Sergideki ceset heykeline tepki!

Sergideki ceset heykeline tepki!
25 Temmuz 2015 08:56

Chicago’da bir sergide yer alan Ferguson’da polis tarafından öldürülen ve Amerika’daki ırkçılık tartışmalarını artıran siyahi genç Micheal Brown’ın cesedinin gerçek boyutlardaki heykeline aktivistlerden, Brown’ın ailesinden ve Afro-Amerikan topluluktan tepki yağdı.

 

 

Ferguson’da bir polis memuru tarafından öldürülen Micheal Brown’ın olay yerinde bulunan cesedinin gerçek boyutlardaki heykeli Chicago’da bir galeride sergileniyor. New Orleans’lı beyaz sanatçı Ti-Rock Moore’un imzasını taşıyan heykel hakkında Brown’ın babası Micheal Brown Senior, “Tiksindirici ve rahatsız edici” yorumunu yaptı. Ti-Rock Moore’un heykeline aktivistlerden de çok tepki gösterirken sergiyi açılış gününde ziyaret eden Brown’ın annesi Lesley McSpadden, galeri sahiplerinden oğlunun heykelini örtmelerini istedi.

 

 

Sergideki diğer eserler de beyazların sahip olduğu ayrıcalığı, ırkçılığı ve toplumsal şiddeti konu alsa da Moore, Brown’ın cesedinin tıpkısını sergileyerek “siyahi bedenler”i yanlış konu edindiği suçlamalarına maruz kaldı. Afro-Amerikan kültür dergisi The Root’a yazan Kirsten West Savali “Beyaz sanatçılar siyahların ölümünü sahiplenebilir ama bu sırada beyazlar suçu üstlenmiyor ve cesaretleri için alkışlanıyorlar” yorumunu yaparak Moore’un heykeli için “beyazların sahip olduğu ayrıcalığın tanımı” dedi.

 

 

“Confronting Truths: Wake Up!” isimli sergideki 50 parçadan biri olan Micheal Brown’ın heykeli için Moore, “Beyazların Amerika’da sahip olduğu ayrıcalığı ve bunun siyah toplumu günümüzde ve nesillerdir nasıl olumsuz etkilediğini” yansıttığını söyledi. Brown’ın ailesiyle iletişim kopukluğu yaşadığını o yüzden izin alma sürecini tamamlayamadığını ifade eden Moore eleştirileri de cevapladı.

 

 

The Huffington Post’a verdiği röportajda “Rahatsız edici görüntüler anlamlı diyalogları ateşlemek için sanatta her zaman kullanılmıştır. Onun ölümünü kullanarak bu ülkedeki ırkçılığın vahşi gerçekliğini ifade etmek istedim” dedi

 

 

Galeri, satılan eserlerden elde edilen gelirin yüzde 10’unu polis şiddetini bitirmeyi amaçlayan bir yardım kuruluşuna bağışlamayı planlıyor. Micheal Brown’ın cesedinin heykeli ise satılan eserler arasında değil.