Sigara yasağında yeni dönem

Sigara yasağında yeni dönem
12 Temmuz 2014 10:32

Sağlık Bakanlığı sigarayla mücadele kapsamında yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Buna göre şu anda serbest olan açık alanlarda da sigara içilmesi kısıtlanacak.

 

 

Kapalı mekânlarda sigara yasağının ardından, Türkiye’nin yüzde 95’ini sigaradan uzaklaştırmayı hedefleyen Sağlık Bakanlığı, sigara ile mücadelede yeni adımlara hazırlanıyor. Buna göre sigaraların artık markalarının görünmeyecek şekilde paketlenmesi ve marka ile değil, numara ile alınması gündeme geldi. Bakanlığın hazırladığı 2014-2018 dönemi “Ulusal Tütün Kontrol Programı” içinde, şu anda serbest olan açık alanlarda sigara içilmesine de önemli kısıtlamalar geliyor. İşte planda yer alan önlemler:

 

» Parklara bile yasak geliyor Çocukların bulunduğu her yere, açık hava bile olsa, sigara yasağı geliyor. Çocuk parklarında sigara içmek yasaklanacak.
» Avm, sinema kapı önleri de yasak kapsamında AVM girişleri, sinema, tiyatro salonlarının dış kapılarında da sigara yasağı uygulanacak.
» Lokanta ve kahvelerin açık bölümlerinde de sigarasız alan olacak Lokantaların açık alanlarında da “sigarasız bölümler” oluşturulması zorunlu hale getirilecek.
» Sigara paketlerinde marka küçülecek, numara ile satış başlayacak Sigara paketlerinde markalar, çocuk ve gençlerin görmeyeceği şekilde basılırken, sigara markalarının numaralandırılması planlanıyor.
» Bilinçlendirme çalışmaları hızlanacak Özellikle ilk ve orta okullardaki çalışmalar yoğunlaşacak.
» SMS uyarıları gelecek Kurumsal telefon hatlarından, e-mail hesaplarından, personele tütün ve tütün ürünleri ile mücadele mesajları gönderilecek .
» Çağrı merkezlerinde sigara karşıtı spot dinletilecek Kurum ve kuruluşların çağrı merkezlerini arayan vatandaşlara, tütün ürünlerinin zararlarını anlatan spotlar dinletilecek.

 

AMAÇ: YÜZDE 50 SİGARA BIRAKMA ORANI

 

Sigara tüketen vatandaşların en az yüzde 50’sinin sigarayı bırakmasının sağlanması amaçlanıyor. Bu oran, sağlık çalışanları, din adamları, emniyet ve yargı mensupları, öğretmenlerde ise yüzde 60 olarak belirlendi.