Selim Edes mağdurları 30 yıl sonra güldü

Selim Edes mağdurları 30 yıl sonra güldü
17 Şubat 2019 11:17

Muğla Dalaman’da Türkiye tarihine “Selim Edes’in ESKA Evleri” olarak geçen 659 konutluk “Eska İncebel Tatil Köyü Konutları davasında mağdurlar mutlu sona ulaştı. 30 yıldır devam eden mücadele sonunda mal sahipleri tapularını birer birer almaya başladı. İncebel Tatil Köyü Site Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Aybet, tapuların alınmaya başlamasından dolayı mutlu olduklarını söyledi.

 

 

 

Müteahhit ve iş adamı Selim Edes 1987 yılında Dalaman’ın İncebel mevkiinde 659 konutluk tatil sitesi yapmaya başladı. Müşteri portföyü olarak da Almanya’da yaşayan gurbetçileri seçti. Evlere devlet güvencesi verilirken, konutlar da Avrupa’nın dört bir yanında, gazete ve televizyon reklamlarıyla tanıtıldı. Hak sahipleri, söz konusu 659 konutun 239’unun tapusunu alabildi.

 

DAVA TAM 30 YIL SÜRDÜ

 

Orman Genel Müdürlüğü arazinin orman sınırları içinde olduğu gerekçesiyle 1989 yılında tapu iptal davası açtı ve bu dava 30 yıl sürdü. Konutları yapan ESKA şirketi iflas edince devlet adına garantör olan Vakıfbank da alacağına karşılık henüz yapımı tamamlanmamış 230 eve el koydu. Mülk sahiplerince tüm parası ödenmesine rağmen tapuları hala ESKA üzerinde gözüken 50 eve de ev sahiplerinden habersiz İflas Kurulu haciz koydu ve satışa çıkardı. Evlerin bir kısmı yine aynı banka ile değişik kişilere satın aldı.

 

DAVALAR SÜRDÜ, EVLER VİRANEYE DÖNDÜ

 

ESKA battıktan sonra mahkeme süreci başlayınca evlere tek bir çivi bile çakılamayınca çok sayıda ev viraneye dönüştü. Yol, su ve elektriği bile bulunmayan sitede yaşayan 150 ev sahibi ‘İnisiyatif Grubu’nu kurarak sitenin alt yapısını tamamlayarak oturulur hale getirdi. İncebel Tatil Köyü Site Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Aybet, mahkeme süreci uzayınca tapusunu alamadan vefat eden hak sahipleri olduğunu belirterek “30 yıl sonra da olsa adalet yerini buldu” dedi.

 

ARTIK YATIRIM YAPABİLECEĞİZ

 

Ahmet Aybet kendisinin ilk mağdurlarından olduğunu belirterek şöyle konuştu; “Selim Edes bizleri perişan etti. Siyasi rüzgarı arkasına alarak burayı biz yurt dışında yaşayanlara pazarladılar. Hatta temel atma törenine zamanın Çalışma Bakanı İmren Aykut da katılmıştı. Çok sayıda bakanlar buraya kefil olunca hiç tereddüt etmeden satın aldık. Tapu iptal davaları açılınca doğal olarak tapularımıza da tedbir konduğundan hiçbir şey yapamadık. Ne satabildik ne de evlerimizi doğru dürüst yapabildik. Her an çıkartılma korkusuyla oturduk evlerimizde”

 

 

Kaynak: Mustafa SARIİPEK / Muğla/Sözcü

Selim Edes mağdurları 30 yıl sonra güldü