‘Sigara yasağıyla pandemiyle mücadelede başarıya ulaşmak imkansız’

‘Sigara yasağıyla pandemiyle mücadelede başarıya ulaşmak imkansız’
13 Kasım 2020 11:40

İçişleri Bakanlığı, korona virüsü salgınında vaka artışları sürerken açık alanlarda sigara içilmesinin kısıtlanması için genelge yayımladı. Genelgede tüm illerde vatandaşların yoğun olarak bulunduğu cadde, sokak, meydan ve otobüs duraklarında sigara içme yasağı getirileceği belirtildi.

 

 

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre Bakanlığın genelgesinin ardından başta İstanbul ve Ankara olmak üzere il-içe umumi hıfzıssıhha kurullarından sigara yasağı uygulanacak yerlerle ilgili listeler açıklanmaya başlandı.

 

 

‘KALABALIKLARI AZALTMADIĞIMIZ SÜRECE BU YASAĞIN ETKİSİ SINIRLI OLACAKTIR’

 
İçişleri Bakanlığı’nın sokakta sigara içme yasağıyla ilgili genelgesini değerlendiren, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Kurulu üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cavit Yavuz Işık, “Halk sağlıkçı olarak sigarayla ilgili yasaklamaları onaylamamak mümkün değil çünkü sigara halk sağlığı sorunu olarak yıllardır bizim mücadele ettiğimiz bir konu” dedi.

Sigaraya yönelik yasaklamalar için pandemiye ihtiyaç duyulmaması gerektiğini belirten Işık, genelgedeki “yoğun caddeler ve yoğun sokaklar” vurgusuna dikkat çekti. Önemli olan noktanın bu yoğunluğu azaltmak olduğunu söyleyen Işık, “Sigara yasağına gelinceye kadar bizim bu konuda tedbirler almamız gerekiyor. Evet açık alanda sigara içilmemesi bir şekilde bulaşıcılığı düşürür. Dumanı üfleme sırasında dışarıya damlacıklar saçılabilir. Etkili bir faktör olmuş olabilir ama ona gelinceye kadar bizim kalabalık yoğunlukları azaltmamız lazım. Bunları azaltmadan sadece sigara içme yasağının etkisi çok sınırlı olacaktır. Sigaraya gelene kadar pandemiye yönelik başka önlemler almamız gerekir” dedi.

Açık alanlarda sigara içme yasağının tek başına yeterli olmayacağını belirten Işık, “Kalabalık ortamları, hele hele kapalı ortamlardaki kalabalıkları azaltmadığımız, toplu taşımada, işyerlerinde bulaşıcılığı engelleyemediğimiz bu kalabalıkları azaltamadığımız sürece bu yasağın etkisi çok sınırlı olacaktır” diye konuştu.

 

 

‘YASAKÇI YÖNTEMLERLE BU PANDEMİYLE MÜCADELE EDİLEMEZ’

 

 

Sigara içen hastalarda hem virüse yakalanma hem de hastalığı ağır geçirmeyle ilgili ellerinde veriler olduğunu, sigaranın sağlık açısından olumsuz etkilerinin de bilindiğini belirten Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya’ya göre pandemi alanındaki mücadelenin yasakçı bir yerden yapılmaması gerekiyor. Sigaranın yasaklanması, 65 yaş ve üzeri kişilerin belirli saatlerde sokağa çıkabilmesi gibi uygulamalarla pandemiyle mücadelede başarıya ulaşılmasının imkânsız olduğunu söyleyen Yerlikaya, “Bunlara gelmeden önce çok daha bütünlüklü politikaların uygulanması gerekiyor. Türkiye’de yapılamayan şey bu” dedi.