Seçim seçimdir

Seçim seçimdir
30 Mart 2015 17:30

Seçim sonuçları henüz detaylarıyla basına yansımadı ama Meclis’e girebilecek sıralamaya girenler belli oldu.

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 

Şurası açık ki, öncelikle, seçim seçimdir ve seçim sonuçları üzerinden spekülasyon yapmak çok anlamlı değil.

 

 

Kaldı ki, kendim de İstanbul 3. bölgeden aday adayı olarak, seçilmeyince bu doğrultuda birşey söylemek hiç anlamlı değil.

 

 

Seçim sonucunun geneline ilişkin olarak ise, ben tabloyu kısmen İstanbul 3. bölge açısından görebiliyorum; buna dair bir-iki şey söylemek isterim.

 

 

İstanbul 3. bölge en kalabalık seçim bölgesi, 13 ilçesi var ve başlangıç ilçe ile 13. ilçe arasında 100 km mesafe var.

 

 

Ben seçime aday adayı olduğumda ilk anda bilmediğim bazı hususları şu şekilde seçtim zamanla…

 

 

1-İstanbul 3. bölge CHP tabanının nispeten daha yoksul kesimlerinden oluşuyor, yani 2. bölgenin üst, orta sınıf beyaz Türkleri pek yok bu bölgede. (belki Bakırköy hariç)

 

 

2-Bu bölgede sol, sosyal demokrat talepler örneğin Nişantaşı’nın Cumhuriyetçi üst orta sınıflarından farklı olarak daha yüksek

 

 

3-İstanbul 3. bölge CHP seçmeni ağrılıklı olarak Sivas, Malatya, Tunceli, Erzincan illerinden

 

 

4-ilçe örgütleri ve ilçe üyeleri Kılıçdaroğlu’nun arkasında ağırlıklı olarak

 

 

5-Çalışan, doğru insan isteniyor milletvekili olarak ancak iç, grup dinamikleri halen çok belirleyici

 

 

6-İstanbul 3. bölgede ilk 6’ya giren isimler görebildiğim, okuyabildiğim kadarıyla CHP örgütlerinde önceden çalışmış kişiler, ilk sıradaki İlhan Cihaner Ergenekon döneminden ve bence iyi bir insan olduğu için de tabanda seviliyor ve CHP örgütlerinden gelmese bile seçildi ancak liseteye giren tek kadın aday olan Sibel Özdemir 10 yıldır CHP örgütü içinde olan birisi. Sessiz sakin ve kompetitif (rekabetçi) duygular uyandırmayan birisi. Keza Zeynel Emre de CHP İstanbul İl yönetiminden. Ali Şeker ise, anladığım kadarıyla halka yakın bir doktor ve seviliyor insanlar arasında.

 

 

7-Kadın adaylar ağırlıklı olarak seçilmedi çünkü gerçek dinamiklerde hem kadınlar arasında çok rekabet var hem de erkekler erkekleri ağırlıklı olarak tercih ediyor. Kadınlar arasındaki rekabete CHP ilçe, il vs. yönetimlerdeki durum da etki ediyor. Şöyle ki, parti yönetimlerindeki birçok kadın kendisi de milletvekilliğine aday olmak istediği halde yine parti içi bazı dinamikler nedeniyle bunu yapamıyor. Bu durumda tabii ki, kadın adaylar gerçekten tercih edilmiyor esasen. Kadın CHP’lilerin de erkeklere daha ağırlıklı oy vermiş olduğu belli. Bu fenomen bana yabancı değil, kadınların da seçimlerde erkekleri tercih etme fenomenini tanıyorum yıllardır.

 

 

8-Bence, ki, ben önceden beri hep böyle düşünüyorum, adaylıklarda kadın-erkek söyleminden ziyade niteliği ön plana çıkarmak ve önseçim yönetmelerini tamamen değiştirmek lazım

 

 

9-Bu tarz bir önseçime çoğu insan girmez ve bu yöntemleri kabul etmez. 1 ay boyunca insanların enerjisi katır gibi harcanıyor ve insanların asıl seçimlerde ( 7 Haziran) lazım olacak olan enerjisi heba ediliyor. Kaldı ki, TBMM aday adaylığı süreçlerinin çok daha nitelikli yürümesi lazım. (bu konuyu sonra ayrıntılı yazacağım)

 

 

Hülasanın hülasasını geçersek şimdi, yapılmış seçim ile Meclis’e gidecek olanları tebrik ediyorum.

 

 

Birşey daha…

 

 

Aday adaylık süreçlerinde yaptığım birçok konuşmada vurguladığım gibi, benim siyasi angajmanın bir aday adaylık süreci ile alakalı değil.

 

 

CHP’yi Atatürk’ün mirası olarak görüyorum ve Türkiye’yi şekillendirme açısından bakıyorum herşeye.

 

 

not: siyasi olarak büyük destek aldım bu süreçte ama sayısal sonuçları henüz görmedim, henüz hiçbir yerde detaylı sayısal sonuçlar yok, bu sonuçları bulup, okuduktan sonra yazacaklarım var.

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Eski camlar bardak oldu
Özel-İmamoğlu-Yavaş ekseni
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor