SİT alanındaki, ‘Millet Bahçesi’ Koruma Kurulu kararında ‘Kaçak yapı’ çıktı!

SİT alanındaki, ‘Millet Bahçesi’ Koruma Kurulu kararında ‘Kaçak yapı’ çıktı!
12 Ocak 2020 11:45

Diyarbakır’da, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne giren tarihi surlar ile koruma bandı içerisinde kalan ve SİT alanı olan Hevsel Bahçeleri arasındaki 150 dönümlük alanda yapılan, “Millet Bahçesi”nin Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararında kaçak yapı olduğu ortaya çıktı.

 

 

Tarafsız Hbaer Ajansı’nda yer alan habere göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Koruma Kurulundan izin ve görüş alınmadan 24 milyon harcanarak yapılan ve bitirilen Millet bahçesi için sonradan kurula başvuru yapıldığı da ortaya çıktı. Kurul aldığı karar ile yapılması gerekenleri 8 başlıkta sıralarken, bazı yerlerin yıkılması, bazı uygulamaların revize edilmesi ve bunlar yapıldıktan sonra hazırlanan uygulama projesinin yeniden kurula sunulmasını istedi.

 
İŞİ BİTİRDİLER, SONRA KURUL BAŞVURDULAR

 

 

Diyarbakır’da UNESCO koruması altında bulunan tarihi Diyarbakır Surları ile yine koruma bandında yer alan Hevsel bahçeleri arasında, surların hemen dibinde geçen yıl Şubat ayında 150 dönümlük bir alanda Millet Bahçesi yapılarak tamamlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 24 milyon liraya yaptırılan ve bitirilmesine rağmen resmi açılışı henüz yapılmayan Millet Bahçesi için önceden Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna başvuru yapılmadığı ve izin alınmadığı ortaya çıktı. Hem UNESCO Koruması hem de SİT alanı olması nedeniyle ihale ve yapım süreci başlamadan uygulama onayı için öncelikle Kurula başvurulması gerekirken, millet bahçesi bitirildikten sonra Koruma Kuruluna proje sunulduğu anlaşıldı.

 

KURUL “İZİNSİZ UYGULAMALAR” İLE İLGİLİ KARAR ALDI

 

Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 26 Ağustos 2019 tarihindeki toplantısında, Diyarbakır kent surları koruma bandında kalan alana yönelik düzenlenen, “Diyarbakır ili Sur ilçesi Fiskaya-Yenikapı Mardin kapı arası millet bahçesi işi” kapsamında sunulan uygulama projesi ve “izinsiz uygulamalara” ilişkin kararlar aldı.