Şehre uzak hastaneler hastaları mağdur etti

Şehre uzak hastaneler hastaları mağdur etti
7 Haziran 2019 09:45

Prof. Dr. Pala, şehir hastanelerinin açılması ile yurttaşların sağlık hizmetine erişiminde ciddi aksaklıklar yaşandığını belirtti. Hastaları daha hastaneye ulaşmadan uzun ve özellikle kalabalık nedeniyle rahatsız bir yolculuk bekliyor

 

 

Burcu Cansu/ Birgün

 

 

Şehir hastaneleri gerçeğini ele alan dosyanın ikinci gününde “şehir hastanelerinin sağlığa ulaşım noktasında yurttaşları ve sağlık emekçilerini nasıl etkilediği, şehir hastanelerinin tamamı açıldığında ne olacağı” sorusu üzerinde duruldu.

Şehir Hastaneleri kitabının yazarı Prof. Dr. Kayıhan Pala, BirGün’ün sorularını yanıtladı.

• Şehir hastaneleri tedavi hizmetlerine erişim açısından yurttaşları ve sağlık emekçilerini nasıl etkiledi?

Kamu-özel ortaklığının yap-kirala-devret modeliyle yaptırılan ve işletilen hastaneler, en başta şehrin dışında inşa edilmiş olmaları nedeniyle hastaların ve yakınlarının ulaşım sorunları yaşamasına yol açtı. Açılan tüm şehir hastaneleri kapatılan devlet hastaneleri ile kıyaslandığında, kent merkezine uzaklığı ve yeterli bir kamu ulaşımı olmaması sebebiyle hastaların ve hasta yakınlarının ulaşımında yeni sorunlara yol açtı. Artık hastalar hastaneye daha uzun sürede ve daha pahalıya mal olarak ulaşmak zorunda. Aynı sorun sağlık emekçileri için de geçerli. İş yerine ulaşım artık daha zor ve daha pahalıya mal oluyor. Hastaneye ulaşım güçlüğü, kronik hastaların kontrol muayenelerinde de aksamaya yol açıyor. Kontrolünü ihmal eden birçok hasta komplikasyonlar geliştiği için acil servise başvurmak zorunda kaldı.

 
112, ŞEHİR HASTANESİNE TAŞIYOR

 

 

Acil durumlarda 112’ye bütün vakaları şehir hastanesine götürmek komutu verildiğinden, özellikle şehir hastanesine uzak yerleşimlerde meydana gelen acil vakalar, sağlık hizmetine erişmek için artık daha uzun zamanı yolda geçirmek zorunda kalıyor. Bunun hayatları tehdit edip etmediğini henüz bilmiyoruz, elimizde veriler yok. Ancak acil vakaların şehir hastanelerinin acil servisine ulaşmasının, kapatılan devlet hastanelerinin acil servislerine ulaşma süresine kıyasla, daha uzun sürdüğünü biliyoruz.

Şehir hastanelerinde hastaların sağlık hizmetine erişmekle ilgili sorunları, tek başına şehir hastanesine ulaşmakla sınırlı değil. Ayaktan hasta başvurularında muayene olunan poliklinikler ile tetkik ve konsültasyon istenen birimler arasındaki uzaklık, hasta ve yakınlarında hem yorgunluğa yol açıyor hem de hizmetle ilgili memnuniyetsizliği artırıyor.

Çok büyük bir mekan tasarımı yüzünden hastane içerisinde kaybolmak da cabası. Şehir hastanelerinde “Kaybolduysanız … numarayı arayın” yazıları şaşırtıcı değil.

Radyoloji, ameliyathane, yoğun bakım gibi herhangi bir yere götürülmesi gereken hastanın taşınması için bir taşıma görevlisi bir de sağlık çalışanının eşlik etmesi gerekiyor. Personel eksikliği nedeniyle bazı zamanlarda bu kurala uyulmuyor. Hastaların beklemesi gerekebiliyor, hizmet aksıyor, hoşnutsuzluk artıyor.

 

 

https://www.birgun.net/haber-detay/sehre-uzak-hastaneler-hastalari-magdur-etti.html