Sınır hattında gerginlik!

Sınır hattında gerginlik!
21 Temmuz 2014 18:45

Şanlıurfa’nın Birecik İlçesi’nde, Suriye’nin Halep kentine bağlı Kobani İlçesi’nin, PKK’nın bu ülkedeki kolu olan PYD’nin yönetimine geçişinin 2’nci yıldönümünü kutlamak ve IŞİD’in saldırılarını protesto etmek isteyen grup ile güvenlik güçleri arasında olaylar çıktı.

 

Jandarmanın biber gazı ve tazyikli suyla müdahale ettiği kalabalıktakilerden bazıları, güvenlik güçlerine molotof kokteylleri ve taşlarla saldırdı. Güvenlik güçlerinin müdahalesini kınayan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, “Olaylar jandarmanın müdahalesinin ardından başladı” dedi.

 

Suriye’nin Kobani İlçesi’nin kontrolünün PYD’nin eline geçmesinin 2’nci yıldönümü Birecik’in Suriye sınırındaki Ziyaret Mahallesi’nde HDP ve BDP’liler tarafından kutlandı. Kutlamalar sırasında çadır kuran ve PKK lehine sloganlar atan gruptaki yüzleri bazı kişiler ise sınıra yakın bölgeye PKK flamaları astı.

 

JANDARMA MÜDAHALE ETTİ

 

Kobani için sınır hattında toplanan gruptakilerin bölgeyi boşaltması için güvenlik güçleri üç gün önce uyarılarda bulundu. Uyarılara rağmen bölgeyi boşaltmayan ve güvenlik güçlerine molotof kokteylleriyle ve taşlarla saldıran gruba, biber gazı ve basınçlı suyla müdahalede bulundu. Olaylar sırasında güvenlik güçleri ile göstericilerden bazıları yaralanarak hastanelik oldu.

 

BARIŞ ÇADIRI ATEŞE VERİLDİ

 

Öte yandan sınır hattına IŞİD’in çatıştığı PYD’lilere destek amacıyla kurulan çadır ise ateşe verildi. Kim tarafından yakıldığı bilinmeyen çadırdaki yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Olaylar sırasında ise göstericilere ait 5 otomobilde ise atılan taşlar nedeniyle hasar meydana geldi.

 

HDP’Lİ MİLLETVEKİLLERİ SINIR HATTINA GELDİ

 

2 gündür yaşanan olaylar nedeniyle HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP milletvekilleri Ayla Akat ve Sebahat Tuncel ile bazı parti meclis üyeleri, Ziyaret Mahallesi’ne geldi. Burada jandarmalar tarafından durdurulan HDP’li heyetin geçişine yapılan görüşmeler sonunda izin verildi.

 

YÜKSEKDAĞ: ÖLÜMÜN ÇIKMAMASI TESADÜFTÜR

 

Sınır hattında olayların yaşandığı bölgede inceleme yapan grup adına konuşan HDP Eşgenel Başkanı Figen Yüksekdağ, ölümlerin yaşanmamasının tesadüf olduğunu belirterek, “Bugün burada bir ölümünün çıkmaması tamamen tesadüftür. AKP hükümeti bir taraftan Kürt sorununun çözümü için adım atacağını söylerken bunu Cumhurbaşkanlığı seçimlerine malzeme etmekten çekinmemekte. Ne zamanki kolluk kuvvetleri tarafından bir müdahale oldu o zaman olaylar başladı. Halkın önüne bir saldırı politikasıyla gelinmeseydi bugün bu olaylar yaşanmış olmayacaktı” diye konuştu. Konuşmaların ardından HDP’li grup bölgeden ayrıldı.

 

Yaşanan gelişmeler üzerine güvenlik güçleri, bölgede önlemlerini en üst seviyeye çıkardı. Jandarmalar, zırhlı araçlarla bölgede önlem aldı.

 

VALİLİK AÇIKLAMASI: 3 KİŞİ GÖZALTINDA

 

Şanlıurfa Valiliği de yaşanan olaylara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Suruç’un Mürşitpınar ile Birecik’in Ziyaret mahallelerinde meydana gelen olaylar üzerine yapıldığı kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 

“Cumartesi günü Mürşitpınar’da 2 bin kişilik bir grup Suriye’deki Kobani bölgesine destek amacıyla ve gösteri yapmak için bir araya toplanmıştır. Güvenlik güçlerimiz de bu yasa dışı gösteriyi önlemek ve eylemi sona erdirmek için gerekli tedbirleri almış; bu esnada kalabalığın içindeki bazı provokatörler yasa dışı örgütlere ait afiş, flama ve pankart çıkarıp fotoğraflarını çekerek basına servis etmiştir. Yasa dışı örgütlere ait afiş ve pankartların asılmasıyla güvenlik kuvvetlerimizce hemen müdahale edilmiş kalabalık dağıtılmış, afiş, flama, pankart gibi her türlü malzemeye el konulmuştur. Olaylar sonucunda 3 kişi gözaltına alınmıştır.”

 

2 MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ

 

Valilik tarafından akşam saatlerinde yapılan ikinci açıklamada ise Ziyaret Mahallesi’nde meydana gelen olaylarda göstericilere ait araçların tahrip edildiği belirtilerek, “Pazartesi günü saat Birecik ilçesi Ziyaret bölgesinde yasadışı olarak toplanan gruba güvenlik güçlerimiz tarafından müdahale edilmiş ve grup dağıtılmıştır. Bu esnada göstericilere ait bazı araçların tahrip edildiği tespit edilmiştir. Valiliğimizce konuyu soruşturmak üzere iki müfettiş görevlendirilmiş olup, müfettiş raporu doğrultusunda kusuru bulunan güvenlik personeli hakkında yapılacak işlem konusunda kamuoyuna ayrıca bilgi verilecektir” denildi.