‘Seçim kampanyamızı durdurmuyoruz fakat…’

‘Seçim kampanyamızı durdurmuyoruz fakat…’
13 Ekim 2015 15:30

Ankara’daki terör saldırısında hayatını kaybedenlere taziye ziyaretlerinde bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın İstanbul’da üçüncü durağı Avcılar oldu.

 

 

Demirtaş, Fatih’te Fatma Esen için taziye ziyaretinde bulunduktan sonra, Zeytinburnu Merkazefendi’de Dicle Deli için taziye ziyareti gerçekleştirdi. Ardından Demirtaş Avcılar HDP ilçe binasına giderek Binali Korkmaz için taziye ziyaretinde bulundu. Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan Selahattin Demirtaş, “Taziyelerimizi dolaşıyoruz, cenazelerimizi kaldırıyoruz. Herkes acılı, herkes bütün bu yaşanan katliamın yarattığı acıyı yüreğinde hissediyor. Ateş sadece düştüğü yeri yakmıyor. Yüreğinde insanlık adına, insani değerler adına kırıntıyı taşıyan herkes bu acıyı elbette ki hissediyor. Halkın acıyı ortaklaştırması, bu tabloyu ortaya çıkarması bizler açısından da umut vericidir. Asıl sığınmamız gereken, asıl bizi bir arada tutan şey bu duygudur, bu umuttur. Taziyelerde, acılarda ortaklaşmak, acılar arasına, cenazeler arasına ayrım koymamak bizim her zaman savunduğumuz temel duygudur. Bugün de bunu görüyor olmak, yaşıyor olmak bizi geleceğe dair umutlandırıyor. Bütün bu saldırıları, katliam politikalarını boşa çıkaracak şey de bu duygudur. Bugün ailelerimizi ziyaret etmeye devam ediyoruz. üç gün yasımız vardı. Bu süre zarfında ulaşabildiğimiz ailelerimizin acılarımızı paylaşmaya çalışıyoruz” dedi.

 

“SEÇİMİN PARLAMENTO, CUMHURBAŞKANI VEYA HÜKÜMET TARAFINDAN ERTELENMESİ GİBİ BİR DURUM YOKTUR”

 

 

Demirtaş daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, “İçinde bulunduğumuz koşullarda seçimlere sayılı günler kaldı. Bu koşullarda sağlıklı bir seçim ortamına gidilebilecek mi?” sorusu üzerine Demirtaş, “Anayasa gereği seçimin parlamento, Cumhurbaşkanı veya hükümet tarafından ertelenmesi gibi bir durum yoktur. Yüksek Seçim Kurulu’nun aldığı karar sadece Anayasa gereği resmi savaş kararı, savaş ilanıyla birlikte ancak gündeme gelebilir. Parlamentonun aldığı resmi bir savaş kararı yok, inşallah öyle bir durum da yaşamayız. Dolayısıyla seçim yapılacak. Sağlıklı, sağlıksız… Yani bu seçimi bize zorla dayattılar, 7 Haziran sonuçlarını kabul etmediler. Halkın iradesini tanımadılar. ‘İlla tekrar seçim yapacağız, tek başımıza iktidar olacağız’ dediler. Tek bir kişi şu anda bunu istedi diye geriye kalan 80 milyon kişi şu günleri yaşıyoruz. Başımıza gelen felaketlerin nedeni budur. Bunu bilmeyen yok. Ama madem karar alındı, YSK bir karar verdi, tarih belirledi, biz o seçimin en sağlıklı şekilde yapılması için elimizden geleni yapacağız. Seçim çalışması yapamıyor olabiliriz ama halk da aptal değildir. Neyin ne olduğunu biliyor. Biz halka propaganda yapsak da yapmasak da insanlar neyin ne olduğunu biliyor. Koyun, kuzu sürüsü değil. Biz halkın aklına vicdanına, güveniyoruz. Medya bize kapalı biliyoruz, büyük bir medya ambargosu altındayız. Sesimizi halka duyurmamamız için ellerinden geleni yapıyorlar. Eminim ki bu zor koşullara rağmen Türkiye kendi seçimini yapacaktır, halk vicdani kanaati doğrultusunda kararını verecektir. Ne çıkarsa herkes de buna saygılı olacaktır” şeklinde konuştu.

 

“BÜYÜK MİTİNLERE GEREK KALMAYABİLİR DİYE DÜŞÜNÜYORUZ”

 

Demirtaş, bir gazetecinin “Mitingler ile ilgili bir karar aldınız mı? Yapılacak mı, yapılmayacak mı?” şeklinde ki sorusuna şöyle yanıt verdi:

 

“Perşembe günü Merkez Yürütme Kurulumuz toplanacak, nihai kararını verecek. Ben kendi fikrimiz belirttim, arkadaşlarımızda genel de bu görüşte. Sadece güvenlik kaygısı açısından ifade etmiyoruz. Zoraki dayatma bir tekrar seçim yaşıyoruz. Tekrar tekrar bütün şehirlerde on binleri, yüz binleri toplayıp, bir kez daha insanları yormanın da bir anlamı yok. Halk neyin ne olduğunu biliyor. Bir de seçimin coşkusu, heyecanı, atmosferi yok. Bu acı içerisinde nasıl bir seçim yapılabilir ki? Seçimden bu yana bine yakın insanı kaybettik. Sivil, asker, polis, gerilla çocuk, kadın, yaşlı, bine yakın insan. Hiçbir şey olmamış gibi davranabilir miyiz? Siyasetçiler olarak insanız bizlerde ve halkımız ölmüyor, öldürülmüyor gibi evlatlarımız ölmüyor gibi davranıp, sadece oy peşine düşebilir miyiz? Düşemeyiz. Yapamayız bunu yani. O nedenle, miting hususunu da tekrar gözden geçireceğiz. Seçim kampanyamızı durdurmuyoruz fakat büyük mitinglere gerek kalmayabilir diye düşünüyoruz”

 

HDP Avcılar İlçe binasına girenlerin üstü partililer tarafından arandı.

 

Öte yandan, Selahattin Demirtaş, öğleden sonra Anadolu Yakası’nda Güney Doğan ve Tayfun Benol’un evlerine taziye ziyareti yapacaktı. Ancak Demirtaş’ın programının yoğunluğu nedeniyle bu ziyaretlerin iptal edildiği duyuruldu.

 

 

Kaynak: Gülseli KENARLI – Güven USTA / İstanbul DHA