SEO Uzmanı nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur?

SEO Uzmanı nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur?
22 Ocak 2021 11:15

SEO uzmanı nedir? SEO uzmanı ne iş yapar? SEO uzmanı nasıl olunur? SEO uzmanı ne kadar maaş alır? Sorularını sizler için yanıtlıyoruz. İnternet üzerinden iş yapan firmaların veya bu alanda hizmet veren sektörlerin sıklıkla kullandığı kelimeler arasında SEO gelmektedir. Nedir SEO? diye merak edenler için açıklayalım. Search Engine Optimization kelimesinin kısaltması olan SEO, dünyanın her yerinde aynı isim ile adlandırılır. Türkçesi Arama Motoru Optimizasyonu olan bu kelimenin açılımı ise web sitesinin arama motorunun istediği kriterlere göre düzenlenmesidir. Kısacası SEO, sitenizin aramalarda çıkması için yapılması gereken çalışmalardır. Eskiden sitenizi Google kayıt ederek ve bu kayıt işlemi sırasında sektörünüzü de belirleyerek, aramalarda uygun kelimelerde çıkabilirdiniz. Ancak bu durum günümüzde artık geçerli olmadığı gibi, siteyi direk olarak Google kendisi aramalara kayıt ediyor ve bunun yanı sıra, artık anahtar kelimelere göre sektörünüzü tayin ediyor. İşte tüm bu süreçleri yöneten kişiye SEO uzmanı denilmektedir. SEO uzmanı ne iş yapar sorusunun en uygun cevabı ticari faliyetlerinizi arttırmaya yönelik dijital çalışmalar yapan kişidir yanıtını verebiliriz. SEO uzmanı maaş konusunda çok fazla farklılıklar vardır. Türkiye genelinde bakıldığında SEO uzmanı maaş konusunda batı şehirlerimizdeki rakamlar yukarı yönlü bir maaş politikası seyretmektedir. SEO uzmanının standart maaşı ne kadar sorusunun cevabı yoktur. Sebebi ise SEO uzmanları çok spesifik iş yaptıkları için maaşları da çok değişkendir.

 

Resim1

Sitemin Hangi Sektörde Olduğunu Nasıl Belirlerim?

SEO uzmanı ne iş yapar? SEO uzmanının birincil görevi sektörleri çok iyi analiz etmektir. Bir konuda yorum katabilmek için o işi çok iyi bilmek ve anlamak gereklidir. SEO uzmanları da SEO yapılacak web siteleri ve sektörleri en iyi şekilde analiz eden kişidir. Meta keywordslar sayesinde sitenizin hangi kelimelere uygun olduğunu belli edebiliyorsunuz. Şöyle açıklayalım eğer nakliyat firması iseniz, yaptığınız işe göre bunu anahtar kelimelerde belirtiyorsunuz. Her  nakliyat firması taşımacılık yaptığı gibi, her firma her türlü ürünü taşımıyor. İşte bunu siz içeriğiniz ve keywords yani anahtar kelimeleriniz ile belirliyorsunuz. Örneğin konteyner taşımacılığı, evden eve nakliyat, yük taşımacılığı, ağır yük taşımacılığı, şehirler arası nakliyat, ulurlar arası nakliyat gibi bir çok nakliyat türü olduğu gibi, kargo, lojistik gibi çeşitli taşımacılık alanları da bulunuyor. Sonuç olarak siz konteyner taşımacılığı yapıyorsanız eğer, diğer nakliyat hizmetlerine sitenizde yer vermenize gerek bulunmuyor. Bunu hem anahtar kelimelerinizi kullanırken, hemde sitenizi buna göre hazırlarken alanınızı da belirlemiş oluyorsunuz. Bunu en basit haliyle anlattığımız gibi, bu işte SEO uzmanları ile çalışarak, profesyonel destek almalısınız.

Resim2

Google Sıralamasında Sitenizi Nasıl Yükseltirsiniz?

Yaptığınız bu çalışmaların tamamı Google aramalarında daha üst sıralarda çıkmak olduğu için, SEO’nun ciddiye alınacak bir konu olduğunu bilmeniz gerekiyor. Günümüzde bu konuda çok fazla çelişkili bilgiler var olsa da, aslında bu SEO uzmanlarının tam olarak detayları vermediğinden kaynaklanmaktadır. Sonuçta bu işlemler uzun yıllar edinilen tecrübeler sonucunda ortaya çıktığı için, basit görünen SEO çalışmalarında, yapacağınız bir hata sonucunda siteniz sıralama da ciddi kayıplar yaşamaya başlayacaktır. Nasıl ki yapılan yanlışlar ile sıralama da kayıplar yaşıyorsanız, doğru yaptığınız her işlem de sitenize değer kazandıracaktır. Google SEO uzmanları sayesinde bunları kolaylıkla yapmaya başlayabilir ve almış olduğunuz profesyonel destek sayesinde, sitenizi istediğiniz hedefe ulaştırabilirsiniz.

 

resim3

Organik SEO = Doğru Hedef

Doğru bir hedef belirlemek ve bu hedefe giderken organik SEO ihtiyaçlarınızı karşılamak, sitenize büyük fayda sağlayacaktır. Özellikle hedef kitlenizi doğru seçmeniz gerektiğini, yaptığınız her çalışmada göreceksiniz. Burada yapacağınız çalışmaların ise organik olması, yükselişinizi daha garantili olarak yapmanızı sağlayacaktır. Bir çok farklı firma ve özellikle e-ticaret siteleri, hedef kitlelerini geniş tutmayı tercih ediyor. Bunun her hangi bir zararı olmasa da, ciddi maliyet ve zaman gerektiriyor. Düşük maliyetler ile yapacağınız çalışmalarda başarıya ulaşmak için, hedef kitlenizi mümkün mertebe küçültmeli ve önceliğinizi bu alana vermelisiniz. Siteniz yükseldikçe hedef kitlenizi genişletmek daha doğru bir hamle olacaktır. Bu yüzden SEO danışmanlığı alarak sektörünüzdeki rakiplerinizi geride bırakabilirsiniz.

 

Resim4

 

SEO Uzmanı Nasıl Olurum? 

SEO uzmanı nasıl olunur? Buraya kadar anlattıklarımızın tamamı bir web sitesinin neden SEO’ya ihtiyaç duyduğudur. SEO uzmanı olmak istiyorsanız eğer, algoritmaları öğrenmeniz, kısmı yazılım bilgisine sahip olmanız, doğru anahtar kelimeleri bulmanız ve analiz etmeniz gerekiyor. Sitenin SEO optimizasyonunu yapmanız, içerikleri SEO’ya uygun hale getirmeniz, ziyaretçinin sitede durma süresini arttırmak için UX deneyimine sahip olmanız gerekmektedir. Sadece bunlar olduğunu söylemek yanlış olacaktır. Backlink almak, backlink inşası yapmak, sosyal medyayı etkin olarak kullanmak ve daha bir çok detaya hakim olmanız lazım.

Ayrıca SEO eğitimlerine katılmak, bir yol haritasına sahip olmanızı sağlar ama bu eğitimlerden öğrenecekleriniz ile siteleri sıralama da yükseltemezsiniz. Çünkü her eğitim size farklı bilgi verirken, bu eğitimlerden edindiğiniz bilgileri tecrübe ederek SEO çalışmaları yapmaya başlarsınız. Üstelik sürekli yeni güncellemeler olduğunu düşünürsek eğer, işinizin daha zor olduğunu da söyleyebiliriz.