Seçmen bunu satın alırsa CHP 1. Parti olur

Seçmen bunu satın alırsa CHP 1. Parti olur
19 Nisan 2015 17:30

Kılıçdaroğlu’nun bugün Ankara ATO’da açıkladığı bildirge şu ana kadar (buna Avrupa da dahil) rastladığım en geniş ekonomik vaadli seçim bildirgesi.

 

Safile USUL H&H YORUM

 

Ve, açıklanan ekonomik vaadlerin tamamı Türkiye’de dar gelirli halkın acilen ihtiyaç duyduğu kalemler.

 

Bakın, mesela…

 

-360 TL kira ve fatura desteği (bu halk açısından çok önemli ve somut bir destek)

 

-400 TL kreş desteği (birçok aile kreş masrafını karşılayamadığı için çocuğunu evde tutuyor olmaktan muzdarip)

 

-okul çantası, kalem, defterinin devlet tarafından verilmesi (yoksullar çocuğuna bunları almakta çok zorlanıyor)

 

-en düşük asgari ücret ve emekli maaşının 1500 tl olması, emeklilere dini bayramlarda iki maaş ikramiye (bu bir AB standardı nerdeyse emekli için)

 

-emekliden alınan muayene ve katkı payının kalkması (emekliler maaşlarından kesilen katkı paylarından çok etkileniyorlar)

 

-yoksul yetişkinlere 240 TL’ye kadar muhtaçlık desteği sağlanması

 

-engellilere 400 ile 600 TL arası destek verilmesi

 

-kronik hastalığı bulunan vatandaşlara engelli desteği düzeyinde para yardımı (kronik hastalık çok bel büken bir ekonomik yük dar gelirli vatandaş açısından)

 

-kadınların hesabına yatırılan aile sigortası ödemesi

 

Seçim bilgdirgesinde esnafa yönelik de somut ve esnafın ekonomik kalkınma ihtiyaçlarına doğrudan cevap veren hususlar var.

 

Örneğin, esnafa ödediği vergi ve prim miktarı kadar sıfır faizli kredi kullandırılması ve kira, araç gibi işyeri masraflarının vergiden düşülmesi.

 

Hülasası, CHP’nin ekonomik seçim bildirgesi, halen AKP’ye oy veren dar gelirli halk kesimleri ile ezilen esnaf kesimini hedefliyor.

 

Şu da var ki, ne AKP, ne de başkası olmak üzere, hiçbir siyasi parti bu seçimde CHP’nin ekonomik vaadlerinin üzerinde bir vaad veremez.

 

Ekonomik seçim bildirgesi bu yönüyle de, AKP’nin halka vereceği ekonomik vaadlerin önünü kesiyor.

 

AKP, CHP’nin bu vaadlerinin gerçekçi olmadığı, hayal olduğu yönünde karşı bir propaganda kullanacaktır ama bunun üzerine bir ekonomik vaadde bulunamayacaktır.

 

Şimdi, CHP’nin bugün açıkladığı ve her kesimin ekonomik durumunun ayrıntılıca ve isabetlice incelendiğini gösteren ekonomik vaadleri eğer seçmen tarafından satın alınırsa, yani seçmen bu vaadleri inadırıcı bulursa CHP bu seçimden birinci parti olarak çıkar.

 

Ancak bu vaadler inandırıcı bulunmaz ve AKP’nin karşı propagandası etkili olur ve halk Midyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmayayım şeklinde düşünmeye zorlanırsa o zaman bundan istenen sonuç alınmamış olur.

 

Her halukarda ama, CHP ekonomik vaadleri çok geniş ve kapsamlı tutarak 2 konuda etkili oldu…

 

1-AKP’yi bunun üzerine vaad veremeyecek hale getirdi

 

2-CHP kamuoyuna seçmene ekonomik vaat üzerine kurulu bir seçim kampanyasının sonuçlarını 7 Haziran’da görme imkanı verdi

 

CHP bu yolla, yani ekonomik vaad üzerine kurulu bir seçim kampanyasının sınırlarının ne olduğunu ve bu tür bir kampanyanın CHP’ye ne getirip, ne getirmeyeceğini görme şansına ve bundan sonrası için yol gösterici bir tecrübenin sahibi olacak.

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Özel-İmamoğlu-Yavaş ekseni
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor
Köfteden de gitti birkaç puan