Seçim yaklaştı, NPD, yabancı düşmanlığını kaşımaya başladı

Seçim yaklaştı, NPD, yabancı düşmanlığını kaşımaya başladı
22 Ağustos 2013 09:35

Almanya’da seçimlere geri sayım hızlanırken, aşırı sağcı NPD, başkent Berlin’de mülteci başvurusu yapanların barınması için eski bir okulun yurda çevrilmesini politika malzemesi haline getirdi.

 

NPD’nin tahrikleri ile mülteciler aleyhinde gösteri yapılırken, polis olası saldırılara karşı önlem aldı.

 

Almanya’da Federal İçişleri Bakanlığı, bu yılın ilk altı ayında 43 bin kişinin iltica isteminde bulunduğunu, bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre 20 bin arttığını, 1999 yılından bu yana ki en yüksek sığınma başvurusu sayısı kaydedildiğini açıkladı.

 

Almanya’daki seçim çalışmalarına ilişkin Amerika’nın Sesi Radyosu?nda yer alan haberde başkent Berlin’de halen 5 bine yakın mültecinin yaşadığı, bu rakama yıl sonuna kadar 6 bin mültecinin eklenmesinin beklendiği ifade edildi. Suriye, Afganistan ve Irak gibi ülkelerden gelen mülteciler için Berlin’de eski bir okul binasının mülteci konaklama yurduna çevrilmesi, tartışmalara ve aşırı sağcıların konuyu propaganda malzemesine çevirmesini neden oldu.

 

Yaklaşık 400 kişinin kalacağı mülteci yurdunun bulunduğu mahallede oturan, mültecilerin semtlerine gelmesine karşı çıkan Almanlar, aşırı sağcı NPD’nin de tahrikleriyle yabancı karşıtı söylemlerle gösteriler yapmaya başladı. NPD ve diğer ırkçı partiler yaklaşan 22 Eylül seçimleri öncesi ülke genelinde astıkları afişlerle yabancı düşmanı propaganda yaparken, son günlerde başkentte mültecilerin yaşadığı çeşitli yurtların önünde gösteri düzenledi. Nitekim dün akşam ve bugün söz konusu gösterilerde karşıt göstericilerle ırkçılar arasında olaylar çıktı, polis çok sayıda göstericiyi gözaltına aldı.

 

BAŞVURANLARIN YARISI ALINIYOR

 

Almanya’ya mülteci olarak gelenlerin yaklaşık yarısının başvuruları kabul edildiği ifade edilirken Berlin Parlamentosu’nda görevli Sol Parti milletvekili ve Federal Meclis milletvekili adayı Hakan Taş, aşırı sağcıların mültecilerin durumunu seçim malzemesi yaptığını söyledi. Taş, Almanlar’ın son dönemdeki sert tutumlarına şaşırttığını ve bundan ürküttüğünü söyledi.

 

Almanya’nın kuzeyindeki Rostock kentindeki bir mülteci yurdunun 1992 yılının Ağustos ayında aşırı sağcılar tarafından kuşatılıp ateşe verildiği, bu kentin yabancılardan duyulan nefretin sembolü olduğu hatırlatıldı. Milletvekili Hakan Taş geçen 20 yılı aşkın sürede, mültecilere ve genel olarak yabancılara bakışının pek de değişmediğini ifade ederken son anketlerde Almanların yüzde 23’ünün mültecilerin ülkelerine gelmesinden rahatsız olduklarını dile getirdiği ifade edildi.