‘Sırada 249 Ermenek daha var’

‘Sırada 249 Ermenek daha var’
31 Ekim 2014 09:49

TMMOB Yürütme Kurulu üyesi Torun: Soma’dan sonra ‘250 Soma daha var sırada’ demiştik. Ermenek’ten sonra ‘Sırada 249 Ermenek var’ diyoruz.

 

 

Soma’da yaşanan ve 301 işçinin yaşamını yitirdiği katliamdan sonra diğer madenlerde yaşanabilecek yeni kazalara dikkat çekmek için “Sırada 250 Soma daha var” diyen TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi ve Maden Mühendisleri Odası Eski Başkanı Mehmet Torun, Ermenek’te yaşanan su baskınından sonra “Sırada 249 Ermenek var’’ dedi.

 
Torun, BirGün’e yaptığı açıklamada, Ermenek’te yaşanan olayın sadece teknik olarak ele alınmasının yanlışlığına dikkati çekerek, “Bu siyasi, insani bir olay; tartışılması, konuşulması gereken artık bu. İçerdeki su mu çamur mu, ne kadar çekilir, ne kadar sürede çekilir, artık bunların anlamı kalmadı. 301 kişi öldü Soma’da, sonra 35 madenciyi bir bir, iki iki kaybettik, şimdi 18 kişi toprağın altında. Bir tane siyasetçi, bürokrat koltuğundan kalkmadı, artık neyi konuşacağız. Sözün bittiği yer… Söylüyorum tesiri yok, sussam gönül razı değil diyor şair, susmamak lazım. Israrla anlatmak gerekiyor. Bu zihniyet, vahşi kapitalizm, ucuz emek, ucuz işgücü, sermaye birikimi modeli devam ettikçe madencileri kaybetmeye devam edeceğiz. Soma’dan sonra ‘250 tane Soma var’ demiştik, şimdi 249 Ermenek var demek lazım’’ diye konuştu.

 
Şırnak’taki madenlerin gözden çok uzak olduğunu, ne olup bittiğinin bilinmediğini vurgulayan Torun, “Bundan sonra Zonguldak’ta da, Kütahya’da da, diğer madenlerde de bunlar yaşanabilir” diye konuştu.

 

 

ŞİMDİ DE AHTAPOT HİKAYESİ

 
Ermenek’teki kurtarma çalışmalarında kamuoyundaki tepkiyi yatıştırmak için uydurma hikâyeler anlatıldığını, bunlardan birinin de ‘ahtapot’ olduğunu ifade eden Torun, “Ahtapot dedikleri su tulumbası. O da bir işi yaramadı, iki gün oyaladılar kamuoyunu. Madendeki çamurun temizlenmesi zaman alır’’ dedi. İşçilerin hayatından umudun kesildiğini de belirten Torun, “Afşin’de 2011’den beri 9 can hâlâ toprak altında. Umarım bu arkadaşlarımız bir an önce çıkartılır’’ şeklinde konuştu.

 

 

Kaynak: Birgün