Sertel’den Aym’ye ‘Kamu görevlisi değilim’ itirazı

Sertel’den Aym’ye ‘Kamu görevlisi değilim’ itirazı
21 Nisan 2015 19:19

CHP İzmir milletvekili adaylığı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından düşürülen Atilla Sertel, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurarak, adaylık iptalinin durdurulmasını, 2’nci bölge 6’ncı sıradaki milletvekili adaylığı için geçici tedbir kararı verilmesini istedi.

 

CHP İzmir milletvekili adaylığı YSK tarafından düşürülen Atilla Sertel, AYM’ye başvurdu. AYM’ye başvuru dilekçesinde adaylık iptalinin durdurulmasını, 2’nci bölge 6’ncı sıradaki milletvekili adaylığı için geçici tedbir kararı verilmesini isteyen Sertel, Basın İlan Kurumu Genel Müdür Vekili’nden aldığı kamu görevlisi olmadığını yönündeki yazıyı da iletti.

 

Ön seçim sonucura göre İzmir 2’nci bölge 6’ncı sıradan milletvekili adayı olan İzmir Gazeteciler Cemiyeti eski Başkanı Atilla Sertel’in adaylığı Yüksek Seçim Kurulu’na yapılan itiraz sonucu düşürülmüş, YSK, Sertel’in Basın İlan Kurumu’nun Genel Kurulu’na katılmasını gerekçe göstermişti. Sertel, AYM’ye başvurarak, hak ihlallerinin tespit edilmesini 2’nci bölge 6’ncı sıradaki milletvekili adaylığı için geçici tedbir kararı verilmesini istedi.

 

Sertel adına avukatı tarafından verilen dilekçede şu ifadelere yer verildi:

 

“Yaptığı iş, arızi olarak senede birkaç kez temsilen oy kullanmaktan ibaret olan Basın İlan Kurumu Genel Kurul Üyeliği’nin asli, sürekli ve kadrolu olduğu iddia edilemez. Sertel’in milletvekili adaylığının iptal edilmiş olması açık ve ağır hak ihlalidir. Çünkü Atilla Sertel kamu görevlisi değildir. YSK tarafından başvurucu aleyhine yapılmış hak ihlallerinin tespit edilmesini, YSK tarafından kamu görevinden istifa etmediği gerekçesiyle Sertel’in milletvekili adaylığının iptal edilmesine dair verilen kararın Anayasa’nın 67’nci maddelerine aykırı olduğunun tespit edilmesini, milletvekili adaylığının iptaline dair kararın uygulamasının durdurulması ile başvurucunun, Yüksek Seçim Kurulu’nca 15.4.2015 tarihinde açıklanan Milletvekili Geçici Aday Listelerinde yer aldığı şekliyle 7.6.2015 günü yapılacak olan Milletvekili Genel Seçiminde CHP adına İzmir 2 numaralı seçim çevresinde 6’ncı sırada Milletvekili adayı olarak yer almasına dair geçici tedbir kararı verilmesini talep ediyoruz.”

 

“YASADA İSTİFAYI GEREKTİRECEK HÜKÜM YOK”

 

Mahkemeye sunulan Basın İlan Kurumu Genel Müdür Vekili Cem Elçin imzalı yazıda da şu ifadeler yer aldı:

 

“İzmir’de, yüksek sarı basın kartlı üyeye sahip gazetecilik derneği başkanının bir siyasi partinin genel başkanı ve milletvekili olması durumunda, bu unvan ve statüyü taşımasına, Basın İlan Kurumu Genel Kurul üyesi olarak görev yapmasına engel olduğuna dair 195 sayılı kanun ve tali mevzuatında herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. İzmir ilinde bulunan bir gazete sahibi 195 sayılı kanunun 5’inci maddesindeki düzenlemeye göre 10 bin altı tiraja sahip gazete sahibi, Genel Kurul üyesi olarak seçilse bu kişi aynı zamanda bir siyasi partinin il başkanı olsa ve Basın İlan Kurumu’nda yönetim kurulu üyesi olarak görev alsa bu görevi yürütebilmesi için siyasi partisindeki görevinden istifa etmesi gerektiğine dair mevzuatımızda herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.”