Sinan Adıyaman: Salgın kontrolden çıktı, toplumsal hareketlilik azaltılmalı!

Sinan Adıyaman: Salgın kontrolden çıktı, toplumsal hareketlilik azaltılmalı!
10 Eylül 2020 12:13

Korona virüsü salgının kontrolden çıktığını belirten TTB Başkanı Sinan Adıyaman, iktidara ‘toplumsal hareketliliğin azaltılması’ çağrısını yaptı.

 

 

Ankara’da vaka sayısının Sağlık Bakanlığı verilerine göre 1400-1600 olarak gösterilse de uzun süredir 2 binin altına düşmediğini belirten Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Sinan Adıyaman vaka sayılarının HES haritalarına da doğru yansımadığını söyledi. Fox TV yayınında açıklamalar yapan Sinan Adıyaman, kendi çalıştığı klinikteki asistanların yüzde 30’unun koronaya yakalandığını belirtti. Tatilden, memleket ziyaretinden dönen devlet memurlarının resmi dairelerde iç içe mesaiye devam etmesinin salgının artışında çok belirleyici olduğunu belirten Adıyaman, “Sağlık Bakanı’nın dediği gibi düğünler bütün Türkiye’de olduğu gibi Ankara’da da etkili olmuştur ama asıl olarak devlet dairelerinin normal düzende mesaiye devam etmesi salgını artırdı” dedi. Ankara’daki yoğun bakımlarda da kapasitenin zorlandığını belirten Adıyaman, “Çok yorulduk, bütün sağlık çalışanları feryat ediyor. 38’i hekim 80 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi” dedi.

 

 

Geçen hafta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile uzun bir aradan sonra görüşebildiklerini ve bunun önemli olduğunu söyleyen Sinan Adıyaman, görüşmede 2 saat boyunca sağlık çalışanlarının sorunlarını aktardıklarını belirtti. Asistan hekimlerin 36 saat çalıştırılmasının anayasaya aykırı olduğunu ve filyasyon gruplarına alınmalarının eğitimlerini aksattığını söylediklerini belirten Sinan Adıyaman, ‘salgının yoğunluğu nedeniyle buna mecbur kalındığı’ yanıtını aldıklarını belirtti. Adıyaman, aile hekimlerinin sorunlarını da dile getirdiklerini ve görüşmenin ardından bu konuda bir düzeltme yapıldığını hatırlattı.

 

 

 

‘BAKAN KAÇ KİŞİYE TEST YAPILDIĞINI SÖYLEMEDİ’

 

 

Açıklanan günlük test sayılarının yüksek olduğunu ancak bunların kaç kişiye yapıldığının önemli olduğunu belirten TTB Başkanı, “Duyuyoruz ki bir vekile sekiz tane yapılmış. Bu testlerin kaç kişiye yapıldığı açıklanmalı ama açıklanmıyor. Sağlık Bakanı’na sorduk, o da yanıt vermedi” dedi. Zatürre ve grip aşılarının da görüşmede gündeme geldiğini belirten TTB Başkanı Sinan Adıyaman, Bakan Fahrettin Koca’nın, “Gerekli temasları sağladık ancak dünyada sıkıntı var, biz de istediğimiz kadar alamayacağız” dediğini ve ne kadar aşı alınacağı ile ilgili sayı vermediğini belirtti.

 

 

‘OKULLAR NEYE GÖRE AÇILIYOR?’

 

 

Okulların 21 Eylül’de açılması konusunda nasıl bir kriterin gözetildiğinin de açıklanmadığını söyleyen Adıyaman, psikologların, sosyal hizmetler uzmanlarının, doktorların ve hemşirelerin açılması durumunda okulları yakından izlemelerinin sağlanması gerektiğini söyledi. TTB Başkanı, okulların açılması ve açık tutulması için Sağlık Bakanlığı’nın salgındaki durumla ilgili ayrıntılı bilgiler vermesi, kriterler belirlemesi ve bunları şeffaf şekilde açıklaması gerektiğini, vakaların yaşları, ölüm oranları gibi bilgiler olmadan çocukların okula gönderilip gönderilmemesi konusunda karar alınamayacağını belirtti. Finlandiya’yı örnek vererek, bu ülkede sınıfların yüksek tavanlı olduğunu ve 4-5 metrekarelik alana bir çocuk düştüğünü belirten Sinan Adıyaman, “İsrail ise bunu yapmadan okulları açtı, salgın patladı” dedi. Okulların açılması için Finlandiya’da “100 bin kişide 1 hastadan az” kriteri gözetildiğini ancak Türkiye’de özellikle Güneydoğu’daki bazı illerde 100 binde 30 hasta seviyesinde olunduğunu belirtti.

 

 

‘MERKEZİ YÖNETİM BELEDİYELERLE ÇALIŞMALI’

 

 

Testi pozitif çıkan hastaların evlerine gönderilmesinin de yanlış olduğunu belirten Adıyaman, “Bu kişiler kamu gözetiminde olmalı, merkezi yönetim bu konuda belediyelerle işbirliği yapmalı” dedi.