Seçmeli ders baskısı Meclis gündeminde! CHP’li Kaya: Milli Eğitim Bakanlığı’nı kimler yönetiyor?

Seçmeli ders baskısı Meclis gündeminde! CHP’li Kaya: Milli Eğitim Bakanlığı’nı kimler yönetiyor?
6 Ocak 2021 15:25

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, öğrenci ve velilere seçmeli ders konusunda baskı uygulanması için, Iğdır İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Yakup Alhan’ın hazırlayıp il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine gayri resmi yollarla dağıttığı seçmeli ders programı hakkında, TBMM Başkanlığına soru önergesi vererek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

 

 
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması için TBMM’ye verdiği soru önergesinde, “Milli Eğitim Bakanlığını kim/kimler yönetmektedir?” diye soran Kaya, “Iğdır İl Milli Eğitim Müdürlüğünde görevli Şube Müdürü Yakup Alhan tarafından hazırlanan, ‘2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Seçmeli Ders Süreci’ başlıklı program il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine gayri resmi yollarla dağıtılmıştır.” dedi.

 

 
“Programda, Kur’an-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı, Temel Dini Bilgiler seçmeli derslerinin veli ve öğrenciler tarafından seçilmesi için nasıl yönlendirme yapılacağı ve ikna yöntemleri anlatılmıştır.” diyen Kaya, “Yazıda ayrıca, il milli eğitim müdürlüklerinin, okul idarecilerinin, müftülüklerin, ilahiyat fakültelerinin, dini dernek ve vakıfların seçmeli derslerle ilgili görevleri de sıralanmıştır.” ifadelerine yer verdi.

 
Millim Eğitim Bakanlığının görev alanında olan eğitim ve öğretime müdahale eden müftülükler, dini vakıflar ve dernekler; öğrenci, veli ve okul yönetimleri üzerinde de baskı kurduğunu söyleyen Kaya, “Iğdır Milli Eğitim Müdürlüğünde görevli bir şube müdürünün direktifleri doğrultusunda harekete geçen il milli eğitim müdürlerinin görevlendirildiği okul müdürleri de velilerimizi ve öğrencilerimizi kıskaca almıştır.” dedi.

 
“Milli Eğitim Bakanlığımızın da altını çizdiği, öğrencilerin ilgi alanlarına ve yeteneklerine göre seçmeleri gereken derslerin baskıyla değiştirilmesi çocuklarımızın hayallerini ve başarılarını yok etmekle birlikte, suçtur.” hatırlatması yapan Kaya, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a şu soruları sordu:

 
Bu bilgiler kapsamında;
1. Milli Eğitim Bakanlığını kim/kimler yönetmektedir?
2. Bakanlığınızın, Iğdır İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Yakup Alhan’ın hazırlayıp il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine gayri resmi yollarla dağıttığı seçmeli ders programı hakkında bilgisi var mıdır?
3. Bir şube müdürünün hazırladığı gayri resmi programın, il milli eğitim müdürleri tarafından görev kabul edilip uygulamaya sokulması suç değil midir?
4. Milli Eğitim Bakanlığınca müftülüklere, dini vakıf ve derneklere eğitime ilişkin görev ve sorumluluk verilmesinin hukuki dayanağı var mıdır?
5. Sorumlular hakkında bir işlem yapılmış mıdır? Yapılmamışsa, yapılacak mıdır?