Seçime girebilen ve giremeyen partilerin teşkilat sayıları açıklandı!

Seçime girebilen ve giremeyen partilerin teşkilat sayıları açıklandı!
28 Ocak 2021 11:11

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye’de aktif bulunan 107 siyasi partiden 17’sinin seçime girme yeterliliğine sahip olduğuna karar verdi. YSK’nin aldığı karara göre ocak ayı itibariyle seçime girme yeterliliğine sahip partiler arasında yalnızca AK Parti ve CHP’nin yasanın öngördüğü ilçe örgütlenmeleri dahil Türkiye’nin 81 ilinde il teşkilatı bulunuyor.

 

 

AK PARTİ VE CHP TÜM İLLERDE ÖRGÜTLÜ
Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre Siyasi Partiler Kanu’na göre il teşkilatının kuruluşunun tamamlanması için ilçelerin en az 3’te 1’inde de teşkilatın kurulması ve buralarda da kongrelerin yapılmış olması gerekiyor. Bu şartı AK Parti ve CHP yerine getirirken MHP, İYİ Parti ve HDP’nin eksikleri olduğu için il teşkilat sayısı daha düşük görünüyor. YSK kararına göre MHP’nin 78, İYİ Parti’nin 73, HDP’nin 44 ilde teşkilatı bulunuyor.

MHP’nin il teşkilatı olmayan üç il Mardin, Dersim ve Şırnak olarak sıralanırken, İYİ Parti’nin il teşkilatı olmayan sekiz il ise Diyarbakır, Erzincan, Mardin, Muş, Tunceli, Van, Batman ve Şırnak. Seçime girme yeterliliğine sahip ve Meclis’te grubu bulunan HDP’nin teşkilatı bulunmayan 37 il ise şu şekilde: Afyonkarahisar, Amasya, Artvin, Bilecik, Bolu, Burdur, Çankırı, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Isparta, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Trabzon, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Karabük, Kilis, Osmaniye ve Düzce.

 

 

GRUBU BULUNMAYAN PARTİLER ARASINDA EN YÜKSEK TEŞKİLATLANMA SAADET’TE
YSK’nin seçime girme yeterliliğine sahip olduğunu açıkladığı fakat Meclis’te grubu bulunmayan partilerin de il teşkilat sayıları son açıklanan kararla birlikte netleşti. Bu siyasi partiler arasında Meclis’te grubu olmamasına rağmen Türkiye’nin 72 ilinde teşkilatı olan Saadet Partisi dikkat çekti. Eski başbakanlardan Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan öncülüğünde kurulan Yeniden Refah Partisi’nin de teşkilatının bulunduğu il sayısı 58 olarak kayıtlara geçti.

Bağımsız Türkiye Partisi ve Demokrat Parti’nin 55, Genç Parti’nin 53, Büyük Birlik Partisi, Anavatan Partisi, Hür Dava Partisi ve Muhafazakâr Yükseliş Partisi’nin ise 43 ilde teşkilatı bulunuyor. Demokratik Sol Parti ve Türkiye Komünist Partisi’nin 42 ilde teşkilatı bulunurken, 41 ilde teşkilatı bulunan Vatan Partisi seçime girme yeterliliğine sahip partiler arasında en az il teşkilatına sahip parti olarak dikkat çekti.

 

 

LDP’NİN YALNIZCA BİR İLDE TEŞKİLATI VAR
Seçime girme yeterliliğine gerekli il teşkilatı sayısına ulaşamamaları nedeniyle sahip olmayan siyasi partilerin il teşkilatı sayıları da YSK’nin son aldığı kararda ortaya çıktı. Buna göre Liberal Demokrat Parti yalnızca 1 ilde, İstanbul’da teşkilata sahip.

Sol Parti’nin 37, Millet Partisi’nin 34, Emek Partisi’nin 24, Hak ve Özgürlükler Partisi’nin 9, Türkiye Komünist Hareketi ile Adalet Partisi’nin 6, Merkez Parti’nin 5, Demokratik Bölgeler Partisi’nin ise 4 ilde teşkilatı bulunuyor.

 

 

GELECEK’İN MAYIS, DEVA’NIN HAZİRANDA YETERLİLİĞE SAHİP OLMASI BEKLENİYOR
Türkiye’nin farklı illerinde örgütlenme çalışmalarını sürdüren ve büyük kongrelerini tamamlayan AK Parti’den ayrılan Ahmet Davutoğlu’nun kurduğu Gelecek Partisi’nin mayıs ayından, Ali Babacan’ın kurduğu DEVA Partisi’nin ise haziran ayından sonra yapılacak bir seçime girme yeterliliğini alması bekleniyor.

 

SEÇİME KATILABİLME KRİTERİ NE?
Siyasi Partiler Yasası’nın 36’ncı maddesine göre, bir siyasi partinin seçime katılabilmesi için, “İllerin en az yarısında (41 il) seçim gününden en az 6 ay önce teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya TBMM’de grubunun (en az 20 milletvekili) bulunması” gerekiyor.