Şili’de öğrenciler ayaklandı

Şili’de öğrenciler ayaklandı
23 Ağustos 2014 10:43

Eğitim yasalarında reform isteyen on binlerce öğrenci başkent Santiago’da festival tadında bir gösteri yaparken polis, eylemcilere biber gazı ve tazyikli suyla saldırdı.

 

 

Şili’nin başkenti Santiago’da on binlerce öğrenci, eğitim yasalarında reform isteğini yinelemek için büyük bir gösteri düzenlerken polisin müdahalesi sert oldu. Polise göre 25 bin, göstericilere göre ise 80 bin kişinin katıldığı eylemde ögrenciler Başkan Michelle Bachelet’ten verdiği sözü tutmasını ve eğitim reformunu hızlandırmasını istedi. Eğitim İçin Sosyal Kurul tarafından başlatılan gösterilerde eğitim sisteminin farklı safhalarında bulunan binlerce öğrenci yer aldı. Başkentteki gösterilerde ilk etapta festivali andırmayan görüntüler ortaya çıktı. Dans eden, davul çalan ve değişik performanslar sergileyen öğrenciler, binlerce pankart açarak ve sloganlar atarak acil eğitim reformu çağrısında bulundu. Sabah saatlerinde başlayan gösteriler barışçıl bir biçimde sürerken polisin anlamsız müdahalesinin ardından başkentte çatışmalar yaşandı.

 

 

Polis, göstericilere tazyikli su ve biber gazlarıyla saldırırken öğrenciler barikat kurarak ve taş atarak direnmeye çalıştı. Çatışmalarda polis öğrencileri gözaltına almaktan kaçındı, kimi eylemciler biber gazından kötü şekilde etkilendi. Eylemden bir gün önce de Şili Eğitim Bakanlığı’nı işgal eden öğrenciler, yaptıkları açıklamada bunun sadece bir başlangıç olduğunu belirtti. Santiago dışında Şili’nin diğer şehirlerinde de reform isteğiyle gösteriler düzenlendi. Ülke çapında toplamda 300 bin kişinin eylemlere katıldığı tahmin ediliyor.

 

 

AKTİF BİR ROL İSTİYORLAR

 
Daha önce hükümet yetkilileri ve Başkan Michelle Bachelet’ten eğitimde reform sözü alan öğrenciler, bu süreçte daha aktif bir rol üstlenmek de istiyor. Diktatör Augusto Pinochet zamanında özelleştirilen, hâlâ daha pahalı ve düşük kalitede eğitim veren okullarda büyük bir değişim için Başkan Bachelet taahütte bulunmuştu. Reform konuşmalarına doğrudan temsilci göndererek katılmak isteyen öğrenci gruplarının en büyük korkularının başında ‘kapalı kapılar ardında’ yapılacak toplantılardan eğitim sektörü lehine bir sonuç çıkması geliyor. Bu konuşmalardan dışlandıklarını düşünen öğrenci grupları, sürecin yavaş işlemesinden de oldukça şikâyetçi. Mayıs ayında Başkan Bachelet eğitim reformunun ilk bölüm taslağını Kongre’ye yolladı. Taslakta okul fonlarındaki değişim ve özel okullara devlet yardımının sonlandırılması yer alıyor.

 

 

‘Polis şiddeti fitili ateşledi’

 

 

Şili’deki protesto gösterilerini takip eden İnsan Hakları Gözlemcisi German Machuca, gösterilerin barışçı ve sakin bir biçimde ilerlerken polisin müdahele ettiğini vurgulayarak, “Tazyikli su ve biber gazıyla gelip bütün eylemcileri dağıtmaya çalıştılar. Polisin bu müdahalesi nedeniyle gösterilere son vermek zorunda kaldık. On binlerce insan bu sistemi onaylamadığını meydanlarda haykırdı. Ama TV sadece öğrencilerin agresif tavırlarını yayınladı. Ama bu doğru değil, polisin müdahalesi insanları bu yola itti. Bu yüzden de protestocular sinirlendi” ifadelerini kullandı. Machuca’nın arkadaşı olan bir eylemci ise “Polis bu şiddeti sadece bize karşı göstermiyor, bunun için de eğitim alıyorlar. Biz sadece barışçı bir biçimde sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Şiddeti biz başlatmadık” diye konuştu.