Sığınma evini ifşa eden komiser iddiası Meclis gündeminde!

Sığınma evini ifşa eden komiser iddiası Meclis gündeminde!
3 Haziran 2020 10:42

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili ve TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi Gamze Taşcıer, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle bir önerge vererek, şiddet gördüğü için karakola giden ve sığınma evine yönlendirilen kadının adresini ifşa eden komiser iddiasını sordu.

 

 

Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı’nın, bir komiserin arkadaşı olan saldırgana eşinin sığınma evi adresini söylediğine dair açıklama yaptığını hatırlatan Taşcıer, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun uyarınca kolluk kuvvetlerine gerekli eğitimlerin verilip verilmediğini ve bugüne kadar bu hükümlere aykırı hareket eden kaç kişi hakkında soruşturma başlatıldığını sordu.

 

 

Taşcıer önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Kadın sığınma evleri, erkek şiddetine maruz bırakılan kadınların çocuklarıyla birlikte kalabildikleri, sosyal, psikolojik ve hukuki destek de alabildikleri, devletin gözlem, denetim ve korumasındaki yerlerdir. Kadınların uğradıkları şiddet ya da aldıkları tehditlerden korunabilmek ve can güvenliklerini sağlayabilmek için sığındıkları evlerin adresleri, kendilerine şiddet uygulayan şahıslardan korunabilmeleri için gizli tutulmakta, kimseyle paylaşılmamaktadır. Bu hayati bir zorunluluktur. Ancak Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı tarafından yapılan açıklamada ve basın yayın kuruluşlarında yer alan habere göre, evli olduğu erkeğin şiddetinden kaçmak için karakola giden kadın, sığınma evine yönlendirilmiş, karakolda çalışan bir komiser ise şiddete maruz bırakılan kadının adresini saldırgan erkeğe söylemiştir.

 
Bu çerçeveden hareketle,

 
1. Sığınma evine yönlendirilen ve devletin koruması altına giren şiddet mağduru kadının yerini ifşa ettiği iddia edilen komiser hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmış mıdır?
2. Polis, jandarma ve bekçilere, ülkemizin de imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nin 15’inci maddesi uyarınca, şiddet olaylarının önlenmesi ve tespit edilmesi, kadın erkek eşitliği, mağdurların ihtiyaçları ve haklarının yanı sıra, ikincil mağduriyetin önlenmesi konularında uygun bir şekilde eğitim verilmekte midir? Veriliyorsa bu eğitimin içerik detayları nedir?
3. İstanbul Sözleşmesi, 6284 sayılı kanun, ilgili yönetmelik ve genelgelere kolluk güçlerince uyulmadığı, bunun sonucunda çok sayıda kadının şiddete maruz kaldığı ya da öldürüldüğü vakalar bilinmektedir. İlgili yasalara ve hükümlere uymayan görevliler hakkında bugüne kadar kaç işlem yapılmıştır? Bu işlemlerin sonuçları nedir