‘Seçimler erteleniyor’ iddiası!

‘Seçimler erteleniyor’ iddiası!
28 Ağustos 2016 14:24

TBMM’de üç partinin temsilcilerinden oluşan Anayasa değişiklik komisyonu, seçim dönemine ilişkin sürpriz bir öneriyi de gündemine aldı. Buna göre genel seçimlerin, eskiden olduğu gibi 5 yılda bir yapılması tartışılıyor.

 

 

 

Emin Özgönül / Sözcü

 

 

Değişiklik hayata geçerse, genel seçim ile yerel seçim 2020’de birleşecek. Bu durumda hem belediye başkanlarının, hem de milletvekillerinin görev süresi bir yıl uzayacak. Anayasa’nın 127’inci maddesine göre yerel seçimler 5 yılda bir yapılıyor ancak milletvekili genel seçiminden önceki veya sonraki bir yıl içinde yapılması gereken yerel seçimin, milletvekili seçimleriyle birleştirilmesi zorunluluğu bulunuyor.

 

 

 

İKİ SEÇİM BİRLEŞİYOR

 

 

Bu durumda Anayasa değişip milletvekili seçimi 5 yıla çıkarılırsa, hem yerel seçim hem de genel seçim 2020’de birlikte yapılacak. Milletvekilleri ve belediye başkanlarının görev süresi de uzamış olacak. Değişiklik gerçekleşmezse Kasım 2019’da hem genel, hem yerel seçim birlikte yapılacak. bu durumda, Mart 2014’de seçilen belediye başkanlarının görev süresi 8 ay uzamış olacak. Değişiklik halinde, 2019 Ağustos ayında sadece Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. 2020’de ise, yerel ve genel seçim birlikte gerçekleşecek. Yerel seçimler 30 Mart 2014’de, Cumhurbaşkanlığı seçimi 10 Ağustos 2014’de, genel seçimler ise 1 Kasım 2015’de yapılmıştı.

 

 

ERDOĞAN DA İSTİYOR

 

 

 

Milletvekili seçimleri 2007’ye kadar 5 yılda bir yapılıyordu. Ancak 2007’de yapılan anayasa değişikliliği ile süre 4 yıla indirildi. 21 Ekim 2007 referandumu ile bu değişiklik benimsendi. Aynı referandumda Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi de yüzde 68 oyla kabul edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2013’te yaptığı bir konuşmada bu değişikliği “hata” olarak nitelendirip, pişmanlığını dile getirmiş ve ”Bir yanlış yaptık 5 yıl olan seçim süresini 4 yıla indirdik, Ama yanlış yaptık, çünkü 4 yıl bir hizmet süresi için yeterli değil. Bunun 5 yıl olması lazım” demişti. Muhalefet ise genel seçimlerin 5 yılda bir yapılması kararlaştırılsa dahi bunun mevcut parlamentoyu etkilememesini, 27. dönem TBMM seçimlerinden itibaren uygulanmasını istiyor.