Seçime 33.3 milyar avans

Seçime 33.3 milyar avans
19 Ocak 2019 09:29

Merkez Bankası’nın olağanüstü genel kurulu jet hızıyla yapıldı. Önerge ile Merkez, 2018 kârından Hazine’ye 33.3 milyar lira aktardı.

 

 

 

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre; Merkez Bankası’nın (TCMB) 30 Nisan’da yapılması gereken genel kurulu, Hazine’nin talebi ile öne çekilerek ‘olağanüstü’ olarak dün gerçekleştirildi.

 

Genel kurulda verilen önerge ile bankanın kârından 33.3 milyar lira, seçim öncesinde Hazine’ye aktarıldı. 2018 hesapları tamamlanmadığı için kâr transferi ilk kez avans olarak yapılmış oldu. Bu aktarımın 31 Mart yerel seçimleri öncesine çekilmesi ve kullanım alanlarına ilişkin belirsizlik ise piyasalarda soru işaretlerine neden olurken uzmanlar paranın seçim için kullanılacağını vurguladı.

 

Hissedarlardan tepki
İki temel gündem maddesi bulunan genel kurul kısa sürede tamamlandı. Toplantıda, Banka Esas Mukavelesi’nde yer alan “Genel kurul toplantıları her yılın nisan ayı içinde ve Banka Meclisi’nin tespit edeceği günde toplanır” ifadesi, “Banka genel kurul toplantıları her yıl hesap dönemi sonundan itibaren üç ay içinde ve Banka Meclisi’nin tespit edeceği günde toplanır” şeklinde değiştirildi. Banka hissedarları söz alarak “30 Nisan’da genel kurul yapılacaktı. Neden acele ettiniz” diye sordu. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, talebin hissedarlardan geldiğini söylemekle yetindi.

 

Çetinkaya, yeni Türk Ticaret Yasası’nın anonim şirketler için şirket genel kurul toplantılarının her faaliyet dönemi sonunda ilk üç ay içinde yapılmasını düzenlediğini, TCMB’nin mevcut şartlarda istisna gibi göründüğüne dikkat çekti. Çetinkaya, “Yetki yine Banka Meclisi’nde olmakla birlikte Türk Ticaret Yasası ile uyumlu hale getirilip ‘ilk üç ay’ ile ifade ediliyor. Değişiklik tamamen bununla sınırlı” dedi.
Daha sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcisi Edip Yılmaz tarafından verilen önergede, “Bankanın 2018 yılı kesinleşmemiş hesap dönemi sonu finansal tablolarında yer alan kâr üzerinden Ticaret Bakanlığı Kâr Payı Avans Dağıtımı Hakkında Tebliği’nin 7. maddesi gereği, indirimler yapılmak suretiyle hesaplanan tutarın yüzde 90’ının avans olarak dağıtılmak üzere karar alınması” istendi. Önerge kabul edildi.

 

30 saniyede değişiklik

 

Merkez Bankası’nın kuruluşu sırasında maddi katkı verenler D grubu hissedarları oluşturuyor. Şu anda bu kişilerin yakınları hisselerin sahibi. Genel kurulda söz alan bu gruptaki hissedarlardan Adnan Bahar, “Hazine çok kötü durumda değil ama herhalde bir sıkıntı var” dedi. Kendilerine herhangi bir belge dağıtılmadığını, bankanın ne kadar kâr ettiğini bilmediklerini anlatan Bahar, basından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamasıyla 37 milyar liranın aktarılacağını öğrendiklerini söyledi. Bahar, “37 milyar liranın tamamı Hazine’ye devrediliyorsa geride sıfır mı kaldı 1 lira mı kaldı ? Sıfırladık mı” diye sordu. Açık oylama yönteminin de yanlış olduğunu belirten Bahar, “Oylamayı yanlış yaptınız. Mahkemeye gitse dönecek” dedi. Bunun üzerine Başkan Murat Çetinkaya, hukuki çalışma yapıldığını, boşluk olmadığını söyledi.

 

Bahar, Çetinkaya’ya “Boşluk var. El kaldırarak bu olmaz. Yanlış. 30 saniyede ana sözleşmede değişiklik yaptınız” diye konuştu.

Seçime 33.3 milyar avans