Şimdi anladım Başbuğ’a neden kızdığını

Şimdi anladım Başbuğ’a neden kızdığını
14 Şubat 2018 17:30

Dün yazımın sonunda kısaca Erdoğan’ın İlker Başbuğ’a celallenmesinden bahsetmiştim.

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 
Yazıyı yolladıktan sonra Sözcü’de İlker Başbuğ’un söz konusu sözlerinin tamamını içeren bir habere rastladım.

 
Ve, haberi okuyunca anladım Erdoğan’ın İlker Başbuğ’a asıl neden kızdığını ve küplere bindiğini.

 
Şimdi, İlker Başbuğ’un söz konusu demecinden bölüm bölüm aktarıyorum ne demek istediğimi anlatabilmek için…

 
1-“Tabi Afrin denildiğinde Afrin’de bir yerleşim yeri var. Nüfusunun 180 bin civarında insanın yaşadığı bir şehirden bahsediyoruz. Elbette bu harekat en ince detaylarına kadar planlanmıştır.”

 
Benim yorumum: İlker Başbuğ bu sözlerle 180.000 nüfusluk bir merkeze askeri operasyon yapılmasının ne kadar zor olduğunu dile getiriyor aslında

 
2-“Bu harekatta iki durum çok önemli. Bunlardan bir tanesi tabi her komutan bu harekatlarda hep şunu düşünür; ‘Birinci olarak ben bu harekatı en az zayiatla yapayım.’ Çünkü o Mehmetçikler, subay, astsubayı, o komutanlara emanet edilmiş, onlara canları emanet edilmiş. Dolayısıyla birinci amaç yani hedef gözlemlediğiniz husus, bu zor bir harekattır. Ama bu harekatı dediğim gibi en az can kaybı ile en az yaralı vererek yapmamız lazım.”

 
Benim yorumum: Başbuğ burda bu tür bir harekatta çok can kaybı olabileceği konusunda uyarıyor, yani Afrin merkeze girildiğinde

 
3- “Tabii, bir yerleşim yeri, şehrin içindeki harekat şuanda o safha da değiliz. İleriki günler de nasıl olacak göreceğiz. Onları bekleyeceğiz. İkinci önemli olan husus da bu harekatlarda orada yaşayan masum insanlar. Diğer YPG başta olmak üzere terörist, yani onları ayırt etmek, onlar da isterler ki halka zarar verilsin. Tabi bu halka zarar vermekten kaçınmamız lazım. Bu tip harekatta halka zarar vermekten kaçınmak derken, şehit de verirsiniz, bu böyle zor bir harekattır”

 
Benim yorumum: Afrin operasyonun asıl hedefi olan Afrin merkeze girmenin sivil kayıp riski nedeniyle esasen ne kadar zor olduğunu anlatıyor burda İlker Başbuğ.

 
4-“Daha önce de söylediğim gibi bu ordunun mayası o kadar sağlam ki kendisine yapılan bütün hainliklere rağmen, bunu tekrar söyledim, dünyanın hiçbir yerinde ordusuna böyle hainlik yapılan başka bir ülke yok. Bu da bir gerçek. Buna rağmen bakınız 2015 yılından beri silahlı kuvvetlere ne zaman görev verilse, silahlı kuvvetler her şeyi unuttu, dikkate almadı.”

 
Benim yorumum: Şu anda Afrin harekatını yürüten komutanların çoğu Ergenekon Balyoz vs.’den hükümet tarafından kodese tıkılan askerlermiş. E, bu nedenle de, bu söz Erdoğan’a bayağı koymuştur. Ben olsam üzüntüden ve utançtan yataklara düşerdim. Hapse tıktığın adamları, kalk Afrin’e yolla asker olarak. E, ordu olarak Atatürk askerlerinden başka ordu yok ki, n’apsın, yani adam bulunur da, en iyi ihtimalle ayakkabısız kaçabilirler. Onlara yeni ayakkabı alırdık da vergilerden, Afrin mafrin’e girmeyi planlamak mümkün olmazdı.

 
Hülasası, Erdoğan İlker Başbuğ’a asıl bundan dolayı kızmış.

 
Mmmm. Hatırladım. Geçen gün Genelkurmay bir açıklama yapmıştı, “Sivillerin canı bizim için kutsaldır” gibisinden. Demek İlker Başbuğ’un bu uyarılarına karşı yaptılar bu sitemkar açıklamayı. Veya da Erdoğan onlara demiş olabilir ki, “Çabuk açıklama yapın, şu densize cevap verin”

 
SİZİN YOK AMA HALKIN VAR SAYIN BAHÇELİ

 
Devet Bahçeli salı günki grup toplantısında İlker Başbuğ’un Afrin operasyonu hususunda yaptığı açıklamalara şiddetle kızarken, “Bize göre TSK’nın başında halihazırda değerli bir komutan vardır ve fiilen de olsa ikincisine gerek yoktur.” dedi.

 
E, Sayın Devlet Bey, tabii sizin İlker Başbuğ’un sözlerine, açıklamalarına ihtiyacınız yok.

 
Ama Türk halkı…

 
Biz mesela, Suriye haritasından bile anlamıyoruz.

 
Ben bakıp bakıp, ertesi gün yine bakıyorum.

 
Üstelik halka bilgi verilmiyor tarafınızdan ve de Erdoğan gümbür gümbür siyasi propoganda yapıyor.

 
Her gittiği yerde, “Reis bizi Afrin’e götür” diye bağırıyor adamları, oysa devletlerde böyle başıbozuk işler olmaz. Bu tür kararları meclisler alır. Böyle savaşa götürecek reisler yoktur.

 
Bu nedenle de güvenmiyoruz siyasi iktidara biz vatandaşlar ve anlamak istiyoruz bazı şeyleri.

 
Haliye bir de vergi veriyoruz.

 
Yani, paramız nereye ve neden harcanıyor diye bilmek hakkımız Erdoğan ve sizin nezdinizde olmasa bile ve işte biz vehmediyoruz ki biz Türk vatandaşıyız ve sanki adamız, kadınız gibi geliyor bize.

 
Kendimizi biraz adam, kadın yerine koymak istiyoruz ve bize bir bilgi veren varsa memnun oluyoruz.

 
Dolayısıyla sizin değil ama biz vatandaşın İlker Başbuğ’dan bilgi almaya bayağı bi’ ihtiyacımız var.

 
Ki, her gelişmiş ülkede bu tür durumlarda eski komutanlar, polisler, terör uzmanları vs. vs. tv’lerde konuşup halkı bilgilendiriyor.

 
Biz bu kadar mı marabayız Sayın Devlet Bey?

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Özel-İmamoğlu-Yavaş ekseni
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor
Köfteden de gitti birkaç puan