin önemli bir kısmı, isim vermeksizin gelinen noktanın ciddi bir sıkıntı ve terginlik yarattığını dile getirirken, zaten yakın izlemeye alınan ülke ekonomisinde kuralsızlık, güvensizlik ve hukuksuzluk yaratıldığı algısının ülkeyi krize bile sürekleyeceği görüşünde.

 

İlgili kurumlarca herhangi bir eksiği ve sermaye yetersizliği bulunmayan bir bankanın sürekli politik aktörler tarafından gündeme getirilmesinin ülke açısından olumsuz bir imaj yarattığını belirten analistler, özellikle yabancı sermaye gruplarında ciddi bir tedirginlik gözlendiğini dile getirdiler.

 

Sıcak paraya dikkat

 

“Her sektör güvene gereksinim duyar, ama bankacılık daha çok” diyen Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, “Ülkeyi en üst seviyede temsil eden kişinin ‘Zaten bu banka batmış’derken ilgili kurumların herhangi bir açıklama yapmaması da düşündürücü” görüşünü dile getirdi.

 

Ülkede, 67 milyar doları borsa, 57 milyar dolar civarında devlet iç borçlanma senetlerinde ve 50 milyar dolar civarında da mevduat olmak üzere sıcak para olduğu bilgisini veren Şişman, yabancı kaynaklı bu para için dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Ekonomiye yapılan politik müdahalelerin kriz bile doğurduğu bir ülkede yaşadımızın unutulmaması gerektiğini belirten Şişman, “Ancak, sistem için asıl kritik ve tehlikeli olan, politik aktörler konuşurken, ekonomik aktör ve kurumların sessiz kalması. Çünkü bu örnekte görüyoruz ki, bankanın battığını ya da batması gerektiğine dair iddialar politik kişilerden geliyor ancak, sektörü düzenlemek ve denetlemekle yetkili BDDK’den tek bir açıklama gelmiyor. Eğer bankanın rasyoları kötüyse açıklasın, değilse, batmıyorsa onu da açıklasın. Oysa burada kurumların tek başına bırakılması söz konusu ki, bu da güven üzerine kurulu olması gereken ekonomide kabul edilebilir bir şey değil.”

 

Bankacılık sektöründe güven unsurunun tüm sektörlerden daha fazla önem taşıdığına dikkat çeken Mehmet Şişman, bankacılıkta yaşanan sorunun, zincirleme sorunlar doğurması açısından çok daha fazla ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.

 

Olcay Büyüktaş/Cumhuriyet