Şehir Plancıları odası ‘parsel- parsel’ konuşuyor!

Şehir Plancıları odası ‘parsel- parsel’ konuşuyor!
1 Temmuz 2015 08:38

Mimarlar odası Ankara Şube başkanı Tezcan Candan Karakuş’u kentsel demokrasi ve “meslek onuru” mücadelesine katkılarından dolayı kutlayan akademisyen ve ŞPO Ankara eski yönetim kurulu üyesi Tahir Çalgüner, “Darısı Şehir plancıları odası mevcut yönetiminin başına” dedi.

 
Uzunca bir süre, ŞPO’nun kritik kentsel konularda basın açıklaması yapmadığını, bunun yerine oda üyelerine mail gönderdiğini ve iç kamuoyuna serzenişte bulunduğunu belirten Çalgüner; odanın açtığı dava konularının çoğunluğunun neredeyse parsel bazında davalar olduğunu yani noktasal ölçekte davalar açtığını vurguladı. Ankara kent bütününü ilgilendiren yol güzergâhlarında da bu tutumunu sürdürdüğünü söyledi.

 

Oda yönetiminin, ODTÜ 2. Yol için suya sabuna dokunmadan göstermelik bir dava dava açtığını söyleyen Çalgüner; “Neden bu yolun devamı olan ve Milli botanik parkından geçmesi projelendirilen tünel yola dava açmadınız?” diye sordu.

 
Büyük resmi, toptan dava konusu yapmayan oda yönetim tarzının; perakende yani “parsel parsel” açılan davalarının da zaman içinde kadük kalması tehlikesini içinde barındırır diyen Çalgüner; “Parsel parsel” sürdürülen imar tecavüzlerine topyekun ve bütüncü dava açmak gerekir. Aksi takdirde parselci zihniyetle bir farkınız kalmaz” dedi.

 
Gökçek’in karakutusu olarak bilinen ve onay aşamasında olan Gazi Üniversitesi-Gökcek ortak yapım çalışması AUAP 2038 planı içinde bu ikazlarının geçerli olduğunu belirten Çalgüner; bu konuda da ŞPO’nun dava izlence stratejisini dikkatle izleyeceğini belirterek, Şehir plancıları odası Genel Başkanı’na da bir çağrıda bulunup, kamuoyu bilgilendirmelerini topyekün basın üzerinden yapmalarının şeffaflık, görülebilirlik ve samimiyet açısından önemli olduğunu hatırlattı. ODTÜ yollarına açtığınız davaların dilekçelerinin tam metninin odanın resmi web sitesinden yayınlamalarını istedi.