Sembollerle Muharrem İnce’nin yol haritası

Sembollerle Muharrem İnce’nin yol haritası
5 Mayıs 2018 11:54

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, açıklanma biçiminden ilk konuşmasına, ziyaret için gittiği adreslerden ilk mesajlarına kadar kampanya rotasını gösteren işaretler verdi.

 

 

 

Doğum gününde adaylığı açıklanan Muharrem İnce’nin alıntı yaptığı isimler, kullandığı semboller diğer adaylarla farkını hangi noktalarda göstermeyi planladığının ve kampanyasının yol haritasının ipuçlarını veriyordu. İşte öne çıkan sekiz mesaj başlığı:

 

TARAFSIZLIK VURGUSU

 

Rozet yerine bayrak: İnce, aday olarak ilan edilip kürsüye çağrıldığında ilk iş olarak, parti rozetini çıkartarak, Kılıçdaroğlu’na teslim etti. İnce bu hareketiyle, 16 Nisan referandumu ile getirilen partili cumhurbaşkanı uygulamasına esastan karşı olduğunu göstermiş oldu.

 

İNANCA SAYGILI LAİKLİK

 

Gösterişsiz namaz: CHP adayı İnce, konuşmasında Mustafa Kemal’in Hacı Bayram Camii’nde namaz kılarak Meclis açılışına gitmesini hatırlattı ve “buradan çıkınca bir yere gideceğiz, sonra da Birinci Meclis önüne hepinizi bekliyorum” dedi. Gittiği cuma namazı için bir çağrı yapmadı.

 

ÇOĞULCULUK

 

Birinci Meclis önünde konuşma: İnce, partililerle birlikte gittiği Ankara Ulus’taki Birinci Meclis binası önünde bir konuşma yaparak kampanyasını başlattı. Son derece çoğulcu bir içeriği olan 1920 Anayasası’nın yapıldığı Birinci Meclis, dindarların ve Kürtlerin de referans verdiği sembol bir kurum özelliği taşıyor.

 

KUCAKLAYICILIK

 

Ahmed Arif’ten şiir: İnce, konuşmasında Diyarbakırlı Kürt şair Ahmed Arif’in şiirini okuyarak, kampanyasında HDP seçmenine dönük sıcak mesajlar beklenmesi gerektiğinin işaretini verdi. Dokunulmazlık konusunda da ret oyu vermiş İnce’nin daha cesur adımlar da atabileceği söyleniyor.

 

SİYASİ TARZ FARKI

 

Lidere ayakta alkış: İnce, kendisini aday olarak açıklayan Kılıçdaroğlu ile ilgili olarak, “rakibini aday yapmak her babayiğidin harcı değildir” diyerek ayakta alkışlattı. Kılıçdaroğlu ve İnce, “kardeşim” dediği Gül’e karşı tutumu açısından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile zıt bir tablo oluşturdu.

 

PROFİL FARKI

 

Mütevazı öğretmen: Seçilirse Beştepe’deki Saray yerine Çankaya Köşkü’ne yerleşeceğini söyleyen İnce, şatafattan ve israftan uzak olacağını söyledi ve mesleği olan öğretmenliğin altını çizdi. Siyasi deneyim konusunda da Cumhurabaşkanı’ndan daha kıdemli olduğunu vurguladı.

 

YARIŞMANIN SEVİYESİ

 

Kavga istemem ama kaçmam: Cumhurbaşkanlığı kampanyasında Türkiye’nin meselelerinin konuşulması gerektiğini söyleyen İnce, “ama kavga isterlerse, onun da daniskasını yaparım” diyerek, etik dışı saldırılara karşı alttan almayacağının işaretini verdi. Konuşma tonunda da bu hava hissediliyordu.

 

YÜKSEK MOTİVASYON

 

Gece mitingleri çağrısı: İnce, “51 gün boyunca seferberlik ilan ediyorum” diyerek kampanyasına başladı ve gece saat 1:30’da bile mitingler yapacaklarını söyleyerek enerjik bir kampanyaya hazırlandığını ve destekçilerinden böyle bir motivasyon beklediğini göstermiş oldu.

 

 

Kaynak: Cumhuriyet