Ses yarışmasına katılan Suriyeli şarkıcı Fransa’yı karıştırdı

Ses yarışmasına katılan Suriyeli şarkıcı Fransa’yı karıştırdı
11 Şubat 2018 20:32

Lionel Cohen’in ünlü ‘Hallelujah’ adlı şarkısını İngilizce ve Arapça söyleyen ve jüriden büyük övgü alarak ilk elemeleri geçen Suriye asıllı genç sanatçı Mennel Ibtissem’in, sosyal medya hesabından Fransa’yı sarsan cihatçı saldırılara destek çıkan mesajlar paylaştığının ortaya çıkması üzerine, ülkede tam bir skandal koptu. Genç sanatçı özür dilese de tepkiler yatışmayınca, yarışmadan çekilme kararı aldı.

 

Amerika’nın Sesi

 

Fransa’nın en çok izlenen ‘The Voice’ adlı ses yarışmasında geçtiğimiz Cumartesi türbanıyla sahne alan Mennel Ibtissem’in, Fransa’da Nice ve Saint Etienne-du-Rouvray saldırılarının ardından sosyal medyadan saldırılara ilişkin ‘komplo’ mesajları yayınladığı ortaya çıktı.

Nice kentinde 15 Temmuz 2016’da bir cihatçı saldırganın kamyonuyla 86 kişiyi ezerek ölürdüğü, 458 kişinin de yaralandığı saldırı hakkında, “Bu iyi. Artık bu bir rutin haline geldi, her hafta bir saldırı. Ve sadık olmak için teröristler hep yanlarında kimlik kartlarını taşıyorlar. Elbette, ne zaman kirli bir işe kalkışsak, özellikle de kimlik kartı unutulmamalı” sözlerini paylaştı.

 

“Gerçek terörist hükümetimiz”

 

İki hafta sonra, Saint Etienne-du-Rouvray kentinde kiliseye giren cihatçı saldırganların rahibin boynunu keserek öldürüldüğü saldırı hakkında da “Gerçek terörist bizim hükümetimiz” diye yazdı.

Mennel Ibtissem’in Facebook hesabında Müslüman Kardeşler’e bağlı olduğu bilinen bir derneğe ait video görüntüleri, Filistin’e destek şarkıları gibi paylaşımlarda bulunduğu, anti semit olduğu için yargılanan sanatçı Dieudonne’nin tek kişilik gösterilerini beğendiği ve paylaştığı da bellirtildi.

 

Kanal’ın zorlu kararı

 

Genç yarışmacının Facebook hesabından her iki saldırıda da saldırganları değil Fransız hükümetini suçlayan mesajlar yayınlaması büyük tepki yarattı. Yine sosyal medyadan hızla Mennel Ibtissem’in derhal yarışma dışına çıkarılması istenirken, ülkenin en büyük özel televizyonu TF1, Ibtissem’i saf dışı edip etmeme kararını tartıştı. Geçtiğimiz Çarşamba günü kriz toplantısı yapan Kanal yönetimi, kararını Perşembe günü açıklayacaklarını bildirdi. Ancak durumun karmaşıklığı nedeniyle Perşembe günü süreyi yeniden uzattıklarını duyurdu.

Olayın sosyal medya aracılığıyla saman alevi gibi kısa sürede yayılması ve gazetelerde yazılması üzerine Nice Saldırısı Kurbanları Derneği TF1 Televizyonu’nu sorumluluğa çağırdı. Ardından bazı televizyon programlarında Mennel Ibtissem’in yarışmadan ihraç edilmesi istendi.

 

Özür diledi ama yetmedi

 

Skandal üzerine açıklama yapan Mennel Ibtissem, “Herşeyi kendi zamanında anlamak lazım. Sadece 20 yaşındaydım ve bütün dünyada saldırılar oluyordu” dedi. RTL Radyosu’na konuk olan Mennel Ibtissem, Müslüman Kardeşeler’e yakın Lallab derneğiyle ilişkisi konusunda, “Derneğin ilk yıldönümünde şarkı söylemek için gittim. Dini ya da politik bir amacım yok. Ben sadece sanatçıyım. Eğer şarkılarımla bir sevgi, barış ya da dayanışma mesajı verebilirsem bunu yapıyorum. Bu Filistin olur İsrail olur ya da dünyada başka bir ülke için” dedi.

Genç şarkıcı, eski mesajlarının gerçek kimliğini yansıtmadığını da dile getirerek, “Gerçekten yazdıklarımın hata olduğunun bilincindeyim. Kötü yazılmış cümleler, sadece 20 yaşındaydım o zaman. Kurbanlardan ve onların yakınlarından özür diliyorum. Hiç bir koşulda olanları kabul etmiyorum. Eğer TF1 beni yarıştan çıkarırsa, büyük hayal kırıklığı yaşayacağım. Zira gerçekte kim olduğumu gösterme şansım olmayacak” diye konuştu.

 

TF1 yönetimi kriz toplantısı yaparken Ibtissem de Facebook hesabından Madonna’nın 13 Kasım Paris saldırılarının ardından Republique Meydanı’nda söylediği John Lennon’ın ‘İmagine’ şarkısını paylaştı.

 

Destek ve eleştiri yağdı

 

Ancak bütün bu açıklamalar genç kadının yarışta kalmasını sağlayamadı. Tepkilerin büyümeri üzerine Facebook hesabından açıklama yapan Mennel İbtissem, yarışmadan çekildiğini açıkladı. Karar üzerine sosyal medyadan genç sanatçıya hem destek hem de eleştiri mesajları yağdı.

Mennel’e destek veren İran asıllı Fransız oyuncu ve yönetmen Kheiron, bu tepkilerin aşırı sağdan geldiğini ve ‘türbanlı bir kadının bu kadar popüler bir yarışmada yer almasına duyulan tepkiden kaynaklandığını’ savundu. Ancak sosyal medyadan alıntı yapan Le Figaro gazetesi, ‘bu kadar modern bir türban takan kızın hiçbir şekilde türbanının gündeme gelmediğini’ belirterek Mennel’in ‘hükümete terörist diyen’ sosyal medya mesajlarının yanısıra Müslüman Kardeşler’e yakın Lallab derneğiyle yakınlığı, Tarık Ramadan hayranlığı ve Fransa’da yargılanan antisemit komedyen Dieudonne’nin gösterilerini övdüğünü, tepkilerin bu nedenlerle arttığını yazdı.