Şehir hastanesi için SİT derecesi değiştirildi!

Şehir hastanesi için SİT derecesi değiştirildi!
3 Mart 2019 11:31

İstanbul Ataşehir’deki Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ek olarak yapılacak 1200 yataklı şehir hastanesi için tamamı ağaçlarla kaplı 3. derece doğal sit alanı korumasında olan arazinin sit derecesi değiştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine yapılacak hastane için 180 dönümlük parsel, hastane için “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” ilan edildi.

 

 

Özlem Güvemli / Sözcü

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine Ataşehir İçerenköy’deki Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yanına ek olarak 1200 yataklı şehir hastanesi yapılacağı açıklanmıştı. Geçtiğimiz haftalarda konuyla ilgili bilgi veren AKP’nin Ataşehir Belediye Başkan adayı İsmail Erdem “Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanemizin bahçesine ilave olarak Hazine’den Sağlık Bakanlığı’na arsa tahsisi yapılıyor. Mülkiyet konusundaki problemler çözüldü. 1200 yataklı yeni araştırma hastanesi yapılacak” demişti. Anadolu yakasının en değerli arazisi olarak bilinen 180 dönümlük parsel, uzun süre Sağlık Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı arasında tahsis tartışması yaşanmasına neden olmuştu. Şimdi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Fatih Sultan Mehmet Hastane binasının dışında kalan yaklaşık 60 dönümlük bölüm de PTT Genel Müdürlüğü’nden Sağlık Bakanlığı’na devredildi. Araziye 1200 yataklı şehir hastanesi yapılmasına karar verilince Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da tamamı ağaçlarla kaplı doğal sit alanı olan arazi için harekete geçti. İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 23 Şubat 2005 tarihli kararı ile “3.Derece Doğal Sit Alanı” ilan edilen 180 dönümlük parselin durumu, 2017 yılında çıkarılan sit alanlarının yeniden tanımlandığı yönetmelik kapsamında değiştirildi.Bakanlık 25 Ocak 2019 tarihli kararı ile söz konusu parseli “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescilledi.

 

 

SİTLER YENİDEN TANIMLANDI

 

 

Bu değişiklik, sit alanlarında koruma kullanma dengesi gözetilerek belli yoğunlukta inşaat yapılabilmesi anlamına geliyor. 2017 yılında çıkarılan yönetmelik ile 3.derece doğal sit alanları, “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanları” şeklinde yeniden tanımlanmıştı. Bu alanlarda yönetmeliğe göre düşük yoğunlukta konut ve turistik tesis yapılabiliyor. Ayrıca Koruma Bölge Komisyonu izniyle katı atık düzenli depolama tesisi, atık su arıtma tesisi, yat çekek yeri, akaryakıt istasyonu, sanayi tesisleri ve madencilik faaliyetleri de yapılabiliyor.

 

 

https://www.sozcu.com.tr/2019/emlak/1200-yatakli-sehir-hastanesi-icin-sit-derecesi-degistirildi-3753728/